Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Linda-Marie Nilsson, Anna Perlestam, Cecilia Suhaid Gustafsson och Karin Adelsköld vägrar skämmas över sina kroppar.
Linda-Marie Nilsson, Anna Perlestam, Cecilia Suhaid Gustafsson och Karin Adelsköld vägrar skämmas över sina kroppar.
Linda-Marie Nilsson, Anna Perlestam, Cecilia Suhaid Gustafsson och Karin Adelsköld vägrar skämmas över sina kroppar.
Linda-Marie Nilsson, Anna Perlestam, Cecilia Suhaid Gustafsson och Karin Adelsköld vägrar skämmas över sina kroppar. Foto: Lina Eidenberg Adamo, Privat (montage)

Fyra kvinnor: Så blir du vän med din kropp inför bikinisäsongen

Finnar på ryggen, valkar, eksem eller stora överarmar.

Under sommaren åker kläderna av och komplexen tittar fram.

Hälsoliv har pratat med fyra kvinnor om hur man mår bra i sin kropp utan att förändra den.

Sommaren är här och i det varma vädret ersätts tjocka lager av kläder med tunna tyger och svala plagg. Plötsligt ska man blotta ben, magar, armar och fötter. Men för många är övergången till sommargarderoben en påfrestande utmaning, om inte helt omöjligt. Man börjar titta efter skavanker, jämför sig med andra och skäms. Det känns helt enkelt jobbigt att visa upp sin kropp. 

Hälsoliv frågade fyra svenska profiler om hur man blir fri från sina olika kroppsnojor.

Karin Adelsköld, 44, komiker och journalist

Karin Adelsköld hade komplex för sin kropp redan som tioåring. Foto: Privat

För ett par år sedan fick Karin Adelsköld mycket uppmärksamhet efter ha lagt upp en bikinibild på Instagram. Bildtexten löd: "Så får du en bikinikropp: Ta en bikini. Ta en kropp. Klart!"

Varje vår när solen tittar fram slås hon först av samma panik:

– Det sitter så djupt i, så första tanken vartenda år är när man tar av sig kläderna för första gången och det gropas och veckas är "Åh shit, är det så här det ska se ut?" säger Karin.

Karin har haft komplex för sin kropp i flera år, mycket tror hon beror på att de kroppar som visas upp i film, tv, tidningar och reklam är fria från skavanker. 

I dag är hon inte missnöjd med sin kropp:

– Livet är för kort för att ha ångest över sin kropp, på riktigt. Lägg energin på att ha kul i stället. Det finns få saker man kommer ångra så på dödsbädden som att man la tid, pengar och tankekraft på att inte vara nöjd med sig själv.

För Karin har det hjälpt att sluta jämföra sig med andra, och med hur hon sett ut tidigare.

– Vartenda år sedan jag var tio så har jag varit missnöjd med min kropp. Men varje gång som jag tittat tillbaka på gamla bilder så har jag tänkt "Gud, vad jag var snygg då!"

– Jag bestämde mig för att jag aldrig någonsin får jämföra mig med hur jag såg ut, bara med hur jag kommer se ut. Det är min tankegåva till mig själv, för då är jag alltid så jäkla snygg. Det kommer ju hänga mer om ett år. För man kommer inte bli yngre och man kommer inte bli fastare, avslutar Karin.

LÄS OCKSÅ: Karin Adelsköld om kollapsen: "Jag har fått en hjärnskada"

Cecilia Suhaid Gustafsson, 40, podmakare och konstnärlig ledare

Cecilia Suhaid Gustafsson vågade inte gå barärmad, men till slut fick hon nog. Foto: Privat

Oavsett hur varmt det var på sommaren kunde Cecilia Suhaid Gustafsson inte riktigt förmå sig att gå hemifrån i kortärmat. Hon ville inte visa armarna och slängde därför alltid en liten sjal över axlarna eller bar en kofta över. Än mindre troligt var det att hon skulle ta på sig en bikini. Men förra sommaren fick hon nog.

