Studie visar att viss mat kan vara bra för fertiliteten.
1 av 2: Studie visar att viss mat kan vara bra för fertiliteten. Foto: Shutterstock
Det är flera faktorer som påverkar fertiliteten.
2 av 2: Det är flera faktorer som påverkar fertiliteten. Foto: Shutterstock

Studie: Maten som kan påverka din fertilitet

Man vill inte kalla den för fertilitetsdieten. 

Men forskarna menar att det finns samband med kostintag och hur lätt man har för att bli gravid.

Vill du veta vilken mat det gäller? 

När ni väl har bestämt er för att bli gravida då kan tålamodet börja att sina. Speciellt om det går månad efter månad och inget händer. Nu har det precis kommit en översikt   som visar att vad du stoppar i dig skulle kunna ha en viss inverkan på fertiliteten. Forskarna vill inte kalla det för en fertilitetsdiet men om man tittar på vad studien innehåller så kanske det är så att äter man så här så är chansen större att bli fertil. 

LÄS MER: Hur man äter rätt före graviditet påverkar barnet 

Alla kan bli gravida 

Självklart finns det massa andra saker som också påverkar som ålder, om man har några sjukdomstillstånd osv. Med andra ord skulle du kunna vara världens hälsosammaste och ändå inte bli gravid. Och tvärtom, världens ohälsosammaste och bli gravid. 

Men forskarna antyder ändå i den här översikten att man har hittat ett samband med viss kost och lägre infertilitet. Och större lycka i IVF-behandlingar om man höll sig till viss kost. 

Livsmedel som skulle kunna hjälpa dig att bli gravid

Fet fisk

Valnötter

Sojabönor

Fiskolja

Viss fisk

Kyckling eller höns

Fullkorn

Frukt och grönsaker 

LÄS MER: Kostråd för gravida - maten du ska äta mer av  

Mat som inte har någon koppling till fertilitet

Den här studien visade inte att viss mat kan förstöra din fertilitet men pekade ändå ut att det fanns vissa livsmedel som antagligen inte skulle göra något gott.

Ost

Äggula 

Vitamin D-berikade flingor

Antioxidanttillskott

Med detta inte sagt att antioxidanter är inte är bra för oss för det är de, men just tillskott verkar vara tämligen meningslöst. Det gör varken från eller till för fertiliteten. Tidigare sa man att mejeriprodukter och soja inte var bra men i denna översikt fanns inga samband för det. Inte heller såg man någon relevant försämring för fertiliteten om man drack för mycket kaffe som tidigare studier har visat. Vad gäller D-vitaminet - har du ingen brist så har det ingen effekt på fertiliteten om du tar tillskott. 

Men kosten är bara en del i det stora att bli gravid. Om det inte riktigt fungerar för dig trots livsstilsförändringar, kanske det är värt att göra en utredning. 

ALLT OM GRAVIDITET OCH FÖRLOSSNING PÅ HÄLSOLIV 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + härlig hudvård för 199 kr. Köp nu!