Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Hälsoliv>Hälsa

Publicerad 11 dec 2016 07:00

Goda recept på nyttiga & viktsäkra sötsaker

Det går att njuta av de traditionella julsmakerna, men på ett bättre sätt.

Det går att njuta av de traditionella julsmakerna, men på ett bättre sätt.

1/2

Foto: iStock

Raw glögg.

Raw glögg.

2/2

Foto: iStock

Njut av julens sötsaker på ett nyttigare sätt! Med ett hälsosammare innehåll kan kakorna och godiset både bidra till en lägre vikt och en bättre hälsa.

December är månaden då vi gärna frossar lite extra i kakor och godis. Men julens godsaker ger ofta några extra kilon och centimetrar runt midjan.

För dig som vill undvika det eller till och med bli av med vikt finns det som tur är alternativ. Det går att njuta av de traditionella julsmakerna, men på ett bättre sätt.

Ett sätt är att inspireras av rawfood, där innehåller sötsakerna varken vanligt socker eller mjöl, utan i stället ofta nötter eller frön och torkad frukt.

– Tänk på att försöka få in lite mer näring i godiset i kombination med det söta. Kroppen blir mer nöjd om den får både näring och sötma, säger Erica Palmcrantz Aziz som skrivit flera böcker om rawfood och superfoods.

LÄS MER: Nyttig frukost – så blir du ett frukostproffs

Det vanliga julgodiset innehåller ofta mycket socker. Det ger ett blodsockerpåslag som triggar insulinutsöndring. Resultatet blir ett sötsug, habegär efter mer, ett svängande blodsocker och det kan leda till extra kilon, trötthet, huvudvärk och en orolig mage.

Använd julens goda kryddor

Med ett nyttigare godis med nötter och exempelvis dadlar får du i stället i dig mer fibrer, bra fetter och mineraler. Det kan till och med vara så hälsosamt att du kan äta det som ett mellanmål, då behöver du inte heller oroa dig för att du får i dig för mycket energi.

För att få till julkänslan använder du de kryddor och smaker som vi förknippar med säsongen. Smaksätt med till exempel kanel, kardemumma, ingefära, rivet apelsinskal och saffran.

- Smaksättare som vaniljpulver, kanel, kardemumma och lakritspulver höjer också sötman och smaken blir förstärkt, säger Erica.

Kosten LCHF, low carb high fat, kan också inspirera till en hälsosammare jul. Även inom LCHF skippar man vanligt socker och vetemjöl.

- När man bakar på lågkolhydratvis så byter man ut vetemjöl mot till exempel mandelmjöl och nötmjöl. Om man tål det och tycker det är okej med sötning så kan man använda stevia, erytritol, honung, choklad eller bär, säger Åse Falkman Fredrikson, kostrådgivare och LCHF-förespråkare.

Då går det att göra allt från pepparkakor till ischoklad och tryfflar utan att innehållet skjuter blodsockret i höjden. Att det finns bra alternativ är en fördel om du vill gå ner i vikt.

- Om man har börjat med lågkolhydratkost för att man vill viktminska och sedan unnar sig vanligt julgodis i december så är risken stor att man går upp i vikt igen och att man tappar konceptet.

LÄS MER: 3 lyxiga frukostar som kan hjälpa dig gå ner i vikt

"Hitta energin från umgänget med familj och vänner"

Men det är ändå bra att inte överdriva frossandet menar Åse Falkman Fredrikson. Välj dina tillfällen och det du gillar bäst.

- Ta en kort promenad i stället när du är trött och gärna vill äta något sött. Hitta energin från umgänget med familj och vänner, det ger dig också bra endorfiner.

Tre nyttiga recept:

Recept på raw glögg och chocoorangetryffel : "Mitt nya rawfood-kök" Av Erica Palmcrantz Aziz (Massolit förlag). 

Raw glögg

Foto: iStock

1 liter äppeljuice, färskpressad eller på flaska

2 kanelstänger

10 kryddnejlikor

3 st stjärnanis

1. Blanda i en tättslutande glasflaska eller burk. Låt stå i cirka 12 timmar i kylen. 

2. Värm till fingertemperatur och servera med russin och hackad mandel.

Chocoorangetryffel

Foto: HANS DESSER

Tryfflar med apelsin- eller mintsmak

2 dl dadlar, urkärnade

2 msk kokosolja

3 + 2 msk kakaopulver

1 msk apelsinjuice (eller 5–7 pepparmyntadroppar)

1. Kör alla ingredienserna utom 2 msk kakaopulver i en matberedare tills allt blandat sig. Ställ in i kylen i cirka 15 minuter.

2. Forma sedan till tryfflar och rulla i 2 msk kakaopulver. Förvara i kylen eller frysen.

3. Byt gärna ut apelsinjuicen mot 5–7 pepparmyntadroppar för en myntavariant!

Ischoklad a la LCHF

Foto: MARTIN CEDERBLAD

4 portioner

100 g mörk choklad, 70 eller ännu hellre 85 procent 

2 rejäla msk av en god kokosolja, gärna med stark kokossmak

1 dl kokosflingor

färska bär

1. Ställ en djup tallrik över en kastrull med sjudande vatten och bryt ned chokladen i tallriken. Det är nog det enklaste sättet att smälta choklad.

2. Rör ner kokosoljan i chokladen och rör tills det smält och blandar sig väl.

3. Slå upp i en form, fodrad med smörpapper och låt stelna över natten, gärna i kylen.

4. Skär upp och strössla kokosflingor över det hela och servera med färska bär.

Relaterat