1 av 3: Gör din egen supersnabba och supergoda glutenfria veganpizza på veganpizzans dag!
Du behöver inte kött för att det ska vara gott.
2 av 3: Du behöver inte kött för att det ska vara gott. Foto: Shutterstock
3 av 3

Grön nystart! 6 goda vegorecept du inte kan motstå

Gör en grön nystart! Det är näringsrikt och nyttigt, bra för miljön och djuren tackar dig. Dessutom, att äta helgrönt är varken svårt, trist eller dyrt. Testa Erika Kits Göleviks favoriter och döm själv!

Använd frysta grönsaker

Ingen grönsak har så oförtjänt dåligt rykte som den nedfrysta. Faktum är att den både är mernäringsrik än en färsk, speciellt på vintern, och god – om man tar hand om den rätt.

Det där med näringen (jag vet att man undrar om det kan vara sant) beror på att en fullmogen grönsak är mer näringsrik än en halvmogen, och eftersom nedfrysta grönsaker får mogna klart innan den fryses ner, vinner de i näringsvärde över de importerade grönsakerna som plockas halvmogna innan de skeppas till nordligare breddgrader. Dessutom är det, vintertid, lättare att få tag på svenskodlat i frysdisken.

Grönsakssoppa med rostade kikärtor

Foto: Erika Kits Gölevik

4 portioner

400 gram frysta ärtor

300 gram frusen spenat

300 gram frusen broccoli

Ca 5 dl vatten

2 vitlöksklyftor

2 cm ingefära

1 lök

kokosolja

1 tärning/matsked grönsaksbuljong

salt och peppar

chiliflakes

Gör så här:

Grovhacka och fräs lök, vitlök och ingefära mjukt i kokosolja. Lägg i grönsakerna och sprid ut dem så att de inte ligger i stora frysklumpar. Häll på vatten så att det precis täcker grönsakerna. Addera buljong och koka upp. Mixa soppan slät. Salta och peppra. Strö överchiliflakes efter smak i vardera tallrik vid servering.

LÄS MER: Dietisten krossar 5 myter om vegetarisk kost

Rostade kikärtor

Lägg en burk avrunna och sköljda kikärtor på en plåt. Ringla över olivolja. Krydda med 1 msk paprikapulver och salt. Rosta i ugnen på 200 grader i cirka 40 minuter.

Svampburgare

Foto: Erika Kits Gölevik

Nästan alla gillar hamburgare och de kan varieras i oändlighet. Servera med vanliga hamburgerbröd eller rostat surdegsbröd. Skippa brödet och slå in allt i ett salladsblad. Eller ät med rostad sötpotatis. Frysdisken bjuder på många veganska halvfabrikat som faktiskt är bra innehållsmässigt. Men bäst av alla burgare är nog denna svampversion!

Ingredienser ca 6 burgare

250 gram valfri svamp

1 gul lök

1 vitlöksklyfta

3 msk olivolja

2 burkar svarta bönor

1 ½ msk fiberhusk

1 ½ tsk salt

Peppar

Karamelliserad lök

4 rödlökar

2-4 tsk socker

1 dl vatten

2 msk olja

Övrig topping

Skivad tomat

Sallad

Avokado

Saltgurka

Hickorysås

Bröd

Så här gör du:

Finhacka och fräs lök, vitlök och svamp. Mixa nästa alla svarta bönor till en slät smet, men spara cirka en halv burk som du gafflar ner i smeten för lite tuggmotstånd. Blanda bönsmeten med svampfräset och fiberhusket. Krydda med salt och peppar och om du vill ½ tsk chipotlepeppar. Stek på låg värme tills burgarna har fin yta och är genomvarma.

Skiva rödlöken tunt och stek på låg värme tills den mjuknat. Addera vatten och socker och låt allt koka ihop. Löken är klar när den är riktigt mjuk och söt.

Servera burgaren med bröd och topping.

LÄS MER: Nyfiken på vego? Här är bästa proteinkällorna

Rotfruktsrösti

Foto: Erika Kits Gölevik

Rotfrukter kan varieras i oändlighet – rosta, gör mos, koka – eller testa någon av de här favoriterna.

Ingredienser 2–3 portioner

3 stora potatisar

1 morot

1 palsternacka

½ tsk Salt

1 krm svartpeppar

Olivolja

Råriv potatisen och rotfrukterna. Salta, peppra och lägg sedan i en stekpanna med olivolja.

Stek kakan på medelhög värme, cirka 3 minuter på varje sida eller tills kakan har en gyllenbrun färg. Servera en grönsallad på dina favoritgrönsaker. Addera gärna lite pumpakärnor och nötter.

Bovete – och rotfruktsplättar

Foto: Erika Kits Gölevik

Ingredienser cirka 10 plättar

4 dl bovetemjöl

1 tsk mald kanel

2 tsk bakpulver

3 dl havremjölk

1 dl rivna morötter

1 dl riven palsternacka

1 dl riven rödbeta

½ tsk salt

Kokosolja för stekning.

Gör så här:

Blanda bovetemjöl med kanel, salt och bakpulver. Addera mjölken så att du får en tjock men rinnig smet. Dela upp smeten i tre skålar. Lägg ner morötterna i en skål, palsternackarivet i en och rödbetorna i en. Blanda om.

Klicka ut smeten i plättstorlek i en stekpanna. Stek på medelhög värme, gärna i kokosolja.

Toppa med bär och sojavispgrädde.

Rotfruktchips

Foto: Erika Kits Gölevik

Enkelt och försvinnande gott. Använd dina favoritrotfrukter. Exempelvis potatis, palsternacka, morot och jordärtskocka.

Skiva rotfrukterna tunt (eller använd mandolin). Hetta upp ca 1–2 rapsolja i en stekpanna (beroende på pannans storlek).

Lägg i rotfrukterna en sort i taget. Fritera tills de blir gyllenfärgade. Plocka upp och lägg på hushållspapper så att de får rinna av. Fritera sedan alla chips ett varv till.

Salta och servera.

Aktuellt just nu