Andelen barn som inte kan födas på naturlig väg genom vaginal förlossning på grund av bäckenförträngning har ökat.
1 av 2: Andelen barn som inte kan födas på naturlig väg genom vaginal förlossning på grund av bäckenförträngning har ökat. Foto: iStock
De senaste decennierna har barnen blivit allt större.
2 av 2: De senaste decennierna har barnen blivit allt större. Foto: iStock

Forskning: Kejsarsnitt ändrar naturens gång

Förekomsten av kejsarsnitt gör att det blir allt svårare för kvinnor att föda naturligt. Det vi ser är inget annat än hur det naturliga urvalet förändras, säger forskare.

Andelen barn som inte kan födas på naturlig väg genom vaginal förlossning på grund av för trångt bäcken (bäckenförträngning) har ökat. Från cirka 30 barn per 1 000 födslar på 1960-talet till cirka 36 barn i dag.

Orsaken, konstaterar forskare vid Wiens universitet i Österrike, är att kejsarsnitt förändrat spelreglerna för det naturliga urvalet. Det vill säga den mekanism som – tillsammans med genetiska förändringar – ligger bakom alla evolutionära processer.

LÄS MER: Nya naturliga kejsarsnittet - se bebisen krypa ut själv 

På den gamla onda tiden, när kejsarsnitt nästan inte existerade, dog dessa barn och deras mödrar. Men i takt med att kejsarsnitt blev vanligt överlevde allt fler. Och så gjorde även de ärftliga anlagen för bäckenförträngning.

En gåta

– För 100 år sedan överlevde inte kvinnor med ett för trångt bäcken. Nu gör de det och kan föra generna vidare till sina döttrar, säger Philipp Mitteroecker, en av forskarna bakom studien, till BBC News.

Det är – ur ett evolutionärt perspektiv – inget annat än selektion, säger han.

Bland forskare har det länge varit något av en evolutionär gåta varför det kvinnliga bäckenet inte är större än vad det är. Det mänskliga barnets huvud är nämligen ovanligt stort i förhållande till mammans bäcken, jämfört med andra primater. Exempelvis har schimpanser inte alls samma problem.

Över tid borde alltså kvinnors bäcken ha blivit större, alternativt barnen mindre.

Större barn

Men när Philipp Mitteroecker och hans kollegor vid avdelningen för teoretisk biologi utgick från stora förlossningsstudier och applicerade en matematisk modell på resultaten visade det sig att det är precis tvärtom. De senaste decennierna har den evolutionära kraften gått i motsatt riktning. Barnen har blivit allt större.

– En sida av denna selektion är att trenden mot mindre barn har försvunnit, på grund av kejsarsnitten, säger Philipp Mitteroecker som påpekar att deras syfte inte är att kritisera medicinska interventioner, utan att visa hur sådana kan påverka evolutionen.

Forskarna, som presenterar sina resultat i Proceedings of the National Academy of Sciences, tror att bäckenförträngning kommer att bli allt vanligare även i framtiden, även om takten kommer att avta.

Fakta: Kraftig ökning

I Sverige har andelen kejsarsnitt ökat kraftigt de senaste decennierna. Från cirka fem procent av alla förlossningar i början av 1970-talet, till runt 17 procent 2014.

De regionala skillnaderna är dock stora. År 2014 toppade Stockholm och Gotland statistiken där 21 procent av alla förlossningar skedde med kejsarsnitt, medan motsvarande siffra i Östergötlands och Kalmar län var knappt 13 procent. Högst frekvens av alla sjukhus hade Danderyds sjukhus i Stockholm med 23 procent.

Källa: Socialstyrelsen

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + härlig hudvård för 199 kr. Köp nu!