Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Hälsoliv>HÄLSA

Publicerad 11 jul 2018 07:00

Forskarna: D-vitamin förebygger inte demens

D-vitamin visar sig inte vara det mirakel vi trott

D-vitamin visar sig inte vara det mirakel vi trott

Foto: shutterstock

Att D-vitamin är nyttigt för oss nordbor är något vi vet sen länge. D-vitaminet är bland annat hyllat för sin effekt på benstomme, immunförsvar och på hjärnans funktion. Men nu kommer en studie som visar att det inte har någon förebyggande effekt vid demens som man tidigare har trott. 

Tidigare har man sagt till äldre personer att ta ett dagligt D-vitamintillskott för att minska risken för demens. Man har trott att D-vitamin skulle ha någon sorts förebyggande effekt. Det har även sagts att Vitamin D skulle skydda mot Huntingtons sjukdom och även Parkinson. 

LÄS MER: Livsmedel som är rika på D-vitamin 

Demens kopplat till låga D-vitaminer 

Demens är ibland kopplat till för lite D-vitamin men nu säger forskarna att det snarare handlar om brist på solljus och inte vitaminet i sig. 

- Vi har brutit ny mark genom den här studien. Vitamin D må vara nyttigt men är inte det mirakel för hjärnsjukdomar som vi har trott, berättar Professor Mark Hutchinson, från universitet i Adelaide i ett pressmeddelande. 

LÄS MER: Nu blir det lättare att få i sig D-vitamin 

UV-strålar viktigare än D-vitamin

Forskarna utförde en meta-analys och analyserade 73 studier för att se sambandet mellan vitamin D och hjärnhälsa. Resultaten visade att UV-strålarna möjligen kan ha effekt på den molekylära processen i hjärnan men på ett sätt som inte har något med D-vitaminet att göra. Med andra ord behöver människan kanske mer solljus och inte mer D-vitamin. En insikt kanske lite tung för oss nordbor, att det inte går att få i sig solljusets nyttiga fördelar på konstgjort sätt via D-vitaminet. Gäller med andra ord att passa på att hamstra sol denna sommar så räcker det längre när mörkret kommer!