Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
01:50Premium
Det finns gott om substitut till vetemjöl.Det finns gott om substitut till vetemjöl.Det finns gott om substitut till vetemjöl.
1 AV 2
Nedryckare: Sofia Antonsson: ”Prova att dra ner på gluten om du får uppblåst mage”
2 AV 2
Det finns gott om substitut till vetemjöl.
Foto: Shutterstock

Glutenfritt: Här är 9 val i stället för vetemjöl

I dag finns det gott om glutenfria produkter och ditt liv behöver inte begränsas.

I stället för vetemjöl - här är alla mjölsorter och tillbehör du behöver för att lyckas med ett glutenfritt liv.

Här nedan kommer en byt ut-guide - så att du kan laga gott utan gluten

MANDELMJÖL (Kung Markatta)

Foto: PER JOHANSSON PROCARD AB SWEDEN / FOTO PER JOHANSSON PROCARD AB PRODUKTBILD

Perfekt till tårtor
Näringsvärde per 100 gram: 52,1 g fett, 8,5 g kolhydrater, 24,4 g protein, 0,05 g salt, 8,4 g fiber, 610 kcal.

Använd till: Passar till olika typer av bakning eller för att exempelvis göra smoothien matigare. Mjölet har lågt GI, innehåller gott om nyttiga fetter samt protein och endast en låg mängd kolhydrater.

Tänk på att: Nötmjöl innehåller inte gluten och binder därmed inte ihop kakor och andra bakverk lika bra som vanligt mjöl gör. Nötmjöl kan även på grund av bristen på gluten inte jäsa. Mandelmjöl suger också åt sig mer vätska en det vanliga mjölet. Man kan behöva blanda ut med andra mjölsorter om man ska göra till exempel bröd. Gör man bakelser eller tårta räcker det dock ofta att bara använda bara mandelmjöl.

LÄS OCKSÅ: Glutenintolerant? Vanliga symtom vid celiaki

KOKOSMJÖL (Kung Markatta)

Foto: PER JOHANSSON PROCARD AB SWEDEN / FOTO PER JOHANSSON PROCARD AB PRODUKTBILD

Ger fiberrikare bröd
Näringsvärde per 100 gram: 12 g fett, 15 g kolhydrater, 16,2 g protein, 0,15 g salt, 42,5 g fiber, 42,5 g fiber, 330 kcal.

Använd till: Fiberrikt mjöl med lågt GI som passar bra till ­pannkakor, i smoothies, som topping på yoghurt eller som fiberberikare till bröd, kakor eller kex.

Tänk på att: Kokosmjöl inne­håller färre kolhydrater och mer fett än traditionellt ­vetemjöl och suger åt sig mycket mer vätska en det ­vanliga mjölet och passar om du vill ha en fastare deg. Något som kan vara bra att tänka på är att kokosmjöl har mer smak än vetemjöl och har inte heller några speciella ­bakegenskaper och det kan därför vara en idé att blanda med någon annan mjölsort, till exempel mandelmjöl.

LÄS OCKSÅ: Baka goda desserter & bakverk utan gluten

HAVREMJÖL (Risenta)

Foto: PRODUKTBILD

Till söta & salta degar
Näringsvärde per 100 gram: 8 g fett, 58 g kolhydrater, 10 g fiber, 12 g protein, 0,03 g salt, 2,2 mg zink (22 procent av RDI), 2 mg järn (14 procent av RDI), 2,5 g betaglukaner, 380 kcal.

Använd till: Havremjöl är ett smakrikt mjöl som påminner om vete i konsistensen. Havre är också kolesterolsänkande och innehåller gelbildande fibrer som heter betaglukan som har många positiva effekter på hälsan. Mjölet passar bra som ett basmjöl att användas i allt från matlagning till bakning av både salta och söta degar.

Tänk på att: Det går att använda enbart havremjöl, men blanda gärna ut med rismjöl eller bovetemjöl för bästa ­resultat. Enbart havremjöl har inte lika bra bakegenskaper och kan ha en allt för framträdande smak.

LÄS OCKSÅ: 6 recept: Baka goda matbröd utan gluten

BOVETEMJÖL (Risenta)

Foto: PRODUKTBILD

Bra till pannkakor
Näringsvärde per 100 gram: 3 g fett, 65 g kolhydrater, 6 g fiber, 12 g protein, 0,05g salt, 340 kcal.

Använd till: Bovetemjöl görs av skalad bovete och är milt för magen och basiskt för kroppen. Använd till bakning, redningar, kakor och bovetepannkakor.

Tänk på att: Kan ha lite speciell bismak så blanda gärna ut med ris-, majs- eller potatismjöl som innehåller stärkelse och därför hjälper till att binda ihop degen.

LÄS OCKSÅ: Glutenfria & laktosfria goda, sunda recept

MAJSMJÖL (Saltå kvarn)

Foto: PRODUKTBILD

Ger degen stadga
Näringsvärde per 100 gram: 1,2 g fett, 73 g kolhydrater, 5,0 g kostfibrer, 7,8 g protein, 0,01 g salt, 1,5 mg zink 15 procent av RDI (rekommenderat dagligt intag), 350 kcal.

Använd till: Till redning, välling, pannkakor, knäckebröd och i majsbröd.

Tänk på att: Milt mjöl med mycket stärkelse, vilket innebär att det ger bra med stadga då stärkelse ofta blir lite klistrigt. Majsmjöl har dock högt GI och påverkar blodsockerkurvan på samma sätt som druvsocker. Det finns fullkornsmajsmjöl med mindre kolhydrater i butik.

