Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Hälsoliv>HÄLSA

Publicerad 15 mar 2019 17:00

Glöm hygge – här är nya danska succéordet!

Anamma pyt-tänket och bli mindre stressad.

Anamma pyt-tänket och bli mindre stressad.

Foto: Shutterstock

Danska ordet ”hygge” spred sig över världen som en mysig filt.

Och nu är det dags för nästa ord från våra skandinaviska grannar att ta plats, nämligen ”Pyt”.

Hälsoliv förklarar vad det betyder och hur du anammar pyt-tänket.

Hygge, det danska ordet som nått inredning, kläder, böcker och är ett sätt att leva efter blev populärt 2016. Hygge kan enligt Visitdanmark beskrivas som en mysig och varm atmosfär där man tar sig tid att njuta av det goda i livet tillsammans med människor man tycker om. Och även om vi fortfarande gillat hygge har det kommit ett nytt danskt ord att ta till sig. Ordet ”pyt” är nämligen senaste ordet att ta sig över Öresundsbron. Danskarna röstade i höstas fram det till deras favoritord när Danmarks bibliotek anordnade en omröstning. Enligt danskarnas ordbok är pyt ett uttryck för att man är likgiltig inför något, eller att något inte har någon betydelse. Språktidningen skriver också att pyt förekommer i uttryck som ”pyt med det” (strunt i det) och ”skidt ont” (skit samma).

Pyt används oftast som en reaktion vid vardagligt krångel, frustration eller misstag, skriver CNN. Om något inträffar tänker man i stället att det inte gör något, saker inträffar men det ska inte få förstöra ens dag.

LÄS MER: 8 enkla sätt för att stressa ner direkt 

Så tänker du ”pyt”

Säg exempelvis att du ätit frukost och råkar tappa yoghurt-tallriken i golvet så den går sönder. I stället för att låta det förstöra hela din morgon och göra att du dyker upp till jobbet och är sur mot dina kolleger, så kan du tänka ”pyt”. Och sedan skaka av dig det och bara städa upp.

Pyt handlar om att ta ett steg tillbaka, få lite perspektiv och sedan reagera. I stället för att reagera direkt, vilket kanske skulle kunna resultera i en överreaktion i förhållande till vad som faktiskt skedde. När du anammar pyt-tänket blir det lättare att låta saker passera utan större dramatik.

LÄS MER: 7 sätt som du kan lindra ångest med meditation 

Pyt-tänket kan minska stress eftersom det uppmuntrar dig och andra att inte låta en ta åt sig av små vardagliga frustrationer.