En ny studie visar att kvinnors hjärnor är mer aktiva än mäns
En ny studie visar att kvinnors hjärnor är mer aktiva än mäns Foto: Shutterstock

Forskarna: Kvinnors hjärnor är mer aktiva än mäns

Ett amerikanskt team som har studerat över 46 000 bilder på hjärnan har nu konstaterat att kvinnors hjärnor är aktiva i många fler regioner än mäns. 

Att män och kvinnor är olika är ingen nyhet men att det går att se det så tydligt i deras hjärna är en ganska stor nyhet. Och studien som har kommit fram till dessa resultat är en av de största studierna i sitt slag vad gäller att analysera bilder på hjärnan.

LÄS MER: Män påverkas mer av stress än kvinnor 

Kvinnor mer samarbetsvilliga än män

Forskarna är överens om att resultatet kanske kan förklara att kvinnor och män drabbas av olika hjärnsjukdomar. Kvinnor diagnosticeras oftare med Alzheimers, depression och ångest medan män verkar drabbas mer av ADHD och beteenderelaterade diagnoser skriver World Economic Forum.  

Studien som publicerades i The Journal of Alzheimers Disease, visade att kvinnors hjärnor var mer aktiva i främre delen av hjärnans pannlob i så kallade prefrontala cortex-området, ett område som är av största betydelse för bland annat ett rationellt och socialt accepterat beteende. Kvinnors hjärnor var också mer aktiva i de områdena som styr humör och ångest. Däremot hade män mer aktivitet i de delarna som styrde koordination. 

LÄS MER: Kvinnor använder hjärnan mer vid sex 

Mer benägna att drabbas av vissa sjukdomar

Man fann alltså att kvinnorna hade större blodflöde i prefrontala cortex vilket kan vara svaret på varför man som kvinna är mer empatisk, intuitiv och samarbetsvillig. Det visade sig också att kvinnor hade ett ökat blodflöde i det limbiska området (innersta delen av hjärnan) vilket enligt studien skulle kunna vara en del av förklaringen till varför kvinnor är mer benägna att få ångest, drabbas av depression, sömnlöshet och ätstörningar. Vad resultatet än har visat så återstår det fortfarande många mysterier kring vår magiska hjärna.