Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Termen glutenfritt har på senare år blivit enormt populär över stora av världen och det finns en uppsjö av glutenfria produkter i matbutikerna.Termen glutenfritt har på senare år blivit enormt populär över stora av världen och det finns en uppsjö av glutenfria produkter i matbutikerna.Termen glutenfritt har på senare år blivit enormt populär över stora av världen och det finns en uppsjö av glutenfria produkter i matbutikerna.
Men forskare från Harvard University menar nu att en glutenfri diet kan göra mer skada än nytta.Men forskare från Harvard University menar nu att en glutenfri diet kan göra mer skada än nytta.Men forskare från Harvard University menar nu att en glutenfri diet kan göra mer skada än nytta.
1 AV 2
Termen glutenfritt har på senare år blivit enormt populär över stora av världen och det finns en uppsjö av glutenfria produkter i matbutikerna.
Foto: Shutterstock
2 AV 2
Men forskare från Harvard University menar nu att en glutenfri diet kan göra mer skada än nytta.
Foto: Shutterstock

Forskare: Sluta äta glutenfritt om du inte har celiaki

Termen glutenfritt har på senare år blivit enormt populär över stora av världen.

För personer med sjukdomen celiaki är det ett måste, men långt fler än så väljer att begränsa sitt intag i tron om att det är ett nyttigare alternativ.

– En glutenfri diet bland personer utan sjukdomen borde inte uppmuntras, säger nu forskare bakom en ny stor studie.

Enligt en undersökning från United Minds begränsar uppåt 2,5 miljoner svenskar sin kost på felaktiga grunder. De väljer så kallad "fritt från"-kost, som glutenfritt och laktosfritt, trots att de varken är överkänsliga eller allergiska.

Ofta i tron att det är MER hälsosamt.

Men forskare från Harvard University menar nu att en glutenfri diet kan göra mer skada än nytta.

En av anledningarna till att gluten fått så stor uppmärksamhet är oron att det ökar risken för bland annat fetma och hjärtsjukdom. Men enligt en ny studie, publicerad i British medical journal, finns inga bevis för att en glutenfri diet förbättrar hjärthälsan, skriver bland annat tidningen Telegraph.

LÄS OCKSÅ: Experterna om svenskarnas nya matångest 

Ät inte glutenfritt om du inte lider av celiaki

Däremot kan det få motsatt effekt. Äter du mindre gluten får du ofta också i dig mindre fullkorn, som enligt forskarna är fördelaktigt för hjärtat.

– Att äta glutenfritt med syfte att förhindra hjärtsjukdom borde inte rekommenderas, skriver studieförfattarna i sin slutsats och syftar då på personer som inte lider av celiaki.

För personer med celiaki, även känt som glutenintolerans, är det förstås annorlunda. Sjukdomen drabbar omkring 1-3 procent och kan bland annat leda till svåra magproblem som på sikt kan enligt forskning öka risken för flera allvarliga sjukdomar - däribland diabetes.

LÄS OCKSÅ: Glutenintolerant? Vanliga symtom vid celiaki

"Gör ett misstag"

I studien har forskarna tittat på data från nästan 120 000 personer över 26 år. Eftersom forskningen enbart är observerande går det inte att fastställa orsak och verkan till 100 procent.

Enligt Anneli Ivarsson, professor i folkhälsovetenskap och överläkare vid Umeå universitetssjukhus, utesluter många gluten i onödan.

– Den enda grupp som vinner på att äta glutenfritt är de som har en fastställd celiaki. De som prövar att ta bort gluten som en del av trenden, för att de tror att de ska må bättre i allmänhet, menar jag gör ett misstag, har hon tidigare sagt till Hälsoliv.

Gluten hittas i vete, råg och korn och skänker tuggmotstånd och textur åt exempelvis bröd. Det går även att vara allergisk mot spannmål, men det räknas som en annan sjukdom än celiaki.