Se till att hela familjen har ett fullgott skydd mot farliga sjukdomar innan ni ger er ut i världen.
1 av 2: Se till att hela familjen har ett fullgott skydd mot farliga sjukdomar innan ni ger er ut i världen. Foto: Shutterstock
På en vaccinationsmottagning får du råd om vilka vaccin du behöver.
2 av 2: På en vaccinationsmottagning får du råd om vilka vaccin du behöver. Foto: Shutterstock

GUIDE: Allt du behöver veta om resevaccin

Sugen på Thailand, Mexiko eller Dubai? 

Oavsett vart i världen du tänker åka är det en god idé att se över dina vaccinationer. Kanske behöver du fylla på vaccinen du fick som barn eller vaccineras mot någon sjukdom vi inte har i Sverige. 

Här hittar du allt du behöver veta om resevaccin.

Hur lång tid innan resan ska jag vaccinera mig?

Det bästa är som alltid att vara ute i god tid. Ta kontakt med en vaccinationsmottagning så fort du bestämt dig för att göra en resa – även om det är långt kvar tills du ska åka. I vissa fall kan du nämligen behöva flera doser som ska tas med några veckors mellanrum. Även om du bokar en sista-minuten ska du självklart besöka vaccinationsmottagningen – en dos är alltid bättre än ingen.

Presenteras av Svea Vaccin

Detta är en redaktionell artikel från Hälsoliv som ingår i ett ämne som Svea Vaccin valt att sponsra. Företaget har inget inflytande över artikelns innehåll.

Vilka vaccin har jag redan?

Om du inte är den ordningsamma typen som sätter in alla viktiga papper i märkta pärmar är det lite knepigt att ta reda på vilka vaccinationer du har fått. Försök leta upp de gula vaccinationskort du fått av vården, fråga dina föräldrar om de har kvar dina gula kort eller kommer ihåg vilka vaccinationer du fick som barn. Folkhälsomyndigheten har en tabell över olika år som visar vilka vaccin du bör ha fått om du följt det nationella vaccinationsprogrammet. 

Vet du var du vaccinerats kan du kontakta den specifika mottagningen och be att få ett utdrag över dina vaccinationer. Sedan 2013 rapporteras alla vaccinationer som ges inom det nationella vaccinationsprogrammet till det nationella vaccinationsregistret.

Och tänk på att från och med nu spara all dokumentation du hittar och alla nya vaccinationskort du får på ett och samma ställe. Eller skriv upp allt i mobilen – så slipper du leta nästa gång.

LÄS MER: Så undviker du att bli sjuk på utlandsresan 

Vaccinatörer fyller i dina resevaccin i ett gult kort. Ta med kortet varje gång du vaccineras så har du allt samlat på ett ställe. Foto: Shutterstock

Behöver jag fylla på grundvaccinet jag fick som barn?

Stelkramp, difteri och polio bör du alltid ha ett fullgott skydd mot och det innebär att dessa vaccin bör fyllas på ungefär var tjugonde år. 

Dessutom bör du se till att vara vaccinerad mot mässling, påssjuka och röda hund. Är du född 1982 eller senare och har följt det nationella vaccinationsprogrammet har du fått MPR-vaccin. Är du född tidigare kan du se om du vaccinerats i ditt vaccinationskort eller luska ut det via Folkhälsomyndighetens tabeller. Har du haft mässling, påssjuka och/eller röda hund är du immun och kan inte få sjukdomen igen.

Du kan alltid ta kontakt med din vaccinationsmottagning för att få råd om du bör fylla på något grundvaccin oavsett om du vet när du senast fick det eller ej.

ANNONS: Behöver du personlig rådgivning om vaccin? Hitta din närmsta drop-in-mottagning här (extern länk)

Har mina barn fått tillräckligt grundvaccin för att göra en resa? 

Det beror på hur gamla de är. Vid tre månaders ålder ges i dag första dosen mot stelkramp, difteri, polio, kikhosta, hepatit B, Hib samt pneumokocker. Andra dosen ges vid tre månader och tredje vid 12 månader. Inför en utlandsresa kan en läkare ordinera vaccinet redan från 1,5-2 månaders ålder.

Första MPR-sprutan mot mässling, påssjuka och röda hund ges på BVC vid 18 månader. Ska ni ut och resa innan dess har fått den kan den ges från 9 månaders ålder, men notera att om sprutan getts innan 12 månaders ålder ska första dosen ges igen vid 18 månader. Ska du ut och resa med ett litet barn är det alltid bäst att rådgöra med BVC hur ni bör göra med vaccinationer.

I vissa landsting erbjuds i dag vaccination mot rotavirus på BVC. Vaccinationen ska helst påbörjas innan barnet är 12 veckor. Vet du med dig att ni troligtvis kommer ut och resa med barnet under dess första år kan det vara smart att ge rotavirusvaccinet redan som spädbarn. Från och med 1 september 2019 kommer rotavirusvaccinet att ingå i det nationella vaccinationsprogrammet.

