Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Hälsoliv>HÄLSA

Publicerad 10 jul 2018 20:00

Forskare: Koppling mellan autoimmuna sjukdomar och psykoser

Psoriasis är en autoimmun hudsjukdom med koppling till psykotiska tillstånd.

Psoriasis är en autoimmun hudsjukdom med koppling till psykotiska tillstånd.

Foto: Shutterstock

Personer med autoimmuna sjukdomar som diabetes typ 1, psoriasis och glutenintolerans har en högre risk att utveckla psykoser.

Detta bekräftar ny forskning.

Men det här är inte nytt. Forskare har sett samband mellan psykoser och olika autoimmuna sjukdomar sedan 50-talet. Studien, publicerad i tidningen Biological psychiatry, är dock den första metaanalysen som gjorts av dessa vetenskapliga studier, och den bekräftar sambandet.

Sammanlagt analyserades 30 publikationer med data från 25 miljoner deltagare.

Lider av psykotiska störningar i högre utsträckning

Att autoimmuna sjukdomar som påverkar hjärnan också skulle kunna ge upphov till psykoser kanske inte är så svårt att föreställa sig, men hur är det med sjukdomarna som inte påverkar hjärnan?

I studien valde forskarna att fokusera på sjukdomar som påverkade kroppen, som psoriasis, diabetes typ 1, glutenintolerans och sköldkörtelsjukdomar. De kunde se att personer med den här typen av sjukdomar hade en 40 procent högre risk att även lida av psykotiska störningar, som schizofreni.

LÄS OCKSÅ: Svenska forskare: Diabetes kan orsakas av bakterier

För personer med hudsjukdomarna pemfigoid och psoriasis samt glutenintolerans, perniciös anemi och Graves sjukdom - en sorts giftstruma - var sambandet som starkast.

Däremot kunde man, vilket tidigare studier också pekat på, se att ledgångsreumatism snarare verkade ”skydda” mot psykotiska störningar.

LÄS OCKSÅ: Psykologi: Tips, råd och fakta om psykisk ohälsa

Vad beror det på?

Men vad detta beror på vet man inte säkert, förklarar artikelförfattaren Alexis E Cullen i The Conversation. Enligt henne finns det forskning som tyder på att variationer av en specifik gen kan styra om man har anlag för antingen schizofreni eller ledgångsreumatism, vilket kan förklara att dessa sjukdomar sällan upptäcktes hos samma personer.

LÄS OCKSÅ: Liza Nyström, 26: ”Ingen ska behöva skämmas för sin psoriasis”

Den ökade risken för psykoser kan också förklaras av antikroppar som av misstag attackerar hjärncellerna. Dessa antikroppar kan orsaka psykotiska symtom hos vissa människor.

Cullen menar att upptäckten kan hjälpa till att i ett tidigt stadie upptäcka psykotiska symtom hos patienter med autoimmuna sjukdomar, och på så sätt börja behandla så tidigt som möjligt.