Foto: Shutterstock

Forskaren varnar: Slopa inte vintertid!

Söndagen den 27 oktober ställer hela Sverige tillbaka klockan en timme.

Att EU vill slopa växlingen mellan sommartid och vintertid är ingen hemlighet, men nu varnar sömnforskare för negativa konsekvenser av evig sommartid.

Klockan 03.00 har sommartiden nått sin ändstation och tidsräkningen återgår till normaltid, eller vintertid som det också kallas. Klockan blir alltså 02.00.

Vid det här laget är de flesta vana vid omställningen, men det är inte säkert att det kommer pågå särskilt länge till.

EU vill att medlemsländer slutar ställa om klockan varje år och frågan ligger just nu i Sveriges riksdag som ännu inte bestämt om det är evig vintertid eller sommartid som ska gälla.

Svenska folket verkar mest peppade på evig sommartid. Det visar åtminstone en opinionsundersökning från Dagens Nyheter.

LÄS OCKSÅ: 7 anledningar att verkligen hata sommartid 

Sömnforskare varnar för ständig sommartid

Några som inte är imponerade av förslaget är emellertid svenska sömnforskare. Ljusare kvällar väger nämligen inte upp för mörkare morgnar.

– Morgonljuset är viktigt för vårt välmående, och vintermörkret gör oss mer trötta och sega. Med ständig sommartid blir det ju ännu mörkare på morgonen vilket kan leda till ökad risk för nedstämdhet och depression, säger sömnforskaren Torbjörn Åkerstedt till tidningen.

Åkerstedt menar att om vi prompt måste välja så är normaltid, eller vintertid att föredra – särskilt för nordliga länder där mörkret är mer påtagligt än i de sydliga.

”Oansvarigt”

Han får medhåll från forskaren Jonathan Cedernaes från Uppsala Universitet som menar att beslutet kan leda till störd dygnsrytm hos många. Mindre solljus på morgonen riskerar att lura hjärnan.

– Det är oansvarigt att som en del svenska politiker förespråka ständig sommartid, något som aldrig förekommit här i landet. Jag förstår om man vill anpassa sig till övriga Europa. Men då borde i alla fall ständig sommartid provas under en tid för att sedan noggrant utvärderas, säger sömnforskaren Arne Lowden till DN. 

Det senaste budet från EU är att tidsomställningar kan komma att skrotas tidigast 2021. Redan i dag är det många länder som inte använder sig av tidsomställning, däribland Island och Ryssland.