Det finns många olika orsaker bakom ett kejsarsnitt?
1 AV 3
Ny typ av förlossning filmas öppet
2 AV 3
Det finns många olika orsaker bakom ett kejsarsnitt?
Foto: Shutterstock
3 AV 3
Foto: Shutterstock

”Hur många kejsarsnitt får man göra?”

Här i Sverige är det ungefär vart sjätte barn som kommer ut via kejsarsnitt.

Men hur många kejsarsnitt får en och samma person göra?

Susanna Ericsson, läkare med inriktning på akut gynekologi och förlossningar, svarar.

”Jag är 35 år och har tre barn som alla är födda med kejsarsnitt. Den yngsta är nu tolv år. Jag hade inte planerat fler barn, men jag är separerad sedan ett par år från deras pappa och nu har jag träffat en ny man som inte har några barn. 

Han vill så gärna ha minst ett, gärna flera, och jag skulle gärna utöka familjen. Men jag har förklarat för honom att jag nog inte får göra fler kejsarsnitt eftersom jag redan har gjort tre, vilket väl är något slags gräns – eller hur är det egentligen?”

/Mina

Experten: Det finns inte längre någon generell gräns

– Du har rätt i att man tidigare brukade dra en gräns vid ett visst antal operationer på livmodern (där man även vägde in hur operationerna gått till). Numera är det framför allt hur operationerna har gått till, och vad man sett under dem, som avgör antalet kejsarsnitt, säger läkaren Susanna Ericsson.

– Det betyder att för en del kvinnor kan det bli tal om flera kejsarsnitt – det finns de som kommer upp i sex till sju stycken utan komplikationer, medan andra kvinnor blir avrådda redan efter två operationer. Orsak till att man väljer att avråda eller inte kan vara flera, men framför allt beror det på hur man bedömer att livmodern ser ut vid operationen och hur mycket ärrbildning efter tidigare operationer man finner inuti magen. 

LÄS OCKSÅ: Fråga barnmorskan: 8 tidiga tecken på att du är gravid

”Ta kontakt med sjukhuset”

– Livmoderväggen kan ha läkt ihop väldigt tunn (även om förlossningsläkaren sytt ihop den på precis samma sätt som man alltid gör) och då finns risk för att livmodern i ärret när man får förlossningsvärkar. Risken är störst mot slutet när kvinnan får värkar och den tunna väggen tänjs ut. Då kan en uterusruptur inträffa, det är en fruktad men ovanlig komplikation. Ärrbildning inne i magen kallas också sammanväxningar och de kan försvåra kejsarsnittet mycket.

– Jag råder dig till att ta kontakt med sjukhuset där du gjorde ditt senaste kejsarsnitt och be om information – skrev förlossningsläkaren i sin operationsberättelse att du inte borde göra ytterligare kejsarsnitt? Om inte så kommer det troligtvis inte att vara något problem med en fjärde operation, och vid det tillfället får man göra en bedömning angående en femte – om din nye partner och du fortfarande önskar fler barn efter ditt fjärde.