Fredde Granberg drabbades av cancer som 26-åring.
Fredde Granberg drabbades av cancer som 26-åring. Foto: CORNELIA NORDSTRÖM

Fredde Granberg: Jag trodde jag var steril

Bara 26 år gammal drabbades skåde­spelaren Fredde Granberg, i dag 49, av aggressiv testikelcancer.

I dag är han pappa till Stella, 15, och tvillingarna Molly och Dante, 6. Han som ställt in sig på ett liv utan barn.

– Jag är väldigt ödmjuk och tacksam inför det. Sedan har man sina dagar när man blir helt galen på dem ändå.

Det är söndagseftermiddag och Fredde dricker ”snutkaffe” på Vivels konditori i Älvsjö söder om Stockholm. En bit bort ligger 60-talsvillan, där han bor med hustrun Carola och barnen Stella, 15, och tvillingarna Molly och Dante som är 6 år.

Där har de bott sedan tvillingarna föddes. Då blev det för trångt i Freddes tillfälliga lägenhet vid S:t Eriksplan i Stockholm.

–Vi fick inte in tvillingvagnen i gallerhissen. I ett halvår bodde vi hos mina päron medan kåken totalrenoverades.

LÄS OCKSÅ: Peter Settman om livet med nya kärleken

Fredde Granberg om att vara introvert

Jobbet är hans hobby.

– Jag kopplar av bäst när jag får sitta och fnula på en gubbe, en story eller läsa in ljudböcker.

Med åren har Fredde kommit på att han är introvert. Han har läst på om olika personlighetstyper och förstått varför han blir helt slut när han är ute och minglar.

– Jag får ingen påfyllning, det suger bara ut. Jag får energi av att vara själv. Att sitta ensam och skriva i långa perioder passar mig bra.

Fredde Granberg

Ålder: 49.

Gör: Skriver manus och böcker, regisserar, spelar och dubbar tecknad film.

Bor: 60-talsvilla i Älvsjö, söder om Stockholm.

Familj: Hustrun Carola Granberg, 42. Barnen Stella, 15. Tvillingarna Molly och Dante, 6.

Aktuell: Har under våren huvudrollen

i humorserien ”Fullt hus” på Kanal 5 och D-play. Skrev och regisserade julkalendern ”Panik i tomteverkstan” tillsammans med Thomas Claesson. Spelar ständigt in ljudböcker.

Även om han arbetar mycket, stressar Fredde inte upp sig särskilt lätt.

– Klart det kan bli stressigt ibland, men då brukar jag tänka: Det är ju bara ett jobb. Det är bara tv.

Hur är din hälsa?

– Den är bra, tror jag, även om jag inte tar hand om den som jag skulle önska. Snart fyller jag 50 och ska börja ta tag i den. Jag behöver röra på mig lite mer och äta lite bättre. Jag är lite stel och måste också gå och kolla ögonen. Att köra i mörker är jättejobbigt. Det är inget roligt. Det känns ju inte annorlunda här inne, säger Fredde och pekar på huvudet.

Drabbades av testikelcancer

Det är heller ingenting som syns. Fredde ser frisk och avslappnad ut.

År 1997 drabbades han av testikelcancer, 26 år gammal.

– Jag märkte att ena kulan var dubbelt så stor. Det gjorde ont, så jag åkte in.

De trodde att det var en inflammation och gav mig penicillin. När det inte gått över efter en vecka åkte jag in igen. På ultraljudet såg de att det var cancer, en väldigt aggressiv variant. Fy fan. Dagen efter fick jag operationstid på Huddinge sjukhus. Jag hann knappt fatta det. Det tog 20 minuter, klipp, hejdå.

Fredde Granberg tillsammans med hustrun Carola och tvillingarna Molly och Dante. Foto: JOHAN JEPPSSON/TT / JOHAN JEPPSSON TT NYHETSBYRÅN

Risken att cancern skulle sprida sig var stor.

– Jag fick en jättecytostatikabehandling. En riktig jävel för att rensa bort alla eventuella cancerceller. Sommaren 1997 var för jävlig. Jag låg inne en vecka i taget och fick en cocktail med tre olika cytostatika. En var knallröd och såg ut som ett riktigt gift. Jag mådde piss, så jävla illa.

Till slut var det som om kroppen dog

Då immunförsvaret var nedsatt fick han nästan alltid feber när han kom hem och fick åka in igen, innan det återigen var dags för cellgifterna.

Hur mådde du mentalt?

– Jag hade en väldigt bra kirurg som sa: ”Nu tar vi bort den här.” Han sa att prognosen för den här typen av cancer är mycket god.

På avdelningen där Fredde låg fanns många gamla människor. Fredde satt i korridoren och såg hur de rullades ut efter att de dött.

– Det var märkligt och obehagligt.

Fredde tog fasta på det som en manlig sjuksköterska sa när de påbörjade cytostatika-behandlingen: ”Du kommer må väldigt dåligt av den här behandlingen. När du mår som sämst ska du komma ihåg att det beror på medicinen. Inte sjukdomen.”

– Det satte sig. Medicinen bryter ned hela kroppen, så man blir som en grönsak till slut. Den ger sig på alla celler. Till slut var det som om kroppen dog. Alla funktioner la av och jag kunde inte gå på toa själv. Varenda muskel gav upp. Medicinen var skoningslös och det är jag ju glad för så klart.

LÄS OCKSÅ: Måns Zelmerlöw om livet i bonusfamiljen

Trodde han var steril – då blev flickvännen gravid

Under sjukdomsperioden betydde stödet från familjen allt, menar han.

Håret som så småningom växte ut igen var mjukt och krulligt, som bebishår. Att gå på kontroller efteråt var jobbigt. Inför varje datortomografi var Fredde nervös att cancern spritt sig. Det hade den inte.

