Glutenfritt! Stor guide till alla nya mjölsorter

<p>Allt fler produkter i matbutiken passar för ett glutenfritt liv. Här guidar vi dig igenom alla nya och nygamla produkter.</p>

1 av 2: <p>Allt fler produkter i matbutiken passar för ett glutenfritt liv. Här guidar vi dig igenom alla nya och nygamla produkter.</p>

<p>Programledaren Anna Brolin undviker gluten och laktos: "Jag mår väldigt bra av det. Till exempel har min pollenallergi blivit mycket bättre", sa hon.</p>

Foto: Cornelia Nordström

2 av 2: <p>Programledaren Anna Brolin undviker gluten och laktos: "Jag mår väldigt bra av det. Till exempel har min pollenallergi blivit mycket bättre", sa hon.</p>

Allt fler väljer glutenfria produkter utan att för den delen vara intoleranta. Glutenfri kost har blivit en del av en hälsosam – och trendig – livsstil.

Här är alla mjölsorter och tillbehör du behöver för att lyckas med ett glutenfritt liv.

Ämnen i artikel:

Andra har också läst

Att leva glutenfritt är en trend som börjar leta sig in hos var och varannan svensk. Kanske har vi kändisarna att tacka för trenddieten. Flera stora internationella stjärnor har berättat om hur de har uteslutit gluten ur sin kost – oavsett om de är intoleranta eller inte. Gwyneth Paltrow och Victoria Beckham är två exempel.

På senare tid har den glutenfria kosten slagit igenom även på hemmaplan.

Glutenfritt för Anna Brolin, Kristin Kaspersen och Agneta Sjödin

Programledaren Anna Brolin har berättat för Expressen Min Hälsa om hur hon undviker gluten och laktos.

– Jag mår väldigt bra av det. Till exempel har min pollenallergi blivit mycket bättre, sa hon.

Och näringsfysiologen Kristina Andersson har sagt till Expressen att hon hade ständiga problem med besvärlig mage, kramper och toalettspring. När hon för snart tio år sedan uteslöt gluten fungerade magen igen.

– Från att ständigt behöva riskera att få kramper som gjorde det omöjligt att stå rak eller tillbringa långa stunder på toaletten till ett liv fritt från oro för detta - det är nästan mirakulöst, sa hon.

Även programledarna Kristin Kaspersen och Agneta Sjödin undviker gluten.

LÄS MER: 9 frågor och svar om glutenintolerans

Här nedan kommer en byt ut-guide - så att du kan laga gott utan gluten:

RISMJ&#214;L&lt;br&gt;Anv&#228;nds vid bakning

1 av 7: RISMJ&#214;L&lt;br&gt;Anv&#228;nds vid bakning

BOVETEMJ&#214;L&lt;br&gt;Bra till pannkakor

2 av 7: BOVETEMJ&#214;L&lt;br&gt;Bra till pannkakor

FULLKORNSHAVREMJ&#214;L&lt;br&gt;Till s&#246;ta och salta degar

3 av 7: FULLKORNSHAVREMJ&#214;L&lt;br&gt;Till s&#246;ta och salta degar

MANDELMJ&#214;L&lt;br&gt;Perfekt till t&#229;rtor

Foto: Per Johansson Procard Ab Sweden

4 av 7: MANDELMJ&#214;L&lt;br&gt;Perfekt till t&#229;rtor

MAJSMJ&#214;L&lt;br&gt;Ger degen stadga

5 av 7: MAJSMJ&#214;L&lt;br&gt;Ger degen stadga

KOKOSMJ&#214;L&lt;br&gt;Ger fiberrikare br&#246;d

Foto: Per Johansson Procard Ab Sweden

6 av 7: KOKOSMJ&#214;L&lt;br&gt;Ger fiberrikare br&#246;d

POTATISMJ&#214;L&lt;br&gt;F&#246;r redning och s&#229;ser

Foto: Micke Woltman

7 av 7: POTATISMJ&#214;L&lt;br&gt;F&#246;r redning och s&#229;ser

RISMJÖL

Används vid bakning

Neutralt basmjöl som kan ersätta vetemjöl och som vanligen går att byta ut mot samma mängd. Rismjöl passar bra till pajskal, våfflor och pannkakor. Går också att reda soppor och såser med. Passar också till välling eller glutenfri bakning av till exempel bröd och kakor.

FULLKORNSHAVREMJÖL

Till söta och salta degar

Havremjöl är ett smakrikt mjöl som påminner om vete i konsistensen. Havre är också kolesterolsänkande och innehåller gelbildande fibrer som heter betaglukan som har många positiva effekter på hälsan. Mjölet passar bra som ett basmjöl att användas i allt från matlagning till bakning av både salta och söta degar.

BOVETEMJÖL

Bra till pannkakor

Bovetemjöl görs av skalad bovete och är milt för magen och basiskt för kroppen. Använd till bakning, redningar, kakor och bovetepannkakor.

MANDELMJÖL

Perfekt till tårtor

Passar till olika typer av bakning eller för att exempelvis göra smoothien matigare. Mjölet har lågt GI, innehåller gott om nyttiga fetter samt protein och endast en låg mängd kolhydrater.

KOKOSMJÖL

Ger fiberrikare bröd

Fiberrikt mjöl med lågt GI som passar bra till pannkakor, i smoothies, som topping på yoghurt eller som fiberberikare till bröd, kakor eller kex.

