Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Hälsoliv>Hälsa

Publicerad 13 mar 2015 14:04

Forskare: Mäns leende kan vara dold sexism

De män som hängav sig åt så kallad "välmenande sexism" uppfattades som varmare och var mer benägna att le under samtalen, visar ny studie.

De män som hängav sig åt så kallad "välmenande sexism" uppfattades som varmare och var mer benägna att le under samtalen, visar ny studie.

Mannen som ler mot dig kan vara sexist – utan att du märker det.

En ny studie visar att kvinnofientlighet ofta döljs bakom ett varmt och vänligt bemötande.

Om det vore så enkelt att vi kunde urskilja alla sexister på deras aggressiva och uttalade dumåsikter. Då kunde vi kanske komma åt ett av världens största demokratiproblem något snabbare.

Men nej, diskrimineringen mot kvinnor är djupare förankrad än så och just för att den inte alltid är så lätt att upptäcka tillåts den vandra vidare från generation till generation. Det påpekar forskarna bakom en ny amerikansk studie som undersökt hur sexismen tar sig i uttryck när män kommunicerar med kvinnor.

 

Teamet vid Northeastern University i USA iakttog interaktionen mellan 27 par studenter. Med hjälp av observatörer kunde de identifiera två typer av kvinnodiskriminering. De män som ägnade sig åt så kallad "fientlig sexism" upplevdes som mindre vänliga och log mindre under konversationerna med sina kvinnliga samtalspartners. De män som hängav sig åt så kallad "välmenande sexism" uppfattades som varmare och var mer benägna att le under samtalen, skriver sajten Science Daily.

Enligt forskarna bakom studien visar detta att en viss typ av sexism kan gömma sig bakom ett avväpnande kroppsspråk och en artig vokabulär. Den tillåter män att fortsätta sprida nedsättande tankar om kvinnan utan att andra märker det.

För att få stopp på ojämlikheten mellan könen måste vi bli bättre på att identifiera denna "varg i fårakläder".

– Vad som uppfattas som gester av god vilja kan förleda kvinnor att acceptera status quo-tillståndet i samhället, säger professor Judith Hall.