En hund är inte bara glädje och en trogen vän.
1 av 2: En hund är inte bara glädje och en trogen vän. Foto: ALENA OZEROVA/Colourbox
Men innan du slår till på en gullig valp är det viktigt att välja en hund som passar just dig och din familj.
2 av 2: Men innan du slår till på en gullig valp är det viktigt att välja en hund som passar just dig och din familj. Foto: Miramiska/Colourbox

Grattis hundägare – du är friskare än andra

En hund är inte bara glädje och en trogen vän – den kan faktiskt också bidra till bättre hälsa för husse och matte. Stressen minskar, kolesterolvärdet går ner och risken för att bli deppig minskar.

Men innan du slår till på en gullig valp är det viktigt att välja en hund som passar just dig och din familj. Här är tio populära raser att välja mellan!

Därför är det bra för hälsan att ha hund

Inte bara är de söta och fyller tomrummet om du känner dig ensam. Hundar har en massa andra hälsofördelar, visar forskningen.

1. Håller dig i form

Som husse eller matte duger inga ursäkter: du måste ut och rasta vovven, minst var sjätte timme, enligt Jordbruksverkets rekommendationer. De dagliga promenaderna kan bidra till lägre kolesterol och blodtryck, starkare muskler och skelett. Det kan minska risken för till exempel hjärt-kärlsjukdom och benskörhet.

2. Gör dig mindre stressad

Hundar gillar att kela och leka och studier har visat att när vi klappar och busar med dem utsöndrar våra hjärnor vällusthormonet oxytocin, som tros kunna minska stress, oro och aggression. Att kasta boll i parken med Bamse, Zorro eller Buster kan således vara ett behövligt avbrott från gnagande tankar och andra måsten som tenderar att inkräkta på vår fritid.

3. Berikar dig socialt

Det är inte för inte som hunden kallas för "människans bästa vän". Många som lever ensamma eller på avlägsna platser sätter stort värde på jyckens sällskap. Dessutom bidrar rastpromenader och hundkurser till interaktion med andra hundägare och motionärer. I en amerikansk studie från 2011 framkom att husdjursägare har bättre självkänsla och är mer ansvartagande än personer utan djur.

4. Underlättar din arbetsdag

Enligt en undersökning som Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) genomförde för några år sedan ansåg 59 procent av arbetsgivarna att hundar kunde bidra till en trivsammare arbetsmiljö. Och amerikansk forskning har visat att de anställda som fick ta med sig sina pälsklädda kompisar till jobbet upplevde mindre stress och kände sig mer tillfredställda under arbetsdagen. Det gjorde även deras kolleger.

5. Motverkar depression

Djurterapi har visat sig vara effektivt på personer som lider av psykisk ohälsa. Enligt en studie i Journal of Personality and Social Psychology visar det sig att djurägare mår bättre både fysiskt och psykiskt än de som inte äger husdjur. Och en stor granskning gjord av British Psychological Society kom fram till att hundar speciellt främjar psykologiskt och terapeutiskt välbefinnande.

1. Labrador retriever – Vänlig familjehund

Vänlig, lugn och lättlärd hundras som länge varit en av de populäraste raserna i Sverige. Blir relativt stor, mellan 55 och 57 centimeter i mankhöjd.

Passar dig som: Vill ha en vänlig familjehund att jobba med. Den är lättlärd och arbets- villig och används ofta som apporterande fågelhund.

Tänk på att: En labrador behöver arbeta och mår bäst när den får använda sitt huvud. Ge den därför kluriga arbetsuppgifter och var noga med motionen.

 

LÄS OCKSÅ: Labradoren räddade livet på sjuåriga pojken

2. Jämthund – God kamrat

Foto: Åke Thim

Jämthunden är känd för sitt mod. Därför är den extra lämplig som jakthund. Den är mellan 52 och 60 centimeter i mankhöjd.

Passar dig som: Vill ha en god kamrat och samarbetspartner under jakten. För att hunden ska må bra behöver den få arbeta, och eftersom jaktinstinkten är stark är det olämpligt att enbart ha en jämthund som sällskapshund.

Tänk på att: En jämthund mår inte bra om den inte får jaga. Den behöver dessutom mycket motion.

3. Golden retriever – Lugn & arbetsvillig

Vänlig, lugn och arbetsvillig familjehund. Den är känd för att vara anpassningsbar och mår allra bäst när den aktiveras. Mankhöjd 51-61 centimeter.

Passar dig som: Vill jobba med din hund, men som kanske vill göra olika saker. Golden retrievern är en allroundhund och fungerar lika bra vid fågeljakt som vid lydnad eller kantarellsök.