– Jag bestämde mig för att skaffa min första bikini. Det var en rätt stor grej för mig. Jag kände "Fan, jag pallar inte. Jag vill också ha en brun mage!"

Hon började med att ha bikinin på platser där hon kände sig trygg, som sin egen bakgård. Efter det blev det lättare.

– Jag tror att man någonstans måste tvinga sig själv att se saker för vad de är. Vad är worst case scenario? Att någon säger "Gud vad hon har stora överarmar" och ja, det har jag. Det vet jag ju redan.

– Jag har ju vitiligo också. Det kan vara jobbigt att vara på stranden och känna sig som en dalmatiner, men ja, det ser ju ut så och jag kan inte gör något åt det. Jag orkar helt enkelt inte bry mig om att ha komplex längre, man kommer till en gräns när man känner ”Nu räcker det!".

Linda-Marie Nilsson, 26, kroppsaktivist och författare

Linda-Marie Nilsson har även skrivit en boken "Så lärde jag mig att älska min kropp" om att just tycka om sig själv som man är. Foto: Lina Eidenberg Adamo/Pressbild

Linda-Marie hade länge skämts över sin kropp, men sommaren 2012 förändrades det. Då la hon ut en bikinibild på Facebook, som fick enorm spridning över världen. Det här är hennes bästa tips för att våga släppa kroppsnojorna:

– Börja följa kroppsaktivister eller andra som kanske ser ut mer som du själv i sociala medier. Där kan du få pepp, inspiration och tips – varje dag! Avfölj konton som får dig att må dåligt, kanske sådana som handlar om viktnedgång, dieter och liknande.

Hon uppmuntrar också till att gå runt naken eller i badkläder hemma:

– Gör vardagliga saker som att hänga tvätt, plocka disk eller kolla på tv – fast utan kläder. Det har hjälpt mig få en mer avspänd relation till min kropp. Den kan ju göra samma saker och är exakt lika bra som när den är påklädd!

– Prata till dig själv som du gör till människor du älskar. Skulle du kunna säga de elaka sakerna som du säger och tänker om mig själv till någon du älskar, som din mamma, pappa, partner, syskon eller liknande? Skulle du kunna se dem i ögonen och säga ”vad äcklig du är” eller något annat som du sagt till dig själv? Nej, jag tror inte det, för då skulle de relationerna inte bli särskilt bra. Så varför säger du det till den som står dig absolut närmast – det vill säga, dig själv? Säg i stället de fina sakerna som du säger och tänker om dina nära och kära även till dig själv! Då lovar jag att också den relationen blir bättre. 

LÄS OCKSÅ: Bilden på Linda-Maries kropp spreds över hela världen

Anna Perlestam, 56, lärare och kroppsaktivist

Anna Perlestam. Foto: Privat

Anna tyckte tidigare att det var jobbigt att gå på stranden eftersom hon inte tyckte att hennes kropp stämde överens med det smala idealet. I dag driver hon det kroppspositivistiska instagramkontot @notondietanymore.

Hennes tips? Inspireras av kroppspositiva konton i sociala medier, köp bekväma badkläder som du gillar och fake it until you make it.

– Fotografera dig själv i badkläder eller underkläder. Försök att se helheten, inte detaljerna. Se dig som du ser på andra.  Och åk till stranden. Njut. Gå med huvudet högt. Sträck på dig , säger hon.

Det här är särskilt viktigt om du har små barn hemma, menar hon.

– Försök att tänka på dig själv ur deras perspektiv. Och på att de snart är stora. Och då är det så himla sorgligt om de inte har ett enda minne av att ha haft underbara dagar på stranden tillsammans med sin mamma eller sin pappa. Som de älskar oavsett kroppsform. Skratta, bada och njut tillsammans. Ge dig själv och dina barn fina minnen för livet. Det är ni värda. 

– Får du ett eller flera bakslag, var snäll mot dig själv. Det är inte alls konstigt. Det får nästan alla som inte ser ut som normen. Det är inte helt lätt att bli av med tankar man har burit med sig i många år.