Gluten: 12 viktiga saker du behöver veta

Gluten finns i vete framför allt men också i råg och korn, men inte i ren havre.

Foto: Christian Fischer

Gluten finns i vete framför allt men också i råg och korn, men inte i ren havre.

Gluten är i dag hett omdebatterade ämnen.

Visste du att många bagerier tillsätter extra gluten i brödet eller att man tror att uppemot tre procent av alla skolungdomar i Sverige är glutenintoleranta? Fler och fler väljer därför att leva helt glutenfritt.

Här är alla fakta du behöver veta.

Andra har också läst

Att leva glutenfritt är en trend som börjat leta sig in hos var och varannan svensk. Kanske har vi kändisarna att tacka för trenddieten. Fler stora internationella stjärnor har berättat om hur de har uteslutit gluten ur sin kost - oavsett om de är intoleranta eller inte. Gwyneth Paltrow och Victoria Beckham är två exempel.

Ett svenskt exempel är programledaren Anna Brolin som i Expressens Min Hälsa undviker både gluten och laktos.

– Jag mår väldigt bra av det. Till exempel har min pollenallergi blivit mycket bättre, säger hon.

Rönen går dock isär. Belackarna menar att vi fäster för stor vikt vid glutens eventuella faror medan påhejarna är starkt positiva.

LÄS OCKSÅ: 7 saker som ditt bajs säger om hur du mår

Hälsovinster med att leva glutenfritt

Många som äter glutenfritt vittnar om hur de blir både piggare, smalare och slipper sina magbesvär. Enligt kostexperten Ewa Skiöldebrand finns det en rad hälsovinster med att minska på glutenintaget.

Bli mindre stel i leder

Gluten kan skapa inflammationer i både mage och tarm, men även i leder och ligament. Många som gått över till glutenfri kost har blivit mer explosiva i kroppen och mindre stela i leder.

Kan hjälpa andra allergier

De som har en känslighet mot glten har ofta olika korsallergier som överkänslighet mot gräs och pollen. Glutenfri kost kan hjälpa din tarm att återhämta sig vilket kan ge mindre besvär med korsallergier.

Bättre hy

Vuxenakne kan bero på gluten och dess förmåga att skapa inflammationer. De skador som uppstår på tunntarmens slemhinna förhindrar att viktiga näringsämnen tas upp, som i sin tur påverkar huden negativt.

Gå ner i vikt

Har man överkänslighet mot gluten skapas inflammationer i mage och tarm., det skapar i sin tur obalans vilket kan vara en bidragande orsak till övervikt.

Bli kvitt gaser och uppsvälldhet

Det är vanligt att besväras av gaser och buller i magen om man är känslig för gluten eftersom tarmen har svårt att bryta ner glutenet. Besvären kan gå över med glutenfri kost.

Bli piggare

Det är inte ovanligt att de som är känsliga mot gluten också känner sig trötta eller nedstämda eftesom gluten gör att tarmen inte kan ta upp all den näring och vitaminer som den behöver.

 

Nedan svarar Docenten Claes Hallert, specialist på mag- och tarmsjukdomar vid hälsoinformation i Norrköping, på några vanliga frågor gällande gluten. Hallert är även författare till "Celiakiboken: Om glutenintolerans"

1. Vad är glutenintolerans/celiaki?

– Glutenintolerans är en ärftlig åkomma, även kallat celiaki, som gör att man inte tål proteinet gluten. Det är ett komplext samspel mellan genetiska faktorer och kost, men där arv tycks spela den viktigaste rollen om man har arvs­anlag för en särskild vävnadstyp i tarmen. Det är också dubbelt så vanligt att kvinnor drabbas av glutenintolerans, varför vet vi inte i dagsläget.

LÄS MER: 9 frågor och svar om glutenintolerans

LÄS OCKSÅ: Fem gånger glutenfri-hetsen tog över

2. Var finns gluten?

– Det är ett äggviteämne som finns i vete framför allt men också i råg och korn, men inte i ren havre.

3. Hur påverkar gluten kroppen?

– Gluten skadar tarmluddet i tarmens slemhinna hos den som är glutenintolerant. Tarmluddet finns till för att man ska kunna tillgodogöra sig näringen i maten på ett bra sätt. Har man en oupptäckt glutenintolerans blir tarmen till slut helt slät.

LÄS OCKSÅ: Fem gånger glutenfri-hetsen tog över

4. Vad är symtom på glutenintolerans?

– Man kan få dåliga blod­värden och järnbrist, bli trött och hängig, gå ner i vikt och ha skelettvärk, få diarré och gaser i magen. Det finns också andra mindre vanliga symptom som eksem eller allergier. Sedan är det inte ovanligt att diabetes- eller strumapatienter också är glutenintoleranta och tvärtom.