Tänk på att: Den är arbetsvillig och nyfiken, och mår dåligt om den inte får jobba.

4. Tysk schäferhund – Vill vara till lags

Den tyska schäfern har under många år varit en av Sveriges populäraste hund-raser. Är arbetsvillig och vill vara husse och matte till lags. Mankhöjd 55-65 centi-meter.

Passar dig som: Vill jobba med din hund och vill ha en lättlärd och lyhörd kamrat. Schäfern passar inom samtliga bruksgrenar, men också inom agility och som draghund.

Tänk på att: Schäferhunden ursprungligen är en vakthund, som alltså har en del vaktinstinkt, men fungerar utmärkt som familjehund.

5. Chihuahua, långhårig – Kelsjuk och kaxig

Foto: Marina Maslennikova / GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Världens minsta hundras som gjort kometkarriär på listor över populäraste hundraserna världen över. Kelig med kaxig personlighet. Väger mellan 500 gram och 1,5 kg.

Passar dig som: Vill ha en kelsjuk sällskapshund som inte kräver vare sig särskilt mycket motion eller aktivering. Men precis som alla andra hundar mår den bra av få använda både kropp och huvud dagligen.

Tänk på att: Trots att chihuahuan är liten är det en hund med en hunds behov.

 

LÄS OCKSÅ: Därför älskar hundar sina ägare mer än vad katter gör

6. Shetland sheepdog – Används i agility

Foto: Yanjf / GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Lätthanterlig och tillmötesgående hund som tycker om att arbeta och att använda sitt huvud. Kallas även sheltie. Mankhöjd 36-37 centimeter.

Passar dig som: Vill ha en aktiv och tillgiven hund att arbeta med. Trivs med andra hundar, kan passa med ägare som vill jobba i grupp, till exempel som räddningshund. På grund av sin snabbhet används den ofta i agility.

Tänk på att: Borsta pälsen noggrant, åtminstone en gång i veckan.

7. Cocker spaniel – För aktiva familjen

Foto: BIGSTOCK

Cockerspanieln tillhör gruppen stötande och apporterande fågelhundar. Mankhöjd: 38-41 centimeter.

Passar dig som: Vill jobba aktivt med din hund. Den har en relativt stark egen vilja och fungerar i de flesta sammanhang. En trevlig hund för den aktiva familjen. Bra för den som vill ha en medelstor hund med stora möjligheter.

Tänk på att: Pälsen kräver lite arbete och hunden behöver trimmas varannan månad.

8. Border Collie – Känd vallhund

Foto: Eric Isselãéâ E / GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Rasen är sannolikt världens mest använda vallhund. Den är mycket kompetent och allsidig och används framför allt för vallning av får. Mankhöjd för hanar är cirka 53 centimeter och tikar något lägre.

Passar dig som: Vill ha en mycket arbetsvillig hund som kräver aktivering. Border collie är en snabb, livlig, energisk och uppmärksam hund.

Tänk på: Rasen är en funktionell arbetshund som kan vara mycket krävande som ren sällskapshund.

9. Chihuahua, korthårig – Personlighet

Foto: Nikolay Pozdeev / GETTY IMAGES/HEMERA

En liten säll­skapshund som tycker om att umgås med sina ägare. Har, trots att den är världens minsta hund, ett starkt utpräglat revirtänk och en stark personlighet. Väger mellan 500 gram och 1,5 kilo.

Passar dig som: Vill ha en hund som sällskap. En trevlig hund att arbeta med, även om den inte har lika mycket behov av aktivering som en större hund.

Tänk på att: Bara för att det är en li­ten och söt hund är det ändå en hund.

10. Cavalier king charles spaniel – Liten och tålig

Social och aktiv allround hund med vänligt temperament. Mankhöjd: cirka 30-32 centimeter.

Passar dig som: Vill ha en lite mindre hund, men som ändå vill ha en tålig hund att arbeta med. Den fungerar alldeles utmärkt som familjehund eftersom den är både social och nyfiken.

Tänk på att: Pälsen kräver en hel del borstning, annars tovar den ihop sig.

Tänk på att...

Hundar är flockdjur och trivs inte att vara ensamma. Enligt lagen får man inte heller lämna hunden utan tillsyn för länge. En tränad vuxen hund brukar klara att vara ensam 5 timmar/dag, en åttaveckors valp kan inte vara ensam alls utan måste tränas.

 

LÄS OCKSÅ: Hunden minskar risken att dina barn får astma

 

Text: Anna-Maria Stawreberg och Elin Gunnarsson

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + duscholja från L´Occitane & necessär. Köp nu!