– Precis som att folk förlorar muskelstyrka, smidighet och uthållighet med åldern tenderar också mäns spermier att ”tappa formen” med åldern, säger Gloria Bachmann.
– Precis som att folk förlorar muskelstyrka, smidighet och uthållighet med åldern tenderar också mäns spermier att ”tappa formen” med åldern, säger Gloria Bachmann. Foto: Shutterstock

Forskare: Män har också en biologisk klocka

Vill du bli pappa? Vänta inte för länge.

Enligt en ny studie bör män som vill ha barn överväga att frysa sina spermier innan de fyller 35 år. 

Dels för fertilitetens skull men också för att den blivande pappans ålder kan försvåra graviditeten för kvinnan och innebära komplikationer för barnet.

De senaste åren har det blivit allt vanligare att skaffa barn senare i livet. Statistik från SCB visar att förstagångsmammorna 2018 hade en medelålder på 29,4 år. Och av samtliga barnaföderskor var fem procent 40 år eller äldre. 

Men det är inte bara mammorna som blir äldre, utan också papporna. Medelåldern för män som blir pappor förs första gången är 31,7 år, men på många ställen i landet är de ännu äldre.

Tidigare forskning har mest fokuserat på kvinnors fertilitet och risker med att vara en äldre barnaföderska, men en ny studie visar att män som väntar länge med att skaffa barn också medför en del risker.

– Medan det är allmänt accepterat att kvinnor genomgår fysiska förändringar efter 35 som kan påverka befruktning, graviditeten och barnets hälsa, inser de flesta män inte att deras åldrandekan ha en liknande effekt, säger huvudförfattaren Gloria Bachmann, chef vid Women’s Health Institute at Rutgers Robert Wood Johnson Medical School, till Independent.

LÄS OCKSÅ: Majsan, 52, om att välja bort barn: ”Jag är så himla nöjd” 

Vill du bli pappa? Frys in dina spermier

Enligt studien som publicerats i tidskriften Maturitas bör män som tror att de vill ha barn i framtiden frysa sin sperma innan de når ”en för hög ålder”. Vad som i reproduktionssammanhang räknas som hög ålder varierar – enligt vissa definitioner är det om man är över 35 år och enligt andra är det 45 som är den magiska gränsen.

Det här beror delvis på att fertiliteten sjunker, men studien visar också risken att kvinnan drabbas av olika komplikationer under graviditeten, som graviditetsdiabetes och havandeskapsförgiftning, ökar om mannen är äldre. Det ser också ut öka risken för prematur födsel och låg födelsevikt hos barnet, något som en studie från 2018 också tagit upp. 

Studien, som analyserar 40 år av forskning, fann också att barn till äldre fäder kan ha en ökad risk för medfödda hjärtfel och spädbarnskramper. Forskarna konstaterade också en ökad risk hos vissa av barnen för vissa typer av cancer samt kognitiva funktionsnedsättningar som autism.

LÄS OCKSÅ: Evolutionsbiologen: Helt normalt att inte vilja ha barn

– Precis som att folk förlorar muskelstyrka, smidighet och uthållighet med åldern tenderar också mäns spermier att ”tappa formen” med åldern, säger Gloria Bachmann.

Enligt Science Daily rekommenderar rekommenderar Bachmann män som är sugna på barn att lägga undan spermier innan de fyller 35, eller åtminstone innan 45.

– Medan kvinnor tenderar att vara mer medvetna och ha mer kunskap om sin reproduktiva hälsa, går män sällan till läkaren förrän de har ett faktiskt fertilitetsproblem, säger hon.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av ToppHälsa + varma tights från Röhnisch. Köp nu!