Bristningar är inte det enda som kan kännas annorlunda med kroppen efter en graviditet.
Bristningar är inte det enda som kan kännas annorlunda med kroppen efter en graviditet. Foto: Shutterstock

7 oväntade saker som händer med din kropp efter du fött barn

Rikligare mens, konstigt hår och skor som inte passar.

Här är sju konstiga saker som kan hända med kroppen efter en graviditet.

Kroppen förändras efter en graviditet - annat vore märkligt. Det har trots allt legat en liten människa och mognat i livmodern i nio månader, med allt vad det innebär.

Inspirerade av Health listar vi sju märkliga saker som kan hända efter att du fött barn.

Under graviditeten får hårsvallet en skjuts av de stigande östrogennivåerna, vilket gör det tjockare. Tyvärr är det här inte permanent. Men efter att bebisen fötts kommer du antagligen märke hur stora sjok av hår fastnar i duschens golvbrunn.

1. Ditt hår förändras

När håret växer ut finns det de som upplever att håret fått en annan struktur, från rakt till lockigt till exempel, eller att färgen är annorlunda.

2. Du måste köpa nya skor

Tillbringade du långa stunder under din graviditet med fötterna i högläge? Längtade du efter att komma i några andra skor än dina gamla birkenstocksandaler bara för att nu, efter förlossningen, inse att du fortfarande inte kan ha dina favoritpumps? 

Det är inte helt ovanligt. Det finns bevis för att fötterna kan förändras permanent av en graviditet, förklarar gynekologen Susan Smarr för Health:

– Fotvalven kan sänkas och foten bli längre.

LÄS OCKSÅ: Kostråd för gravida: Maten du ska äta mer av

3. Hela kroppen blir bredare

Det är inte bara magen som växer när du väntar barn. Resten av kroppen förändras också för att göra plats. Revben och höfter blir bredare, och det är inte säkert att det går tillbaka till ursprungsläget igen.

4. Mensen blir rikligare

När mensen kommer tillbaka är det inte säkert att flödet är sig likt. Man vet inte varför det är så, men många kvinnor uppger att de fått rikligare mens efter barnafödande.

5. Inga ringar passar längre

Enligt doktor Smarr finns det inte data som pekar på att svullna fingrar och knogar blir ett permanent problem efter graviditeten, men viktuppgången kan sätta sig även på fingrarna.

6. Det mörka strecket på din mage bleknar inte 

Under graviditeten kan huden bli mörkare och det är inte helt ovanligt att få ett pigmenterat streck mitt på magen. När hormonerna kommer i ordning igen efter graviditeten försvinner oftast strecket, men inte för alla.

LÄS OCKSÅ: Allt om graviditet och förlossning

7. Ditt sinne för alkohol är inte vad det en gång var

Du blir mer lättpåverkad. Det är egentligen ganska logiskt, eftersom du haft ett uppehåll på nio månader.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 5 nr av ToppHälsa + handkräm för 199 kr. Läs mer!