Dyslexi kan bero på cellernas mönster i ögonen, enligt ny forskning.
Dyslexi kan bero på cellernas mönster i ögonen, enligt ny forskning. Foto: Shutterstock

Forskare kan ha hittat orsaken till dyslexi

Gåtan bakom dyslexi kan snart vara löst. 

Franska forskare kan ha hittat orsaken bakom läs- och skrivsvårigheter.

Och det sitter inte i hjärnan.

Två franska forskare kan ha hittat orsaken till dyslexi gömd i små ljusreceptorer i människans öga. Hos personer med lässvårigheter matchar cellernas mönster i båda ögonen. Det förvirrar hjärnan genom att det skapar "spegelbilder", vilket kan göra det svårt att till exempel skilja bokstäverna b och d.

Hos icke-dyslexiska personer är cellernas mönster asymmetriska. Det gör att signaler från det ena ögat tillåts köra över signaler från det andra ögat, vilket skapar en ensam bild i hjärnan.

– Bristen på asymmetri kan vara biologisk, säger Guy Ropars och Albert le Floch som ligger bakom forskningen, båda vid Rennes universitet.

Det tar ungefär tio tusendels sekunder mellan den primära bilden och spegelbilden. Genom att blinka med en led-lampa, snabbare än ögat kan uppfatta, har forskarna lyckats "stoppa" den spegelvända bilden hos dyslektiker medan de läser. Men vidare tester krävs för att bekräfta att tekniken verkligen fungerar.

Andra har också läst

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 1 månad fri digital provläsning av Topphälsa här!