1 AV 2
Barnmorskan Jane Fogelström ger sin bästa råd
2 AV 2

Gravid? Här är maten du ska vara försiktig med på julbordet

Att vara gravid förändrar livet på många sätt.

Exempelvis måste du plötsligt tänka mer på vad du stoppar i dig. Men det behöver inte vara en begränsning.

Med hjälp av Livsmedelsverket listar vi vad du kan äta på julbordet och vad du bör vara extra försiktig med.

Ett julbord behöver inte bli tråkigt bara för att du väntar barn. Det allra mesta är nämligen utmärkt att stoppa i sig utan problem! Vi snackar smarriga inlagda sillar, julskinka, lutfisk, varma godsaker och näringsrika grönsaker som kål i alla färger och former.

Men, det finns vissa saker du ska vara extra uppmärksam på:

Rökt och gravad lax

Lax är en nyttig och fet fisk som bland annat innehåller viktiga omega 3-fetter. Ordentligt tillagad är den en bra källa till näringsämnen för gravida. Rökt och gravad fisk som vakuumförpackats kan däremot innehålla skadliga halter av listeria. Enligt Livsmedelsverket är det emellertid okej att äta så länge det handlar om nygjorda eller nyförpackade produkter. Vakuumförpackade produkter bör man vara mer vaksam på eftersom de har längre hållbarhet vilket ger bakterierna tillfälle att föröka sig. Deras råd är att det ska ätas inom en vecka efter förpackningsdatum.

Charken

Även färdigskivade charkprodukter av olika slag kan innehålla listeria. Här gäller samma tumregel som med fisken så håll koll på förpackningsdatumet. Enligt Livsmedelsverket går det bra om köttet skurits upp från en hel bit strax innan servering. Torkat, kallrökt och gravat kött kan gömma parasiten toxoplasma som är extra problematisk för dig som är gravid. De goda nyheterna är att bakterien dör vid  djupfrysning (-18 grader). Livsmedelsverkets råd är att frysa exempelvis parmaskinka eller salami i tre dygn innan de ska ätas.

Ostbrickan

Mögel- och kittostar som är gjorda på både pastöriserad och opastöriserad mjölk kan i vissa fall innehålla skadliga nivåer av listeria. Exempel är brie, gorgonzola, chèvre, vacherol och taleggio. Hyvlingsbara hårdostar som är opastöriserade eller pastöriserade går däremot utmärkt att äta. Samma sak gäller för färskostar och smältostar på tub. Som gravid kan du även äta upphettad ost i exempelvis en gratäng eller sås.

Strömming

Vildfångad fet fisk från Östersjön och bottniska viken innehåller höga halter dioxin och PCB vilket gör att den inte bör ätas för ofta. Strömmingslådan på julbordet kan därför vara vansklig. Sill som säljs på burk är går emellertid bra eftersom den är gjord på fisk från västerhavet eller ishavet.