LÄS OCKSÅ: Glutenfritt: Här är bästa brödet – för din mage

RISMJÖL (Risenta)

Foto: PRODUKTBILD

Används vid bakning
Näringsvärde per 100 gram: 1g fett, 75 g kolhydrater, 1,5 g fiber, 6 g protein, 0,001 g salt, 370 kcal.

Använd till: Neutralt basmjöl som kan ersätta vetemjöl och som vanligen går att byta ut mot samma mängd. Rismjöl passar bra till pajskal, våfflor och pannkakor. Går också att reda soppor och såser med. Passar också till välling eller glutenfri bakning av till exempel bröd och kakor.

Tänk på att: Tillsätt något ­bindemedel som fiberhusk eller pofiber för att få mer ­viskositet. Rismjöl är lättsmält och passar därför bra till bebisar och vuxna med ­ känsliga magar.

LÄS OCKSÅ: Laktosintolerant? Här är 14 saker du bör veta

SOJAMJÖL (Saltå kvarn)

Foto: PRODUKTBILD

Till gröt & såser
Näringsvärde per 100 gram: 24 g fett, 16 g kolhydrater, 12 g fiber, 37 g protein, 0,01 g salt, 12 g kostfiber, 37 g protein, 1940 mg kalium, 199 mg kalcium, 245 mg magnesium, 450 kcal.

Använd till: Sojamjöl har lågt GI och lite kolhydrater och används i välling, gröt, bröd och såser, i vegetariska biffar och till pannkakor. Av sojamjöl kan man också göra egen sojamjölk.

Tänk på att: Sojamjöl har ett högt innehåll av protein och ­fleromättade fetter och f­ramställs av sojabönor, vilket betyder att det är ett dåligt ­alternativ för den med känslig mage. Personer med till exempel IBS reagerar ofta på fibrerna i sojabönorna.

HIRS (Saltå kvarn)

Foto: PRODUKTBILD

I stället för pasta
Näringsvärde per 100 gram: 2,9 g fett, 68 g kolhydrater, 3,2 g kostfiber, 10 g protein, 0,1 g salt, 0,73 mg tiamin, 0,38 mg riboflavin, 0,75 mg vitamin B6, 240 mg fosfor, 100 mg magnesium, 4,8 mg järn, 3,4 mg zink, 350 kcal.

Använd till: Ett alternativ till ris eller pasta. Används till gröt och i bakning.

Tänk på att: Rikt på mineraler som fosfor, zink, järn och vitamin B6. Bra för den som har en känslig mage.

HAVREGRYN (Semper)

Foto: MICKE WOLTMAN / BILDEN ÄGS AV OPV IN-STORE PROMOTION AB PRODUKTBI

Gott till müsli
Näringsvärde per 100 gram: 6,6 g fett, 58 g kolhydrater, 10 g fiber, 13 g protein, 0,001 g salt, 363 kcal.

Använd till: Specialhanterad havre är lämplig för den som har glutenintolerans. Används i havregrynsgröt, välling, müsli, matbröd och olika bakverk.

Tänk på att: Ren havre är ett av de mer näringsrika s­ädesslagen. Lägg till som ingrediens när du bakar bröd för att få upp näringsinnehållet.

Fler alternativ som passar dig som äter glutenfritt

Potatismjöl - för redning och såser

Används som förtjockningsmedel i matlagning, till exempel vid redning av fruktkrämer, soppor och såser. Blanda gärna med ris- och majsmjöl till en bra glutenfri basmix.

Linfrön – gör brödet saftigare

Innehåller vattenlösliga fibrer som är bra för tarmen och gör brödet saftigare och att det håller längre. Linfrön passar bra att strö på fil och gröt eller att blanda i müslin. Linfrön innehåller ett ämne, linamarin, som i kroppen ombildas till blåsyra och därför ska man inte överskrida intaget.

Solroskärnor – nyttigt fett

Används till garnering, sallader, bröd och att blanda i müsli. Rostade är de goda som snacks eller som topping på maten. Bra med mineraler och nyttiga fettsyror.

Skalat sesamfrö – panera kött och fisk

Används till müsli, fröknäcke, bröd. Fröna är annars lätt rostade goda till sallad, kokta grönsaker, i kryddblandningar eller som ingrediens vid panering av fisk och kött.

Chiafrön – gott som pudding

Ersätt delar av mjölet med chiafrön när du bakar, eller använd till müsli, bars, fröknäcke eller chiapudding. Går också bra att strö över sallad, gröt, smoothie, i/på bröd med mera. Tack vare frönas förmåga att binda vätska kan de även ersätta ägg.

Fibrex – gör brödet saftigt

Fibrex är glutenfritt torkat fiber från sockerbetan som blir kvar efter att man utvunnit sockret. Det har ingen smak och används till glutenfri bakning eftersom det gör brödet saftigare och ger längre hållbarhet. Fibrex ger också extra fiberinnehåll i exempelvis färsrätter, soppor och panering.

Fiberhusk – binder vätska

Fiberhusk är krossat psylliumfröskal som bildar gelé vid kontakt med vatten och ökar viskositeten på bröd. Fiberhusk innehåller inga kolhydrater vilket har gjort det populärt hos de som äter enligt LCHF att ändå kunna baka bröd, pannkakor och pasta.

Pofiber – bevarar färskhet

Görs av fibrer från potatis och ersätter glutens egenskaper vid glutenfri bakning. Gör så att vätska behålls i brödet och bevarar färskhet och fuktighet. Kan ersätta ströbröd till exempel vid panering eller i köttbullar eller användas i vitt bröd och kaffebröd.