Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Kaffe minskar risken för bröstcancer.
Kaffe minskar risken för bröstcancer.
Kaffe minskar risken för bröstcancer.
Kaffe minskar risken för bröstcancer. Foto: Fredrik Persson

Forskare: Så skyddar kaffe mot bröstcancer

Kaffe förefaller vara rena hälsodrycken, i alla fall när det gäller risken för att drabbas av cancer. Flera vetenskapliga studier har visat att kaffe har en skyddande effekt mot bröstcancer och även andra cancerformer. Nu vet forskarna också varför.

– Koffeinet stänger av signalvägarna till bröstcancercellerna. Det resulterar i långsammare celldelning och ökad celldöd, berättar Ann Rosendahl, forskare på Lunds universitet och medförfattare till en färsk rapport om hur kaffe skyddar mot återfall i bröstcancer. Rapporten har i dagarna publicerats i den medicinska tidskriften Clinical Cancer Research.

Forskarna i Lund påvisade redan för två år sedan tillsammans med ett brittiskt forskarteam att ett par koppar kaffe per dag hjälpte till att förhindra återfall i bröstcancer, i synnerhet hos patienter som samtidigt behandlades med läkemedlet tamoxifen.

Ner på cellnivå

– Nu har vi gått ned i cellnivå och på så sätt fått större förståelse för de bakomliggande orsakerna, säger Rosendahl.

Hon och de andra forskarna har fokuserat sina studier på koffein och koffeinsyra, vanliga ämnen i kaffe, och hur särskilt koffeinet ger sig på de signalvägar som cancercellerna behöver för att växa. I studien deltog närmare 1 100 kvinnor varav drygt 500 som också tog tamoxifen.

– För de tamoxifen-behandlade kvinnorna, som druckit minst två koppar kaffe om dagen, var risken för återfall nästan hälften så stor som hos dem som drack en mindre mängd kaffe eller inget kaffe alls.

Förebyggande effekt

Den svensk-brittiska studien omfattande enbart kvinnor som redan diagnostiserats och behandlats för bröstcancer. Men forskarna har också kunnat iaktta att kaffe har en förebyggande effekt.

– Redan vid diagnostiseringen var cancern mindre utvecklad hos kaffedrickarna än hos de övriga, säger Ann Rosendahl som själv dricker tre koppar kaffe om dagen.