Äppelcidervinäger är en huskur som sägs behandla fotsvamp. Hur effektivt det är finns det dock ingen forskning på.
Äppelcidervinäger är en huskur som sägs behandla fotsvamp. Hur effektivt det är finns det dock ingen forskning på. Foto: Lev Dolgachov

Fotsvamp - här är allt du behöver veta

Fotsvamp kan drabba de flesta någon gång under livet.

Här får du veta allt om symptom och vilken huskur eller behandling du ska välja.

Symptom på fotsvamp

Symptom på fotsvamp är att huden mellan tårna börjar klia och flagna samt lukta dåligt. Fotsvampen brukar börja mellan den fjärde tån (ringtån) och lilltån.

Varför får jag fotsvamp?

Fotsvamp orsakas av olika svampar som tillhör gruppen dermtofyter. Svampen angriper först hudens ytliga hornlager. Sedan kan den tränga längre in och orsaka en infektion.

Smitta och spridning

Fotsvamp sprids på olika sätt. Det vanligaste är att en person själv utvecklar fotsvamp genom att till exempel använda blöta och trånga skor. Svamparna trivs bäst i varma och fuktiga miljöer.

Fotsvamp kan också spridas genom hud mot hud-kontakt eller genom hudrester som sitter kvar på till exempel handdukar, strumpor och golv i våta utrymmen.

Vanliga ställen där fotsvamp sprids är simhallar och omklädningsrum i sporthallar. Ha därför gärna badtofflor på sådana platser för att skydda fötterna.

Fotsvamp kan spridas till naglarna (nagelsvamp)

Om fotsvamp inte behandlas i tid kan den utvecklas till blåsor som spricker och blir infekterade. Svampen kan också spridas till tånaglar, fotsulor, fotens sidor, ljumskar samt naglar (nagelsvamp). Därför är det viktigt att behandla fotsvamp så fort som möjligt.

LÄS OCKSÅ: Hur blir jag av med nagelsvampen?

Så behandlas fotsvamp - kräm och salva

De flesta fall av fotsvamp kan behandlas med hjälp av olika svampdödande produkter, som krämer, pulver och sprayer. Men det är viktigt att behandlingen kombineras med en noggrann fothygien. Torka fötterna ordentligt efter tvätt.

Huskur mot fotsvamp

Äppelcidervinäger kan ha effekt på fotsvamp eftersom det ändra PH-nivåerna. Det finns dock ingen medicinsk forskning på detta. Sök hellre vård.

När du äter antibiotika

Var extra rädd om dina fötter när du äter antibiotika. Medicineringen kan döda nyttiga bakterier, som normalt skyddar mot fotsvamp.

Så förebygger du fotsvamp

För att förebygga fotsvamp är det bra att byta strumpor dagligen samt använda probiotiskt fotpuder på fötter och i skor. Det finns på apotek och absorberar fukt vilket gör att svampsporerna inte trivs.

Andra har också läst

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 1 månad fri digital provläsning av Topphälsa här!