Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Hälsoliv i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator

Gravida varnas för ingefära i kosttillskott

Gravida kvinnor bör inte äta för mycket ingefära. Det kan nämligen öka risken för missfall, menar en ny undersökning. Ingefära marknadsförs som ett sätt att slippa illamående, något många gravida lider av.

Det konstaterar den danska motsvarigheten till Livsmedelsverket, Fødevarestyrelsen, som nu varnar gravida från att dricka ingefärashots och/eller ta ingefära som kosttillskott. Detta efter att ingefära i råttförsök visat sig kunna resultera i missfall, uppger Danmarks Radio.

Ingefära marknadsförs ofta som ett sätt att slippa illamående, vilket studier visar, samtidigt som många gravida kvinnor lider av just illamående under sin graviditet. Ett populärt sätt att få i sig tillräckligt stora mängder för att illamåendet ska försvinna är så kallade ingefärashots som inte bara säljs i hälsokostaffärer utan också i vanliga livsmedelsbutiker. Eller så kan ingefäran tas som vanligt kosttillskott.

Normala mängder ingefära visar ingen ökad risk

Men ett för stort intag av ingefära ökar risken för missfall, enligt den undersökning som DTU Fødevareinstituttet låtit göra på uppdrag av Fødevarestyrelsen. Forskningen, som utfördes på råttor, visar dock inte vilket ämne det är i det populära kosttillskottet som ökar risken. Vid normala mängder ingefära, som krydda i vanlig mat, syntes inte något samband.

Svenska Livsmedelsverket är inne på samma linje och konstaterar sedan tidigare att gravida kan äta "normala mängder" ingefära, som i lagad mat, men att de bör undvika högre doser eftersom det kan bidra till en ökad sammandragning av livmodermuskulaturen. Handfasta bevis för att större mängder orsakar missfall även hos oss människor saknas dock, skriver myndigheten på sin hemsida.