Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Hälsoliv>HÄLSA

Publicerad 5 mar 2019 06:00

Fyra goda recept med spirulina och chlorella

Spirulina och chlorella är två av de hetaste tillskotten just nu.

Hälsoliv tipsar om hur du tillsätter superalgerna i olika recept.

Skaldjursplatå, laxkotletter och sill. Att hav och sjö har en del att erbjuda för både smaklökar och hälsan är ingen nyhet, men de senaste åren har också alger blivit allt trendigare. Framför allt de blågröna superalgena spirulina och chlorella, kända för sitt höga proteininnehåll och rikedom av antioxidanter och vitaminer.

Algerna säljs som kosttillskott i tablett och pulverform, och blandas för det mesta ner i smoothies. Men den speciella smaken, hö- och gräsaktig, kan vara svår att maskera.

Därför har Hälsoliv, med hjälp av systersajten Mitt kök, samlat ett gäng härliga recept. 

Grön supersmoothie i bowl-format

Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Den här smoothien serveras i skål tillsammans med topping of choice.

Ingredienser (2 portioner)

2 apelsiner

3 bananer

70 g spenat

1 tsk chlorella, spirulina eller vetegräspulver

Tillbehör

1 banan

2 msk pumpakärnor

2 msk hampafrön eller sesamfrön

chlorella

Så här gör du:

Pressa apelsinerna, skala och skiva bananerna. Mixa bananerna, tillsätt apelsinsaft och spenat och mixa till en slät smoothie. Mixa i chlorella, spirulina eller vetegräspulver.

Servera med skivad banan, strö över pumpakärnor, hampafrön eller sesamfrön. Pudra lätt med chlorella.

ANNONS: Spirulina för alla tillfällen – just nu 15% rabatt hos hälsoshopen Happy Green (EXTERN LÄNK)

Blå vallmobollar med alger

Foto: Wolfgang Kleinschmidt

Ett alternativ till chokladbollar eller müslibars är dessa blå vallmobollar som du kan ha antingen chlorella eller spirulina i.

Ingredienser (20 stycken)

10 dadlar, urkärnade

1 dl solrosfrön

½ dl honung

2 msk kokosolja, smält

2 tsk blått algpulver eller spirulina

2 ½ dl havregryn (glutenfri havre, gjord på ren havre)

1 dl blåa vallmofrön

Så här gör du:

Mixa dadlar, solrosfrön, honung, kokosolja och blått algpulver eller spirulina.

Blanda i havregryn.

Häll ut vallmofrön på en tallrik. Rulla bollar av dadel­ mixen och rulla bollarna några i taget i vallmofröna.

Sätt in bollarna i kylen eller frysen, tills de är hårda.

Förvara i en lufttät burk i kylen.

LÄS OCKSÅ: 5 goda smoothies som dessutom är nyttiga

ANNONS: Upptäck Chlorella – just nu 15% rabatt hos hälsoshopen Happy Green (EXTERN LÄNK)

Spirulinachoklad

Foto: Shutterstock

Mörk choklad är ett givet alternativ när du är sugen på något gott som också är nyttigt. Varför inte spetsa det med lite protein?

Ingredienser

200 gram mörk choklad (70 procent och uppåt)

1 tsk - 1 msk spirulina 

Så här gör du:

Bryt chokladen i bitar och smält vattenbad. 

Tillsätt spirulina och rör om.

Bred ut smeten på bakplåtspapper och låt stelna i frysen i 15 - 20 minuter.

Skär bitar och servera.

Förvara i kylen.