Känner du dig mer lättirriterad när det är varmt väder? Svettas du och klagar högljutt, och tycker alla runt dig borde försvinna?
1 av 2: Känner du dig mer lättirriterad när det är varmt väder? Svettas du och klagar högljutt, och tycker alla runt dig borde försvinna? Foto: Shutterstock.
Enligt en studie från Polen så ökar våra stresshormoner i takt med att temperaturen stiger.
2 av 2: Enligt en studie från Polen så ökar våra stresshormoner i takt med att temperaturen stiger. Foto: Shutterstock.

Forskare: Varmt väder gör dig både förbannad och dum

Äntligen varmare temperaturer, sol – och ett glatt humör!

Eller kanske inte. 

Nya studier visar nämligen att du blir mer förbannad när det är varmt ute. 

Känner du dig mer lättirriterad när det är varmt väder? Svettas du och klagar högljutt, och tycker alla runt dig borde försvinna? 

Du är inte ensam. Enligt en studie från Polen så ökar våra stresshormoner i takt med att temperaturen stiger. 

Det är alltså troligare att du blir arg och våldsam på sommaren när det är varmt ute, än i lite mer kyliga temperaturer. 

Varför är det så?

LÄS OCKSÅ: Sola smart – för snyggaste brännan

Värmen gör oss mer mottagliga för stress

Forskare i Polen har sett att kortisol (kroppens stresshormon) är lägre på vintern än på sommaren och värmen gör oss mer lättretliga och mer mottagliga för stress. 

Ökade temperaturer är kända för att öka hjärtfrekvensen, och också höja nivåerna av testosteron i kroppen. 

I Ryssland undersökte forskare hur värmen påverkade de som arbetade i butik, och kunde se att de som arbetade när det var varmt var mindre benägna att hjälpa kunder och bidra till förslag som kunde göra arbetsplatsen bättre. 

LÄS OCKSÅ: Därför kan vissa ljud göra dig förbannad 

Du sover sämre i värmen – ökar risk för aggressioner

Tidigare studier har visat en koppling mellan kriminalitet och värme, och man kunde då se att våld ökar när det är varmare än vanligt ute. När det är fint väder rör sig folk också mer utomhus, och då ökar risken för konflikter när det är fler människor på liten yta. 

När det är varmt så är risken större att du också sover sämre, vilket kan bidra till känslan av irritabilitet. Om du slarvar med vattnet i värmen så bidrar det också till att du kan känna dig förbannad, och hjärnan blir seg. 

Här kan du läsa varför du inte ska ge dig ut i löpspåret när du är riktigt förbannad. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 5 nr av ToppHälsa + handkräm för 199 kr. Läs mer!