5. Hur ställs diagnosen?

– Man kan göra ett blodprov eller ta ett prov från tunntarmen genom gastroskopi, då är det viktigt att man äter gluten som vanligt fram till provtagningen, annars kan man inte göra en rättvis bedömning. I dag är det vanligast att man tar ett blodprov, vilket gör att man snabbare kan ställa diagnos. Det finns massor av celiaki-tester på apoteket, men man måste ha en läkarkontakt för att verkligen kunna ställa en säker diagnos.

6. Är det farligt att äta gluten trots att man är intolerant?

– Utan behandling kan det ge en rad olika mer eller mindre ­allvarliga symtom och besvär. Det är ovanligt men oupptäckt glutenintolerans kan i värsta fall leda till benskörhet och ­benbrott, näringsbrist och ­svårigheter att få barn.

7. Hur länge har vi ätit gluten?

– Gluten har funnits i vete, råg och korn sedan urminnes tider men det vete som vi äter i dag är förädlat. Genom åren har gluteninnehållet blivit högre genom att många bagerier tillsätter extra gluten för att brödet ska bli extra saftigt och fluffigt. Det medför en ökad risk för fler att bli glutenintoleranta. Det är först de senaste 50 åren som vi har ­förstått att det finns en sjukdom som hänger ihop med gluten och många som sökte läkarhjälp tidigare än de senaste 20 åren har fått fel diagnos.

8. Hur många är allergiska mot gluten?

– I Sverige räknar man med att mellan 1-2 procent är intoleranta, sedan har studier visat att ­uppemot tre procent av skol­ungdomarna tros lida av celiaki och att flickor löper nästan ­dubbelt så stor risk att drabbas av glutenintolerans till skillnad från pojkar.

9. Är glutenintoleransen högre någonstans i världen?

– Den är väldigt hög i framför allt Sverige och Finland, vilket beror på att vi äter mycket gluten och att fler har den ­genetiska förutsättningen att utveckla glutenintolerans här, varför vet vi inte i dags­läget. Det kan också ha att göra med att vi i större ­utsträckning söker läkarkontakt och i större utsträckning också ställer rätt diagnos. Vi tror dock att vi bara har hittat ungefär hälften av de drabbade, vilket betyder att det är en under­diagnostiserad åkomma.

10. Bör alla äta glutenfritt, trots att man inte är intolerant?

– Nej, det tycker jag inte. Den glutenfria specialkosten som finns på glutenfria hyllan i affären som till exempel glutenfritt bröd och pasta är rätt vitamin- och fiberfattig. Om man äter glutenfritt ställer det högre krav på att man får i sig vitaminer och fibrer på annat håll. Frukt och bär, gröna bladgrönsaker och bönor och ägg är exempel på bra källor att få i sig för att inte få bristsjukdomar som brist på B6, B12 eller folsyra.

11. Är glutenintolerans ­livslångt?

– Ja. Om man inte tål gluten skadas tunntarmens tarmludd av glutenet i maten, det ­behöver dock inte ge några besvär vilket kan leda till att man tror att sjukdomen har läkt. Men så är det alltså inte, glutenintolerans behöver inte ge några uppenbara tarmbesvär.

12. Vad säger senaste ­forskningen?

– Det pågår forskning både i Europa och i USA där man ­försöker få fram en vid behov-medicin som man kan ta när det inte finns tillgång till ­glutenfria alternativ. Den ska fungera som en "räddnings­tablett" som gör att man ­tillfälligt inte blir sjuk av att äta gluten. Men man måste ­fortfarande göra mer kliniska försök innan det här kan bli aktuellt på marknaden. Det andra är att man vill komma på metoder för att kunna förädla vetet så att de skadliga ämnena i glutenet kan tas bort. Och sedan försöker man hitta bättre metoder för att ställa diagnos och även göra undersökningar på dem som är i risk för ­glutenintolerans men som ännu inte fått någon diagnos.

Hoppar du över gluten? Ladda med B6, B12 & folsyra

❤ Folsyra och folat är olika former av samma B-vitamin.

❤ Folat finns naturligt i mat, ­exempelvis i balj­växter, som bönor, kikärter och gröna bladgrönsaker som spenat och rucola. Folsyra är ett konstgjort framställt folat som används vid berikning och i kosttillskott och är lättare för kroppen att ta upp än folat.

❤ B6 får vi i oss främst från kött, fågel och ägg. Men även potatis, frukt och bär är goda källor till ­vitamin B6. Vitaminet B12 hittar vi främst i kött, fisk, skaldjur, ägg, lever, mjölk och ost.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Exklusivt nyhetsbrev för din hälsa varje vecka - Anmäl dig här