Kom igång och grodda dina råvaror – då blir de nämligen mycket nyttigare.
1 av 2: Kom igång och grodda dina råvaror – då blir de nämligen mycket nyttigare. Foto: COLOURBOX
Groddar kan du exempelvis ha på smörgåsen, i salladen eller som topping.
2 av 2: Groddar kan du exempelvis ha på smörgåsen, i salladen eller som topping. Foto: COLOURBOX

Groddar! 5 anledningar till varför du ska äta dem ofta

Quinoa, gröna linser och mungbönor är hälsosamma i sig.

Men visste du att de blir ÄNNU nyttigare om du groddar dem?

Genom att blötlägga dina favoritfrön före användning ger du till exempel fettförbränningen en extra skjuts.

Här listar vi fem fördelar med groddar.

De senaste åren har begrepp som "supermat" och "rawfood" förekommit flitigt i hälsosammanhang. Kostmedvetna personer strävar efter att äta alltmer naturlig mat, oprocessad och utan tillsatser.

Bland växtrikets enorma utbud finns vissa alternativ som hyllas mer än andra, tack vare sitt rika innehåll av vitaminer, mineraler och andra näringsämnen. Som nötter, frön, bönor, linser, quinoa, matvete och kikärtor.

Och den senaste trenden är att ta dessa ett steg längre, genom så kallad "groddning". När man groddar råvarorna i fråga blir de nämligen även enzymrika.

Enzymerna som utlöses i processen ökar ämnesomsättningen, vilket i sin tur leder till friskare organ, blod och hälsa överlag, rapporterar Epoch Times.

Här är fler anledningar till att äta groddar.

1. Groddar kan främja viktminskning

Groddar innehåller få kalorier, men är poppade med näringsämnen som vitamin C, B, A och E. Därför får du en massa energi av dem, vilket är särskilt värdefullt om du ägnar dig åt detoxkurer eller periodisk fasta. I groddningsprocessen frigörs enzymer, som underlättar matsmältning och stimulerar fettförbränning. Så tveka inte att pimpa salladen eller blanda gröten med groddad quinoa till exempel.

2. Magen blir lugnare

Förutom alla nödvändiga vitaminer innehåller groddar även en hög andel fibrer, som håller magen och tarmarna i trim. Rikligt med fibrer gör även att vi håller oss mätta längre, så varför inte toppa frukostmackan med en näve alftagroddar?

3. Renar kroppen

På senare år har det blivit trendigt med "rawfood", det vill säga mat som inte upphettas till mer än 42 grader och därmed behåller maximalt med näring och enzymer. Genom att äta så naturligt som möjligt renar man kroppenfrån gifter och slaggprodukter. Groddar är en av de råvaror som används flitigast inom denna kosthållning eftersom de, om de odlats organiskt, är helt giftfria och är lätta för cellerna att ta till sig.

Läs också:  Rensa ut din kropp med detox

4. Balanserar pH-värdet

När vi äter mycket syrabildande kost eller stressar förändras pH-värdet i kroppen. För att slippa bli försurad ska man se till att få i sig även basisk mat, som neutraliserar nivåerna. Groddar är mycket basiska, liksom de flesta råa grönsaker. Kroppen är dock ganska bra på att balansera pH-värdet själv, utan att man behöver tänka så mycket på vad man stoppar i sig.

 

Läs också: "Jag har försurad kropp - vad ska jag äta?"

5. Det är billigt

Inte bara smakar hemodlade groddar bättre och är dagsfärska - dessutom kan du tjäna en massa pengar på att grodda själv i stället för att köpa färdiga varianter i butik. I hippa juicebarer används ofta ingredienser som vetegräs, och alfagroddar, men varför betala 60 kronor för en plastmugg när du kan göra en egen, minst lika god, juice för ingenting? Att odla groddar hemma kan även fungera som rogivande trädgårdsarbete - utan att du behöver ha en trädgård! Ett enkelt sätt att bli självförsörjande, med andra ord.

Så groddar du i burk

1. Skölj och rensa det som ska groddas: frön, bönor, linser eller nötter.

2. Mät upp 2-3 matskedar och blötlägg i 6-8 timmar.

3. Lägg "fröna" i en burk med perforerat lock och fyll på med vatten ända upp. Sila sedan bort vattnet.

4. Ställ burken upp och ner, vinklad, i till exempel ett diskställ så att luft kommer in.

5. Skölj groddarna flera gånger om dagen.

6. Efter 3-5 dagar är de klara, med utväxta groddsvansar. Ät!

KÄLLOR: Mitt Kök och Renée Voltaire.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + bok av Annika Sjöö för 199 kr. Köp nu!