Gudrun Abascal tipsar om hur du ska tänka och nämner övningar

Barnmorskan: Så förbereder du dig inför förlossningen

Det finns otaliga råd inför förlossningar.

Ditten och datten ska med i BB-väskan, så här ska du tänka och det här ska du göra. Det är lätt att det blir lite för mycket.

I vår serie "Fråga barnmorskan" ger barnmorskan Gudrun Abascal sina bästa förlossningsråd.

Att föda barn är för många både en underbar och läskig upplevelse, och inför förlossningen är det lätt att drunkna i alla råd och tips man får. Vilka råd ska man vifta bort och vilka ska man ta på allvar? I slutändan är varje förlossning unik.

Men det finns några saker som är bra att göra (och låta bli!), menar barnmorskan Gudrun Abascal.

LÄS MER: Gravid? Här finns allt du behöver veta

1. Googla inte

Det är givetvis bra att skaffa sig kunskap om hur en förlossning går till. Däremot betyder inte det du ska börja googla dig till svar. Risken finns att du snubblar över skräckhistorier eller missledande information. Så, sug åt dig kunskap men sålla sedan.

2. Träna avslappning

När värkarna sätter i gång är det naturligt att spänna sig och sluta andas, men med rätt andningsteknik kan du slappna av mer. Under graviditeten kan du träna dig  på det,  bland annat genom yoga. Du kan också ta en kurs i psykoprofylax.

LÄS OCKSÅ: Gravid? Här är maten du ska äta mer av

3. Prata ihop dig med din partner

Om du har en partner eller en annan nära anhörig som kommer närvara under förlossningen så är det bra att ni pratar ihop er, menar Gudrun Abascal. Det underlättar förlossningen eftersom barnmorskan kan be partnern om råd.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av ToppHälsa + varma tights från Röhnisch. Köp nu!