Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
"Ice bucket challenge"-kampanjen drog in över 100 miljoner dollar till ALS-forskningen."Ice bucket challenge"-kampanjen drog in över 100 miljoner dollar till ALS-forskningen."Ice bucket challenge"-kampanjen drog in över 100 miljoner dollar till ALS-forskningen.
Många kändisar deltog i kampanjen. Här syns Bill Gates och Oprah Winfrey när de dränks i iskallt vatten.Många kändisar deltog i kampanjen. Här syns Bill Gates och Oprah Winfrey när de dränks i iskallt vatten.Många kändisar deltog i kampanjen. Här syns Bill Gates och Oprah Winfrey när de dränks i iskallt vatten.
1 AV 2
"Ice bucket challenge"-kampanjen drog in över 100 miljoner dollar till ALS-forskningen.
Foto: Charles Krupa
2 AV 2
Många kändisar deltog i kampanjen. Här syns Bill Gates och Oprah Winfrey när de dränks i iskallt vatten.

Genombrott i ALS-forskning – ett år efter "Ice bucket challenge"

"Ice bucket challenge" var förra sommarens mest omtalade kampanj.

Medan vissa hoppade på tåget och hällde en hink is över sig fördömde andra handlingen som ett löjligt påhitt.

Men vad man än tyckte: internethajpen lyckades faktiskt samla in 100 miljoner dollar till ALS-forskningen.

Och nu är en effektiv behandling mot förlamningssjukdomen betydligt närmare.

"Ice bucket challenge"-kampanjen var nästintill omöjlig att missa för alla med Facebook-eller Instagramkonton förra sommaren. Vänner, bekanta och kända profiler – många var de som antog utmaningen och hällde en hink is över sig, för att sedan donera pengar till ALS-forskningen.

Satsningen fick en massa ros, men även kritiska röster höjdes. Till exempel menade vissa belackare att ice bucket challenge var ännu ett dumt och meningslöst påhitt, i kölvattnet av alla andra experiment på sociala medier.

Men tji fick de.

 

För nu, ett år senare, kan forskarna konstatera att de haft stor nytta av kampanjen. Genom ice bucket challenge lyckades organisationen ALS Association samla in mer än 100 miljoner dollar, vilket är betydligt mer än de 2,8 miljoner dollar man fick in året dessförinnan, uppger mediesajten Upworthy.

Och pengarna har man använt för att komma ännu närmare en effektiv kur mot den obotliga förlamningssjukdomen ALS, som varje år drabbar drygt 200 personer i Sverige.

– Alla era donationer har varit otroligt användbara och vi har jobbat outtröttligt för att hitta botemedel. Med de pengar som ice bucket challenge drog in känner jag att det finns en massa hopp och optimism inför faktiska, meningsfulla behandlingar, säger ALS-forskaren Jonathan Ling enligt Upworthy.

 

Det största genombrottet sedan kampanjen är att forskarna lokaliserat ett specifikt protein som inte gör sitt jobb i cellkärnorna hos patienter med ALS. Tack vare denna upptäckt kan nya behandlingar utformas, som åtminstone fördröjer sjukdomsförloppet.

De som drabbas av ALS får så småningom andningssvikt och avlider oftast inom två till fyra år efter insjuknandet.

Ice bucket challenge var således livsviktig.

 

LÄS OCKSÅ: Kändisarna som häller isvatten över sig mot ALS