Extrem trötthet är vanligt under en graviditet.
1 AV 2
Barnmorskan Jane Fogelström svarar på frågor om vanliga besvär tidigt i graviditeten
2 AV 2
Extrem trötthet är vanligt under en graviditet.

Barnmorskan svarar: Vanliga besvär under graviditeten

Att bli gravid innebär en stor förändring.

Och då menar vi inte bara att ansvaret för ett helt nytt liv snart sätts i dina händer.

Hela kroppen genomgår en ordentlig förvandling – vilket i sin tur kan leda till en rad besvär, både tidigt och sent i graviditeten.

Att skapa ett nytt människoliv är en komplex process. Och medan kroppen byggs om är det alltså inte så konstigt att det händer saker.

Hur just du kommer påverkas är svårt att förutspå eftersom det kan vara högst individuellt. Nedan listar vi ett antal besvär som kan dyka upp, både tidigt och sent i graviditeten. I de allra flesta fall är de helt ofarliga.

För att slippa vara orolig kan du alltid rådgöra med din barnmorska vad du bör vara vaksam på och inte. Det är bättre att fråga en gång för mycket.

LÄS OCKSÅ: Fråga barnmorskan: 8 tidiga tecken på att du är gravid 

TIDIGT I GRAVIDITETEN

Extrem trötthet

Att känna sig trött eller matt är oerhört vanligt, särskilt tidigt i graviditeten men också mot slutet. Och det är kanske inte så konstigt med tanke på allt som händer i kroppen i form av hormonförändringar, gravidkilon och mental stress.

Som gravid har du dessutom ett ökat behov av järn och vid brist är ett av symtomen just trötthet. Hos din barnmorska eller på en vårdcentral kan du ta blodprov för att kontrollera att dina blodvärden inte ligger för lågt.

Järn får du i dig via maten men går också att äta som tillskott.

Illamående

Vissa mår illa på morgonen, andra på kvällen, några under hela dagen. Det viktiga att komma ihåg är att det inte är skadligt varken för dig eller barnet, även om det är jobbigt. Det är också vanligt att kräkas.

– Som en konstant bakfyllekänsla kan vissa känna det som, säger barnmorskan Jane Fogelström till Hälsoliv.

Illamåendet kan dessutom bli värre av vissa lukter, enligt Jane kan det handla om allt från matdofter till lukten av din egen partner.

Enligt 1177 Vårdguiden finns det några få som drabbas av extremt graviditetsillamående eller hyperemesis gravidarum som det också kallas. Brittiska hertiginnan Kate Middleton har bland annat lidit av besvären.

LÄS OCKSÅ: 12 myter om att vara gravid som du måste sluta tro på nu

Ont i magen

Att magen smärtar kan bero på en rad olika orsaker, både relaterade till graviditeten och inte.

Om du känner smärta över livmodern kan det emellertid vara så enkelt att livmodern börjat växa. Att det spänner och sträcker lite är alltså inget farligt. Enligt Jane Fogelström kan det likna mensmol.

Om du är väldigt orolig eller har en kraftig smärta eller blöder samtidigt bör du uppsöka vård.

Blödningar

Apropå just mens kan du faktiskt få lite blödningar, precis som du brukar, både efter fyra veckor och efter åtta veckor. Kroppen är helt enkelt van vid att blöda. Mindre blödningar är ingen fara, men om du får en större kan du alltid rådgöra med din barnmorska. Det behöver inte vara någon fara:

– Även då kan det gå bra, det är bra att veta, säger Fogelström.

Enligt 1177 Vårdguiden innebär en kraftig blödning ”att du blöder igenom en normal binda på en timme eller att det finns blodklumpar i blödningen”. Huruvida du bör söka vård för en blödning beror bland annat på hur du mår i övrigt och hur länge du varit gravid. Akutvård bör sökas om du blöder samtidigt som du får ont i ena sidan eller långt ner i magen.

Detsamma gäller om du blöder och samtidigt känner dig sjuk eller annorlunda mot normalt.

LÄS OCKSÅ: 7 oväntade saker som händer med din kropp efter du fött barn 

SENA BESVÄR

Om du väntar ditt andra, tredje eller fjärde barn kan sena besvär komma tidigare.

Stumma och svullna ben

Mot slutet av graviditeten är det vanligt att få stumma eller svullna ben och fötter. Detta eftersom blodcirkulationen i kroppen är annorlunda.

– Det upplever de flesta och det är helt normalt. Vi får också en liter extra blod i kroppen efter vecka 25. Så svullna ben ingår, säger Jane Fogelström som rekommenderar stödstrumpor som en möjlig lindring.

Hennes tips är att ha strumporna liggandes vid sängen och att du drar på dig strumporna innan du går upp. Så fort du sätter ner fötterna rusar nämligen blodet ner i benen och du svullnar snabbt.

LÄS OCKSÅ: Barnmorskan: Så förbereder du dig inför förlossningen 

Åderbråck

På grund av det extra blodet ökar även risken för att drabbas av åderbråck. Det går att få både på benen och i underlivet.

– Åderbråck är ofta ärftliga. Vi är ju olika skapta. Så du kan fråga din mamma eller pappa vad kvinnorna i släkten haft. Ibland känns de inte, ibland känns de och kliar, säger Fogelström.

Ibland kan åderbråck kännas lite obehagliga och till och med smärtsamma. Ett knep är att frysa in en binda med lite vatten och kyla det drabbade området med en bit tyg emellan. Detta är särskilt lindrande i underlivet, tipsar barnmorskan.

Foglossning

Enligt 1177 Vårdguiden inträffar foglossning oftast i mitten av graviditeten men kan komma både tidigt och sent. Under en graviditet blir kroppens leder mer rörliga, företrädesvis i bäckenet som förbereder sig för förlossning. Namnet låter mer dramatiskt än det är, inga fogar är lösa och inom vården pratar men snarare om bäckensmärta.

Det är inte farligt för varken dig eller ditt barn. Smärtan kan bland annat sätta sig i både bäckenet, korsryggen, ljumskarna och höfterna. Vissa får inga besvär medan andra har det värre. Rådgör med din barnmorska kring vad du kan och ska göra.

LÄS OCKSÅ: Gravid? Här är maten du ska äta mer av 

Hjärtklappning och andfåddhet

Mot slutet av graviditeten får kroppen jobba hårt för att pumpa runt allt extra blod. Då kan du uppleva hjärtklappning. Lungorna får dessutom mindre plats i kroppen att regera över vilket kan leda till andfåddhet.