MAJSMJÖL

Ger degen stadga

Bra till redning, välling, pannkakor, knäckebröd och majsbröd. Majsmjöl har högt GI och påverkar blodsockerkurvan på samma sätt som druvsocker. Det finns fullkornsmajsmjöl med mindre kolhydrater i butik.

POTATISMJÖL

För redning och såser

Används som förtjockningsmedel i matlagning, till exempel vid redning av fruktkrämer, soppor och såser. Blanda gärna med ris- och majsmjöl till en bra glutenfri basmix.

SOJAMJÖL

Till gröten

Sojamjöl har lågt GI och lite kolhydrater och används i välling, gröt, bröd och såser, i vegetariska biffar och till pannkakor. Av sojamjöl kan man också göra egen sojamjölk.

HIRS&lt;br&gt;I st&#228;llet f&#246;r pasta

1 av 2: HIRS&lt;br&gt;I st&#228;llet f&#246;r pasta

HAVREGRYN P&#197; REN HAVRE&lt;br&gt;Gott till m&#252;sli

Foto: Micke Woltman

2 av 2: HAVREGRYN P&#197; REN HAVRE&lt;br&gt;Gott till m&#252;sli

HIRS

I stället för pasta

Fungerar som ett alternativ till ris eller pasta. Hirs används till gröt och hirsmjöl i bakning.

HAVREGRYN PÅ REN HAVRE

Gott till müsli

Specialhanterad havre är lämplig för den som har glutenintolerans. Används i havregrynsgröt, välling, müsli och olika bakverk, exempelvis matbröd och chokladbollar.

LINFR&#214;&lt;br&gt;G&#246;r br&#246;det saftigare

1 av 4: LINFR&#214;&lt;br&gt;G&#246;r br&#246;det saftigare

SOLROSK&#196;RNOR&lt;br&gt;Nyttigt fett

2 av 4: SOLROSK&#196;RNOR&lt;br&gt;Nyttigt fett

SKALAT SESAMFR&#214;&lt;br&gt;Panera k&#246;tt och fisk

3 av 4: SKALAT SESAMFR&#214;&lt;br&gt;Panera k&#246;tt och fisk

CHIAFR&#214;N&lt;br&gt;Gott som pudding

Foto: Per Johansson Procard Ab Sweden

4 av 4: CHIAFR&#214;N&lt;br&gt;Gott som pudding

LINFRÖ

Gör brödet saftigare

Innehåller vattenlösliga fibrer som är bra för tarmen och gör brödet saftigare och att det håller längre. Linfrön passar bra att strö på fil och gröt eller att blanda i müslin. Linfrön innehåller ett ämne, linamarin, som i kroppen ombildas till blåsyra och därför ska man inte överskrida intaget.

SOLROSKÄRNOR

Nyttigt fett

Används till garnering, sallader, bröd och att blanda i müsli. Rostade är de goda som snacks eller som topping på maten. Bra med mineraler och nyttiga fettsyror.

SKALAT SESAMFRÖ

Panera kött och fisk

Används till müsli, fröknäcke, bröd. Fröna är annars lätt rostade goda till sallad, kokta grönsaker, i kryddblandningar eller som ingrediens vid panering av fisk och kött.

CHIAFRÖN

Gott som pudding

Ersätt delar av mjölet med chiafrön när du bakar, eller använd till müsli, bars, fröknäcke eller chiapudding. Går också bra att strö över sallad, gröt, smoothie, i/på bröd med mera. Tack vare frönas förmåga att binda vätska kan de även ersätta ägg.

FIBERHUSK&lt;br&gt;Binder v&#228;tska

Foto: Per Johansson Procard Ab Sweden

1 av 3: FIBERHUSK&lt;br&gt;Binder v&#228;tska

FIBREX&lt;br&gt;G&#246;r br&#246;det saftig

2 av 3: FIBREX&lt;br&gt;G&#246;r br&#246;det saftig

POFIBER&lt;br&gt;Bevarar f&#228;rskhet

3 av 3: POFIBER&lt;br&gt;Bevarar f&#228;rskhet

FIBREX

Gör brödet saftig

Fibrex är glutenfritt torkat fiber från sockerbetan som blir kvar efter att man utvunnit sockret. Det har ingen smak och används till glutenfri bakning eftersom det gör brödet saftigare och ger längre hållbarhet. Fibrex ger också extra fiberinnehåll i exempelvis färsrätter, soppor och panering.

FIBERHUSK

Binder vätska

Fiberhusk är krossat psylliumfröskal som bildar gelé vid kontakt med vatten och ökar viskositeten på bröd. Fiberhusk innehåller inga kolhydrater vilket har gjort det populärt hos de som äter enligt LCHF att ändå kunna baka bröd, pannkakor och pasta.

POFIBER

Bevarar färskhet

Görs av fibrer från potatis och ersätter glutens egenskaper vid glutenfri bakning. Gör så att vätska behålls i brödet och bevarar färskhet och fuktighet. Kan ersätta ströbröd till exempel vid panering eller i köttbullar eller användas i vitt bröd och kaffebröd.

LÄS MER: Gluten: 12 viktiga saker du behöver veta

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Exklusivt nyhetsbrev för din hälsa varje vecka - Anmäl dig här