Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa halsoliv i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Ät feta mejeriprodukter utan dåligt samvete
Ät feta mejeriprodukter utan dåligt samvete
Ät feta mejeriprodukter utan dåligt samvete
Ät feta mejeriprodukter utan dåligt samvete Foto: Shutterstock

Forskare: Nej, det är inte farligt med grädde och smör

Alla har vi matats med att fett är rysligt farligt och att vi gör bäst i att välja lättmjölk och magra mejeriprodukter - om vi inte vill gå en för tidig död till mötes.

Men nu kan allt ställas på sin spets.

Enligt ny forskning kan man fortsätta med crème fraiche och vispgrädde utan att ha dåligt samvete. 

Nu har en kontroversiell studie publicerats i välrenommerade American Journal of Clinical Nutrition som visar att rädslan för smör och grädde kan vara överdriven. Cirka 3000 personer i 65-årsåldern och äldre ingick i studien som startade 1992. Studien tittade på flera biomarkörer som är relaterade till hjärt- och kärlsjukdomar och allmänna dödsorsaker under 22 år. Den visade att intag av feta mejeriprodukter inte alls är så farligt som man tror. 

Med andra ord ger man både LCHF-förespråkarna och vegan-motståndarna rätt. Men som vanligt gäller det att tänka lite själv och inte bara lita blint på studier. 

LÄS MER: Mättat fett är inte farligt för hjärtat 

Inget samband med för tidig död

Under flera tillfällen mätte man deras blod och i inget fall kunde man se ett samband mellan fetter och för tidig död. Det visade sig till och med att om man hade en högre fettsyranivå, vilket kan betyda ett högt intag av feta mejeriprodukter, så hade man 42 procents lägre risk att dö av en stroke. 

LÄS MER: Kokosfett kan vara farligt  

Viktigt att skaffa sig egen kunskap

- Allmänheten har blivit utsatt för så mycket olika information de senaste åren, framför allt vad gäller fett och därför är det viktigt med gedigna studier, så människor kan göra egna val utifrån vetenskap och kunskap, säger huvudförfattaren Marcia Otto i ett pressmeddelande. 

Fett eller inte fett. Studier kommer alltid motsäga varandra och det gäller att man tar ansvar för sin egen kropp och skaffar tillräckligt mycket kunskap för att ta rätt beslut för hur man vill leva och vad man stoppar i sig.