Barnmorskan Jane Fogelström berättar om de vanligaste graviditetssymptomen

12 myter om att vara gravid som du måste sluta tro på nu

Kan man se på magen om man ska få en pojke eller flicka? Minskar chansen att bli gravid om man gör abort?

Inspirerade av Elite Daily reder vi ut tolv vanliga myter om att vänta barn.

Cornelia Thomasson

Det finns många myter och missförstånd om att vänta barn, men vad stämmer egentligen?

1. Magens position kan avslöja könet på bebisen

Sitter bebiskulan högt är det en pojke, och hänger den lågt är det en flicka. Eller hur var det nu igen? I ärlighetens namn har magens utseende ingenting att göra med könet. 

Gynekologen Kecia Gaither säger så här till Elite Daily

– Det har att göra med magmusklerna. Svag magmuskulatur gör att livmodern har mindre stöd – vilket får magen att sitta lägre.

2. Du kan inte bada när du är gravid

Ska man behöva genomlida nio månader utan att kunna ta ett varmt bad? Njae, så är det inte. Det finns studie som visar att man de första tolv veckorna bör undvika heta bad och tidigare har man avrått gravida från att bada bubbelpool, badtunna och liknande på grund av risken för urinvägsinfektion och svamp. Men i dag gäller restriktionerna bara om vattnet har gått, eftersom det ökar infektionsrisken.

LÄS OCKSÅ: Urinvägsinfektion? Slipp få den om och om igen 

3. Du får inte flyga under tiden du har en bulle i ugnen

Ja, vad gäller egentligen när du ska flyga som gravid? Det finns ingen lag som säger att gravida inte får flyga och faktum är att fram till vecka 34-36 tillåter de flesta bolag flygning så länge man kan uppvisa läkarintyg. 

4. Du kan inte bli på smällen när du har mens

Risken är givetvis betydligt mindre än vid ägglossning, men den finns fortfarande.

Ägglossningen äger vanligtvis rum 14 dagar innan mensen kommer, men spermier kan överleva upp till en vecka i livmodern och äggledarna. Har man en kort cykel kan spermierna finnas kvar när ägglossningen kommer.

Detta är inte vanligt, men det händer.

LÄS OCKSÅ: 7 myter om mens: Vad stämmer och vad gör det inte?

5. Har du PCOS kan du inte bli med barn

PCOS, polycystiskt ovariesyndrom, är en hormonstörning som bland annat innebär att ägglossningen inte fungerar som den ska.

Eftersom ägglossningen inte är regelbunden och cyklarna oftast längre än normala kan det vara svårare att bli gravid – faktum är att en del inser att de har PCOS när de försöker skaffa barn – men långt ifrån omöjligt. Det finns bland annat läkemedel som sätter i gång ägglossningen.

6. Bebisen tar skada om du färgar håret

Det mesta pekar på att det är ofarligt att slinga och färga håret när du väntar barn, enligt Läkemedelsverket, eftersom den andel kemikalier som hårbotten absorberar är väldigt låg. För att vara på den säkra sidan undviker en del att färga under de tolv första veckorna av graviditeten, då de organen bildas hos fostret. Dock finns det inte så många studier i ämnet.

7. Du kan inte dricka kaffe när du är gravid

Det finns ingen anledning att helt ge upp det svarta livselixiret, men du kan behöva skära ner. Koffein i höga doser har visat sig öka risken för missfall, därför ligger rekommendationen på max 300 milligram om dagen. Det motsvarar fyra och en halv deciliter kaffe eller tolv deciliter te.

LÄS OCKSÅ: Gravid? Så här ska du äta

8. Du kan inte träna när du är gravid

Falskt! Du kan fortsätta att träna så länge det känns bra. Faktum är att det är toppen för dig.

– Måttlig träning är toppen för blivande mammor. Motion minskar stress, håller i gång blodcirkulationen och kan förbättra förlossningen, säger gynekologen Felice Gersh till Elite Daily.

Det finns studier som pekar på att gravida som konditionstränar genomgår snabbare förlossningar.

9. Sex under graviditeten är farligt för barnet

Minns du scenen i ”Nio månader” där Rebecca drar sig för att ligga med Samuel eftersom hon är rädd att hans penis ska kollidera med det ofödda barnets huvud och ge hjärnskador? 

Well, det är inget du behöver oroa dig för. Sex under graviditeten är säkert.

10. Smörjer du in magen slipper du bristningar

Det finns fördelar med att smörja in kroppen, men allt kakaosmör och kokosfett i världen kan inte hindra uppkomsten av hudbristningar. Bristningar är ärr i de undre hudlagren och beror på att huden töjs ut snabbare än den hinner anpassa sig. Hur mycket bristningar man får är individuellt och påverkas av hudens elasticitet, ålder och viktuppgång. Med tiden bleker bristningarna.

11. Aborter minskar risken att bli gravid

Det här är en seglivad myt, men varken dagen efter-piller eller aborter påverkar chansen att bli gravid igen i framtiden.  

LÄS OCKSÅ: Barnmorskan: 8 tidigare tecken på att du är gravid

12. Du kan bara sätta in spiral efter att du fött barn

Både hormon- och kopparspiral är ett bra skydd mot oönskade graviditeter, men det finns en föreställning om att de bara bör sättas in om man har fött barn.

Det här är en kvarleva från 70-talet då man såg att unga tjejer som satte in kopparspiral fick äggledarproblem oftare än äldre kvinnor som redan fått barn. Man drog då slutsatsen att detta berodde på barnafödande, men i dag vet man att det inte alls hade med det att göra. I själva verket berodde det på klamydiabakterien. Medan de kvinnor som fått barn ofta höll sig till en partner hade de yngre barnlösa en ökad risk att få klamydiainfektioner.