Även barn behöver resevaccin inför en utlandsresa. Din vaccinationsmottagning vet från vilken ålder det är okej att få olika vaccin. Foto: Shutterstock

Vilka vaccin behöver jag?

Det enklaste sättet att ta reda på det är att besöka en vaccinationsmottagning och rådgöra med dem. Huruvida du behöver vaccineras beror på vilket land du ska besöka, hur länge du kommer vara borta, var i landet du kommer vistas och vad du ska göra. För att kunna göra en korrekt bedömning kommer vaccinatören vilja veta hur gammal du är, om du har några sjukdomar eller allergier samt om du är gravid.

ANNONS: Ska du och familjen ut och resa och är osäker på vilket vaccin du behöver? Hitta din närmsta drop-in-mottagning här (extern länk)

Sjukdomar du kan behöva vaccinera dig mot

Hepatit A 

En virussjukdom som smittar genom mat och dryck som hanterats med dålig hygien – varför den är vanligast i fattigare delar av världen så som Thailand, Vietnam, Sydafrika, Egypten, Dominikanska republiken, Mexiko och Bali. Ger illamående, kräkningar och feber och kan i vissa fall leda till allvarliga leverskador.

Hepatit B

Påminner om hepatit A, men smittas endast via blod och kroppsvätskor – som exempelvis vid sex. Sjukdomen, som kan bli kronisk, förekommer framför allt i Asien, Afrika och Sydamerika. Vaccin mot Hepatit B ingår i nationella vaccinationsprogrammet sedan 2016.

Tyfoid

En smittsam febersjukdom som vanligtvis sprids via mat och dryck och kan bli livshotande. Förekommer i Sydostasien, Sydamerika och Afrika och rekommenderas om du ska stanna länge i exempelvis Thailand, Mexiko, Jamaica, Kuba, Egypten, Gambia, Costa Rica och liknande.

Kolera

Turistdiarré som orsakas av kolerabakterien och smittar via mat och dryck. För en frisk person är sjukdomen inte allvarlig, men vaccination kan ändå vara att rekommendera för resor till en rad länder – som Marocko, Gambia, Dubai, Israel, Peru, Chile, Filippinerna, Mauritius med flera.

TBE

Fästingburen sjukdom som kan bli mycket allvarlig. Förutom i delar av Sverige finns TBE i delar av Ryssland och Europa, så som Estland, Lettland, Litauen, Tjeckien, Österrike och Grekland.

LÄS MER: Finns det TBE-virus där du ska semestra? 

Malaria

En allvarlig och livshotande sjukdom som sprids via malariamyggor. Malaria är mycket utbrett i tropiska och subtropiska områden, speciellt i Afrika – men även på andra platser i världen och vaccin kan vara aktuellt i delar av Thailand, Vietnam, Sri Lanka, Indien, Mexiko, Sydafrika, Kenya, Gambia och liknande. Malariaprofylax rekommenderas under tiden man reser i ett malariaområde.

Gula febern

En allvarlig virussjukdom med hög dödlighet som sprids via myggor. Sjukdomen förekommer i mellersta Afrika, norra Sydamerika och Centralamerika och vaccination kan vara aktuellt vid resor till länder som Costa Rica, Guatemala, Tanzania, Kenya, Sydafrika, Venezuela, Brasilien och liknande. Tänk på att flera länder kräver intyg på gula febern-vaccination vid inresa i landet.

Japansk enfacelit

En virusorsakad hjärnhinneinflammation med hög dödlighet som främst finns i Sydostasien, exempelvis i Thailand, Filippinerna, Vietnam, Bali, Indien, Maldiverna, Japan och Sri Lanka. Vaccination rekommenderas till den som ska vistas en längre tid i ett land eller åka till landsbygden i områden där sjukdomen är vanligt förekommande.

Meningokocker

Bakterier som kan orsaka hjärnhinneinflammation som finns i hela världen, men på senare tid framför allt haft utbrott i delar av Afrika. Vaccination rekommenderas vid resor till områden med pågående smittspridning, men kan också vara aktuellt om man ska vistas en längre tid i länder där vaccination rekommenderas till befolkningen, så som Grekland, Tjeckien, Australien, USA, Spanien, Kanada och Storbritannien och Irland. Vaccination mot meningokocker är obligatoriskt inför pilgrimsresor i Saudiarbien.

Rabies

En mycket allvarlig virusinfektion som smittar från djur till människor och leder till döden. Finns över nästan hela världen. Vaccin rekommenderas till människor som genom yrket kan komma i kontakt med rabiessmittade djur och människor.

Källor: Folkhälsomyndigheten & Fass.

Andra har också läst

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 1 månad fri digital provläsning av Topphälsa här!