I dag måste de som lever med diabetes själva justera mängden insulin de ska ta. Ett sätt är att testa blodsockret med ett enkelt stick i fingret.
1 av 2: I dag måste de som lever med diabetes själva justera mängden insulin de ska ta. Ett sätt är att testa blodsockret med ett enkelt stick i fingret. Foto: SHUTTERSTOCK
De flesta med diabetes typ 1 tar spruta eller har en insulinpump.
2 av 2: De flesta med diabetes typ 1 tar spruta eller har en insulinpump. Foto: SHUTTERSTOCK

Forskare kan vara ett steg närmare att bota diabetes

Forskare världen över har länge försökt knäcka diabetesgåtan och nu kan ett botemedel vara inom räckhåll. I Norge har man nämligen lyckats få patienters hudceller att producera insulin – med hjälp av stamcellsteknik.

För de som lever med diabetes typ 1 är insulinsprutor eller insulinpump en del av vardagen. De måste också hålla koll på vad de äter och hur mycket de rör sig, och anpassa insulinet därefter. Men nu kan en smidigare lösning vara nära, enligt forskning.no. Norska forskare jobbar nämligen med att hitta ett sätt att återskapa insulin i kroppen.

Vill bota diabetes med stamceller

I studien som nyligen publicerades i Scientific Reports har forskare vid Universitetet i Bergen lyckats omvandla hudceller från diabetespatienter till insulinproducerande betaceller genom stamcellsteknik. 

Målet är att transplantera cellerna under huden på personer med typ 1-diabetes och på så sätt få kroppen att automatiskt reglera utsöndringen av insulin. 

– Detta är ett steg vidare i reservdelsmedicin, där mycket kan gå fel och allt måste klaffa innan det kan finnas ett permanent, pålitligt botemedel mot diabetes, säger forskaren Helge Ræder till forskning.no.

Det har gått snart 100 år sedan forskare lyckades framställa konstgjort insulin. Sedan dess har inga revolutionerande forskningsupptäckter kunnat ersätta sprutor och pump som behandlingsform. En liten del patienter har blivit friska från sin diabetes med hjälp av bukspottskörteltransplantationer, men antalet donatorer räcker inte för att hjälpa alla.

LÄS MER: Diabetes typ 1 - ny behandling godkänd

Kan finnas botemedel inom tio år

Kerstin Brismar är professor i diabetesforskning vid Karolinska institutet. Hon menar att för att lyckas bota diabetes med hjälp av stamcellsteknik så räcker det inte med att återskapa insulinproducerande celler, som forskarna i Norge gjort.

– Problemet är att de inte får ut tillräckligt med insulin i blodet. Diabetes är väldigt komplext. Insulinproduktionen sker i betacellerna i små öar i bukspottskörteln, där det också finns andra hormonproducerande celler som behöver finnas nära de insulin producerande betacellerna för normal blodsockerkontroll, förklarar hon. 

Men de norska forskarna är inte de enda som försöker hitta ett sätt att bota diabetes. Forskare i USA och Sverige studerar möjligheten att omvandla stamceller till betaceller. Dessutom har en forskargrupp på Karolinska institutet utvecklat sätt att transplantera in hela öar av celler i ögats främre kammare. Sverige ligger i framkant både när det kommer till att hitta orsakerna bakom diabetes och botemedel.  

– Det görs mycket forskning på diabetes i dag, jag som har jobbat med diabetes i 50 år har sett en enorm utveckling. Men det är ett pussel som läggs. 

Flera forskare säger att vi kommer ha ett färdigt botemedel mot diabetes inom tio år. Ligger det något i det?

– Ja, jag börjar tro det faktiskt. Det gäller att forskarna hittar sådant som normaliserar insulinfrisättningen. När man gör det kan man bota både diabetes typ 1 och 2.

Diabetes är en av de vanligaste sjukdomarna i världen, cirka 450 miljoner har den, och både typ 1 och typ 2 blir allt vanligare – man räknar med att tio procent av jordens vuxna befolkning kommer ha diabetes om 15 år. I Sverige uppskattas ungefär 500 000 leva med sjukdomen, av dem har cirka 50 000 diabetes typ 1. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av ToppHälsa + varma tights från Röhnisch. Köp nu!