Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Hälsoliv>Hälsa

Publicerad 16 jul 2018 12:00

Forskare: Värmeböljan sätter spår i din hjärna

Vår kropp klarar värmen sämre än vi tror

Vår kropp klarar värmen sämre än vi tror

Foto: Shutterstock

Visst är det fantastiskt att det är så varmt. Vi njuter som aldrig förr och det ska vi absolut göra. Men att värmen inte bara är positiv börjar vi nu sakta men säkert bli medvetna om. Det börjar brinna i skog och mark, gamla och sjuka påverkas och lantbruket får konsekvenser. Nu har en studie dessutom visat att vår hjärna även påverkas. 

Det är allmänt känt att man blir slö i hjärnan av värme men nu har det kommit en studie som stärker dessa resultat. En studie på Harvard T.H Chan School of Public Health visade att studenter som bodde i studentrum eller studentkorridor under en värmebölja och inte hade tillgång till AC fick sämre resultat på kognitiva tester jämfört med de som hade AC. 

LÄS MER: Så påverkas din kropp av den extrema värmen 

Hjärnan påverkas negativt av värmebölja

Den här studien, den första i sitt slag som bevisar vad som händer med hjärnan under extrem värme, sätter nytt ljus hur viktigt det är att skapa bra miljöer i skolor och på arbetsplatser. Vi går mot varmare och varmare tider och tidigare har man bara pratat om hur extrem värme påverkar gamla och sjuka. Ingen pratar om riskerna för vad värmeböljan gör för allmänheten.   

– Vi ville undersöka något som inte hade undersökts förut. Extrem värme är inte riskfritt för allmänheten heller, menar forskaren Jose Cedeno-Laurent, huvudförfattare till studien, i ett pressmeddelande. 

LÄS MER: 10 tips som får dig att sova i sommarhettan 

Värme har konsekvenser för folkhälsan

Extrem värme kan ha enorma konsekvenser för folkhälsan och är i dag den ledande dödsorsaken av alla meteorologiska fenomen i USA. Temperaturer världen över ökar. Sommaren 2018 kommer gå till historien i Sverige. Men konsekvenserna kan vara större än vi anar. 

I den här studien tittade man på 44 studenter som var i sena tonåren. 24 av dem bodde bra i byggnader med AC. De resterande 20 bodde i byggnader från 1930 och 1950 som inte hade AC. Man tittade även på fuktnivå, ljudnivåer och koldioxidnivåer. Studenterna fick svara på frågor direkt när de vaknade och resultaten var tydliga. De som bodde i rum utan AC hade längre reaktionstid och svarade inte lika korrekt på frågorna. 

LÄS MER: Varmt väder gör dig både förbannad och dum 

Våra hus är skapade för att behålla värme

Något som var intressant i sammanhanget var att den största skillnaden i kognitiv funktion mellan de två grupperna såg man när värmeböljan höll på att gå över och temperaturerna började sjunka utomhus. Man tror att det är över, men värmeböljan inomhus fortsätter och fortsätter att påverka oss. I de regioner i världen där man mest har kallt klimat, så är husen byggda för att kunna behålla värme. Med andra ord är vi i norr absolut inte förberedda för de klimatförändringar som väntar och konsekvenserna det medför.