Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Grönsaker och frukt innehåller viktiga vitaminer och antioxidanter som skyddar och stärker kroppen.
Grönsaker och frukt innehåller viktiga vitaminer och antioxidanter som skyddar och stärker kroppen.
Grönsaker och frukt innehåller viktiga vitaminer och antioxidanter som skyddar och stärker kroppen.
Alexandra Elemyr Unstad är vegan och kostrådgivare. Här tipsar hon om hur du får in mer grönsaker och frukt i din vardag.
Alexandra Elemyr Unstad är vegan och kostrådgivare. Här tipsar hon om hur du får in mer grönsaker och frukt i din vardag.
Alexandra Elemyr Unstad är vegan och kostrådgivare. Här tipsar hon om hur du får in mer grönsaker och frukt i din vardag.
1 AV 2
Grönsaker och frukt innehåller viktiga vitaminer och antioxidanter som skyddar och stärker kroppen.
Foto: Shutterstock
2 AV 2
Alexandra Elemyr Unstad är vegan och kostrådgivare. Här tipsar hon om hur du får in mer grönsaker och frukt i din vardag.
Foto: Privat/Instagram

Forskning: Mindre kött och mer grönt förlänger livet

Forskare menar att de som äter mindre kött och mer grönsaker lever längre.

Men trots hälsofördelarna med grön kost äter svenskar långt ifrån tillräckligt.

– Mycket har med rädsla och okunskap att göra, säger kostrådgivaren Alexandra Elemyr Unstad.

Mindre kött och mer frukt och grönt förlänger livet, menar forskare från Harvard university. Enligt Dr Walter Willett, professor i epidemiologi och nutrition vid universitetet skulle en övergång till vegetarisk kost kunna förebygga för tidig död med en tredjedel världen över. 200 000 liv skulle räddas årligen, enligt The Telegraph.

Under en internationell hälsokonferens som gick av stapeln i Vatikanstaten i april gick Willett ut med att han och hans forskarteam undersökt hur en vegetarisk kosthållning påverkar livslängd.

– Vi har just gjort några uträkningar utifrån frågeställningen om hur mycket vi kan minska dödlighet genom att gå mot en hälsosam mer plantbaserad, om än inte helt vegansk, diet. Enligt våra beräkningar kan ungefär en tredjedel av dödsfallen förhindras, förkunnade han på konferensen.

Willett är i gott sällskap. Hälsoliv har tidigare skrivit om studier som visar på hälsofördelarna med en grön kost. Bland annat löper personer som äter mycket grönt och mindre rött kött mindre risk att drabbas av koloncancer.

LÄS OCKSÅ: 8 livsmedel som är nyttigare än du tror

Undersökning: Svenskar äter för lite grönsaker

Men trots att så mycket pekar på att vi mår bra av att få in mer frukt och grönt i vår kost är vi svenskar ganska dåliga på det. Livsmedelsverket ordinerar 500 gram frukt och grönt om dagen, motsvarande fem knytnävsstora portioner. Men enligt en ny Sifo-undersökning gjord på uppdrag av Viktväktarna äter mer än varannan svensk för lite grönsaker.

Så ofta äter svenskar grönsaker

På frågan om hur många gånger i veckan de åt grönsaker eller frukt så svaren ut så här:

Aldrig: 0%

Mer sällan: 1%

1 gång/månad: 2%

1-2 ggr/vecka: 10%

3-4 ggr/vecka: 19%

5-6 ggr: 21%

7 ggr/vecka: 46%

Källa: Sifo/Viktväktarna

Främst är det män och unga personer som slarvar. När man i undersökningen bröt ner resultatet såg man att 57 procent av kvinnorna åt frukt och grönsaker varje dag, medan bara 37 procent av männen gjorde det samma.

– Jag blir inte ett dugg förvånad. Vi baserar vår kost på animaliska produkter och då försvinner frukt och grönsaker litegrann, säger Alexandra Elemyr Unstad, utbildad kostrådgivare och matbloggare med inriktning på plantbaserad kost till Hälsoliv.

LÄS OCKSÅ: De 10 nyttigaste grönsakerna du kan äta

Kostrådgivaren tipsar: Så får du i dig mer frukt och grönsaker

Har du några tips till folk som vill få i sig lite mer frukt och grönsaker?

– Preppa grönsakerna! Att ha det föreberett hemma är bättre än att ha det i en plastförpackning längst in i kylen. Det gör det lättare för både barn och vuxna att bara gå och plocka, säger Alexandra.

Själv ägnar hon tisdagskvällar åt att förbereda veckans måltider. Hon sköljer, skär upp, hackar och tillagar grönsaker och frukt som hon sedan lägger i skålar och matlådor i kylen. Hälsoliv har tidigare skrivit om hur hon med denna metod både får ner matkostnader, sparar tid och äter nyttigare.

Hennes andra tips är att smyga in mer grönsaker i matlagning.

– Mycket har med rädsla och okunskap att göra, att det ska smaka konstigt. Det smidigaste sättet att få i både barn och vuxna mer grönsaker är att gömma det i  maten. Riv ner det i en köttfärssås eller i pannkakorna, säger hon.

Det tredje sättet är att skapa en vana. Frukt och grönt ska vara en självklar del av inköpslistan.

– Gör det till en rutin. Så fort du går in på affären ska du köpa med dig frukt och grönt. Ska du köpa tidningen? Då måste du köpa en banan också, avslutar Alexandra Elemyr Unstad.