Tecknen på graviditet behöver inte alltid vara uppenbara.
1 AV 2
Barnmorskan Jane Fogelström berättar om de vanligaste graviditetssymptomen
2 AV 2
Tecknen på graviditet behöver inte alltid vara uppenbara.
Foto: Shutterstock

Fråga barnmorskan: 8 tidiga tecken på att du är gravid

Tycker du plötsligt att din partner luktar illa, du är sjukt trött eller hungrig hela tiden? 

Då kan du vara gravid. 

Barnmorskan förklarar åtta tidiga gravidsymptom. 

Jane Fogelström, samtalsbarnmorska och profylaxinstruktör, säger att ungefär hälften av alla kvinnor får tidiga graviditetssymptom medan lika många inte får några symptom alls. 

Det första tecknet på att du är gravid är att mensen uteblir, men man kan få en blödning men ändå vara gravid. Det beror på att när ägget fäster i livmodern så kan det komma en liten blödning, en nidationsblödning. 

Här kan du se mer filmer i vår serie "Fråga barnmorskan"

ÅTTA ANDRA TIDIGA GRAVIDITETSTECKEN

1. Du känner att brösten känns ömma och svullna 

Många kvinnor upplever att brösten kan kännas ömma innan mensen kommer, samma gäller om du är gravid. Det kan röra sig om stickningar i bröstvårtorna, eller att hela brösten känns ömma och tunga. Kanske känns bh:n plötsligt för liten?!

2. Du kan känna som ett mensmol över magen

Att du får lite ont i magen, ungefär som mensvärk, kan också vara ett tecken på att du är gravid. Du märker att mensen inte kommer, men att du fortfarande känner av att det molar. Man kan kalla det för växtvärk: Livmodern börjar växa väldigt tidigt i graviditeten. En del får ganska ont från och till under graviditeten, medan andra knappt märker det.

3. Du blir enormt trött

En enorm trötthet som upplevs som förlamande kan komma tidigt i en graviditet. Om du vanligtvis är en kvällspigg person kan det kännas konstigt att helt plötsligt somna i soffan varje kväll vid åtta. 

LÄS OCKSÅ: Gravid? Så förändras din hjärna 

4. Ditt luktsinne förändras

Du upplever att luktsinnet förändras från en dag till en annan. En doft du tidigare tyckt om kan nu upplevas som fruktansvärt äcklig och ge kväljningar. 

5. Du mår illa

Ett av de mest välkända och klassiska symptomen är att du mår illa och kanske till och med behöver kräkas. Det kallas för morgonillamående, men man kan må illa när som helst under dagen. Illamåendet brukar gå över efter de första veckorna, men vissa kan bli väldigt dåliga och spyr så mycket att de behöver sjukvård. 

LÄS OCKSÅ: 5 udda tecken på att du är gravid 

6. Din hunger förändras

Du kan uppleva att din aptit förändras, och du som tidigare inte varit någon storätare upplever att du aldrig blir mätt och blir sugen på olika maträtter och snacks vid udda tidpunkter under dagen. 

7. Ditt humör svänger fortare än tidigare 

Hormonerna i kroppen gör att ditt humör påverkas, och kanske upplever du dig som mer lättretlig, ledsen, arg eller glad. Humöret kan svänga fort och det har givetvis med alla hormoner att göra. 

8. Du kan känna av yrsel och svimma 

Blodtrycket brukar sjunka i början av graviditeten, och det låga blodtrycket gör att du känner dig yr, och det är inte ovanligt att svimma.