Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Är det vanligt att blöda när man är gravid? Barnmorskan förklarar vad som händer i kroppen.Är det vanligt att blöda när man är gravid? Barnmorskan förklarar vad som händer i kroppen.Är det vanligt att blöda när man är gravid? Barnmorskan förklarar vad som händer i kroppen.
Barnmorskan Emma Karling Widsell.Barnmorskan Emma Karling Widsell.Barnmorskan Emma Karling Widsell.
1 AV 2
Är det vanligt att blöda när man är gravid? Barnmorskan förklarar vad som händer i kroppen.
Foto: Shuttertock/montage
2 AV 2
Barnmorskan Emma Karling Widsell.
Foto: Anneli Nygårds / Norstedts/Pressbild

Barnmorskan om blödningar under graviditeten

Kan man ha mens när man är gravid? 

Hur vet man om man fått en nidblödning?

Går det att skilja på ett missfall och en ofarlig blödning?

Barnmorskan Emma Karling Widsell delar med sig av allt du behöver veta.

En del som får nidblödningar märker det inte. De tror att det är en ovanligt sparsam mens som kommer. Andra kanske tänker att det är mellanblödning, kanske till följd av ägglossning, och lägger sedan inte mer vikt vid det.

Har man tankarna på bebisar är det kanske annorlunda. Nidblödning, nidationsblödning eller vidhäftningsblödning som det också kallas, är nämligen något som kan uppstå när det befruktade ägget fäster i livmoderväggen. 

– Det är en liten blödning som gravida kvinnor ibland får tidigt i graviditeten. Man brukar prata om att det händer ett par veckor in. Vanligtvis är det mindre än en mens förklarar Emma Karling Widsell, barnmorska och en av författarna bakom ”Ditt fertila liv”.

Vad är en nidblödning?

Nidblödning eller vidhäftningsblödning kan uppstå när det befruktade ägget fäster i livmodern.

Den är ofarlig.

Blödningen är liten och kommer vanligen runt vecka 2-3.

Alla får inte nidblödning.

Hur vanligt är det med nidblödningar?

En del blir nästan fixerade vid det. På forumet Familjeliv.se finns det otaliga trådar tillägnade fenomenet: Hur ser de ut? Är det nidblödning eller missfall? När kommer nidblödningen? Är det dåligt att inte få en blödning? 

– Vill man få barn tolkar man varenda liten grej i kroppen, särskilt om man kämpar för att bli gravid.

Nidblödningen brukar komma strax innan eller runt det datum som mensen skulle komma. Den kan yttra sig som rosaktiga flytningar på toapappret eller några droppar blod i trosorna – det handlar oftast om väldigt små mängder blod.  Men om man inte blöder är det inget att oroa sig för. I egenskap av sin roll som barnmorska anser Emma att det inte är något som man ska lägga för stor vikt vid. Hon betonar att nidblödningar inte är ett begrepp man inom vården brukar använda. 

– Långt ifrån alla kvinnor som är gravida får en nidblödning, säger hon och tillägger: 

– Ofta när man får en blödning är man inte gravid, det är mens som kommer.

LÄS OCKSÅ: 8 orsaker till att du får mellanblödningar

Nidblödning eller missfall

Ungefär en av sex graviditeter slutar i missfall. De första tolv veckorna är risken som störst, men Emma Karling Widsell poängterar de allra flesta missfall sker innan kvinnan förstått att hon är gravid. När fostret stöts ut ur livmodern kommer det en blödning. 

– Missfall är inte helt ovanligt, de flesta missfall sker tidigt i graviditeten, under de första veckorna.

Hur man ska agera vid ett misstänkt missfall beror på mängden blod, smärtgrad och hur långt gången graviditeten är.

De första veckorna av graviditeten finns det inte så mycket att göra vid ett misstänkt missfall – det går inte att häva det. Om det rör sig om en sparsam blödning kan man ringa till gynekolog- eller barnmorskemottagningen. 

Om man samtidigt som blödningen får väldigt ont i ena sidan av eller långt ner i magen är det bättre att åka in . Det kan vara ett tecken på utomkvedshavandeskap.

Emma Karling Widsell är barnmorska och tillsammans med gynekologen Carolina Tristen har hon skrivit boken ”Ditt fertila liv”.Emma Karling Widsell är barnmorska och tillsammans med gynekologen Carolina Tristen har hon skrivit boken ”Ditt fertila liv”.Emma Karling Widsell är barnmorska och tillsammans med gynekologen Carolina Tristen har hon skrivit boken ”Ditt fertila liv”.
Emma Karling Widsell är barnmorska och tillsammans med gynekologen Carolina Tristen har hon skrivit boken ”Ditt fertila liv”. Foto: Anneli Nygårds / Norstedts/Pressbild

Under den senare delen av första trimestern kan blödningen bli kraftigare, och man kan behöva åka in akut för att stoppa blödningen och få hjälp om man har ett pågående missfall. 

– Har det gått tio, elva, tolv veckor kan man blöda väldigt mycket och behöva söka vård, förklarar Emma.

En kraftig blödning innehåller ofta klumpar och innebär att man blöder igenom en binda på en timme.

Om det inträffar en kraftig blödning under graviditetens andra halva är det viktigt att söka vård omgående. 

– Lite rosa på toapappret är ingen fara, men rinner det ska man kolla upp.

LÄS OCKSÅ: Gynekologen: De vanligaste orsakerna till att det är svårt att bli gravid 

Blödningar under graviditeten

Emma Karling Widsell poängterar också att en del gravida får en blödningar utan att det rör sig om missfall eller är skadligt för den växande bebisen. Det är särskilt vanligt under första delen av graviditeten.

Då handlar det ofta om en så kallad genombrottsblödning. Den brukar dyka upp ungefär när mensen skulle ha kommit och beror på att kroppen inte ställt in sig helt på sin nya tillvaro som gravid. Blödningen slutar vanligen av sig själv. 

Under graviditeten finns det också mer blod än vanligt i livmodertappen, vilket gör att den lättare börjar blöda, exempelvis i samband med penetrerande sex.

Det är heller inte ovanligt att drabbas av polyper på livmodertappen, utväxter av slemhinna. Det är inte farligt för graviditeten, men kan orsaka blödningar. Det går att ta bort dem för att slipp blödningarna.

Ibland kan man också ha en helt ofarlig blödning utan att det går att hitta någon direkt förklaring.

– En del har blödningar genom hela graviditeten, säger Emma.