Fredde Granberg om…

…fantasivärldar:

”Ibland kan jag tycka att jag fungerar bättre där än i den vanliga världen. Pappa var redaktör på Semic och det bästa jag visste var att vara bland alla serietidningar. På Mad-redaktionen var de lika crazy som tidningen. Jag skulle ju bli serietecknare var det tänkt. Fast tittar man på mina gamla seriealster ser man att humorn är sig ganska lik. För mig är den nya fulhögtiden halloween lika stor som jul. Ungarna älskar den. Vi smyckar hela köket med spindelnät, döskallar och skelett. Vi hade halloweenkäk också, illgrönt potatismos och avhuggna korvfingrar med blod på. Jag har alltid älskat Familjen Adams och gjorde en tv-serie som hette ’Familjen Rysberg’.”

…uppväxten i Huddinge:

”Den var jättebra. Jag har alltid fått göra det jag vill och har aldrig haft något krav på mig att jag ska bli något speciellt. Det jag har velat göra har morsan och farsan alltid stöttat mig i. När jag ville köra teater var det ingen som sa att jag måste bli något i stället. Jag har haft dem med mig i allt jag har gjort.”

…att fylla 50:

”Jag vill inte ha ett partaj. Det har jag tänkt på. Jag är inte mycket för att fira mina egna födelsedagar och särskilt inte 50 år, som ska vara en sådan stor grej. Jag vill bara åka i väg själv, sätta mig på ett hotell eller möjligen kanske göra något med familjen. Inte göra det klassiska med en stor jävla baluns. Nej, fy fan. Alla säger att jag är så tråkig, men jag har ingen lust.”

…skönhetstips:

”Håll efter ögonbrynen. Jag klipper dem så jag inte ser ut som Earnie i Mupparna. Jag bryr mig inte så jättemycket. Jag vill inte se ofräsch ut, men jag står inte och piffar mig framför spegeln. Jag tycker om att ha en frisyr, där jag bara behöver dra med fingrarna genom håret. Sedan vill jag inte lägga ner mer tid på det.”

…alkohol:

”Jag är inte så road av att dricka. Det kan kanske bli någon bärs, men jag dricker aldrig hemma. Någon gång kan jag dricka vin, men det är väldigt sällan. Jag är inte absolutist, jag gillar bara att vara klar i knoppen. Jag behöver inte döva något. Det snurrar rätt bra där inne ändå. Jag gillar när saker är konkreta. Med alkohol blir det ett slags flummigt skit som jag inte är så förtjust i. Jag har ett ganska stort kontrollbehov på mig själv, inte andra. Dricker jag tappar jag fokus.”

Då risken att bli steril var stor hade de frusit ned spermier innan behandlingen.

– Att höra att jag blivit steril var jobbigt och jag kände mig stympad. När min dåvarande tjej blev gravid undrade jag hur det gick till. Det var inte med mig i alla fall. Jo då, det visade sig att jag hade hämtat mig så pass att jag i all fall hade en spermie.

Graviditeten gick två veckor över tiden, moderkakan lossnade och dottern Saga dog i magen innan hon kom ut.

– Det var jävligt tungt. Som om det inte var nog med skit innan.

Fredde Granberg om familjen

Dottern Stella, som i dag är 15, kom till genom IVF.

Fredde och Stellas mamma bröt upp. Några år senare fick Fredde och nya frun Carola två barn till med hjälp av IVF.

– Vi hade båda lite svårt, så de satte in två ägg bara för att vara säkra. På tredje försöket blev det jackpot. En pojke och en flicka.

– Jag kunde aldrig drömma om att jag skulle ha tre ungar i dag, efter cancern och Saga som dog. Det här med barn är nog inget för mig, trodde jag. Jag är väldigt ödmjuk och tacksam inför det. Sedan har man sina dagar när man blir helt galen på dem ändå.

Vissa kanske tycker att han curlar sina barn, men Fredde har inga problem med det.

– Jag åker gärna och hämtar min äldsta dotter, som bor mycket hos sin mamma. Jag skjutsar henne hit och dit för att jag tycker om det. Det kanske är en följd av allt som hänt.

Träffade hustrun på nattklubb

Fredde och hustrun Carola träffades på nattklubben Hell’s Kitchen sommaren 2009. Han var singel och de veckor han inte hade Stella gick han ut på krogen.

– Jag letade inte efter någon och var ute själv. Vid fyratiden såg jag henne. En snygg tjej. Vi fick kontakt, började dansa och sedan åkte vi hem till mig. Någon vecka senare hördes vi och gick ut och käkade. Sedan dess har vi varit ihop varenda dag.

Carola är snart färdig gestaltterapeut. Fredde berättar att hon är högkänslig och har en förmåga att se hur folk mår och få dem att börja prata. Hon är även ljudbokstekniker och ibland jobbar de ihop.

Jag känner att det sista jag behöver är spänning i mitt liv. Jag har fått nog av det oväntade.

Även om de senaste åren varit småbarnsår, tycker Fredde att han och hustrun har en bra grund och vardag.

– Det är mysigt att komma hem. Man märker att vissa personer bara dröjer sig kvar och vill inte åka hem. Jag vill alltid hem.

Hur är du som make?

Fredde funderar en stund.

– Jag tror att jag är ganska snäll. Jag söker aldrig konflikter. Jag har inget behov att hävda min rätt eller att allt måste vara på mitt sätt. Jag tycker om att det mysigt, lugnt och skönt. Det låter kanske trist, men jag tycker om att ha en enkel vardag. Jag känner att det sista jag behöver är spänning i mitt liv. Jag har fått nog av det oväntade.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av ToppHälsa + varma tights från Röhnisch. Köp nu!