Forskare: Kvinnor har bättre minne än män

Det är ingen myt: Kvinnor har bättre minne än män.

Foto: iStock

1 av 2: Det är ingen myt: Kvinnor har bättre minne än män.

<p>Efter klimakteriet var dock förmågan att komma ihåg information sämre hos de deltagande kvinnorna i studien.<br></p>

Foto: iStock

2 av 2: <p>Efter klimakteriet var dock förmågan att komma ihåg information sämre hos de deltagande kvinnorna i studien.<br></p>

Nej, det är inte bara en känsla och något vi skryter med.

Kvinnor kommer faktiskt ihåg bättre än män.

Men minnet försämras under klimakteriet, visar en ny studie.

Andra har också läst

Det är en vanlig uppfattning hos kvinnor att vi minns lite bättre än män. Både när det kommer till praktiska göromål, som att komma ihåg att ta med matlådan till jobbet, och när vi ska återge tidigare händelser, som en semesterresa för två år sedan.

Och faktiskt är det inte en myt att kvinnor har bättre minne än män, visar en ny studie från USA. I samtliga tester som genomfördes av forskare vid Harvard Medical School presterade kvinnorna bättre än männen, rapporterar Daily Mail.

LÄS OCKSÅ: 6 oväntade knep för att förbättra ditt minne

Mindes sämre efter klimakteriet

I studien deltog totalt 212 personer av bägge kön, i åldrarna 45-55. De fick genomgå både kliniska och kognitiva mätningar. Dessutom noterades hormonniver, samt om kvinnorna hade varit i klimakteriet. Detta tycks nämligen påverka minnet, skulle det visa sig.

Som sagt gjorde kvinnorna bättre ifrån sig än männen i alla prov, oavsett ålder och hormonella förändringar. Dock kunde forskarna notera en minskning av försprånget hos de kvinnor som nått övergångsåldern. Efter klimakteriet var förmågan att komma ihåg information sämre, vilket skulle förklara vissa biverkningar i samband med menopausen.

– Kvinnor rapporterar större glömska och "hjärndimma" under klimakteriet, säger professor Dr Jill Goldstein.

LÄS OCKSÅ: Börja lyft tyngder och förbättra ditt minne

Viktig nyckel i förståelsen för demens

Enligt forskarna kan resultatet av studien bli en viktig nyckel i försöken att förstå varför kvinnor oftare drabbas av demens än män. I framtiden hoppas man kunna fastställa vilka minnesförändringar i tidig medelålder som hänger ihop med åldrandet – och vilka brister som är ett tidigt tecken på exempelvis alzheimer.

– Med tanke på att kvinnor löper opropportioneligt stor risk för minnesförsämringar i jämförelse med män så är det av största vikt att vi lär oss mer om könsskillnader när det kommer till hjärnans åldrande.

LÄS OCKSÅ: Alzheimers sjukdom: Ny metod ger hopp

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Exklusivt nyhetsbrev för din hälsa varje vecka - Anmäl dig här