Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Hälsoliv>HÄLSA

Publicerad 2 maj 2019 19:00

Forskare: I framtiden äter vi korv gjord på larver

Kommer mjölmask så på menyn i framtiden?

Kommer mjölmask så på menyn i framtiden?

Foto: Shutterstock

I framtiden kan vi äta gräshoppskorvar och insektsglass. 

Det kanske låter larvigt, men forskare vid universitetet i Queensland, håller på att undersöka hur man kan använda larver, gräshoppor andra insekter som framtida proteinkällor.

– I en överbefolkad värld kommer det vara svårt att få proteinet att räcka om folk inte är villiga att öppna sina sinnen och magar för en bredare definition av mat, säger Louwres Hoffman, professor vid Centre for Nutrition and Food Sciences, enligt universitets hemsida

Han tillägger att ur ett hållbarhetsperspektiv finns det mycket att vinna på att utvinna protein ur växtriket och insekter. Studier visar att insekter är rika på proteiner, mineraler och fleromättat fett, och eftersom det krävs väldigt lite foder och mark skulle insektsodling kunna bidra till att minska växthusgasutsläppen. 

Men medan många miljoner människor redan äter insekter är steget från konventionell mat till att äta småkryp långt för många i västvärlden.

Insekterna måste tillagas

Studier som gjorts visar att de flesta västerlänningar bara kan tänka sig att laga mat med insekter om de redan är processade och ”gömda”.

– Med andra ord måste insektsproteinet tillsättas som ingrediens i mat som redan finns, säger Hoffman.

Insektsmjöl och proteinbars är exempel på produkter som börjat få visst fäste i USA och Europa. Men professor Hoffman och hans kolleger håller på att experimentera med andra sätt att tillsätta insekter och larver som ingredienser i livsmedel, som korv och glass. 

LÄS OCKSÅ: Framtidens mat: Så är det att käka insekter

Förutom det håller forskarna vid universitetet i Queensland på att undersöka möjligheterna ersätta djurfoder med insekter, något som skulle vara mer klimatsmart. I en studie har de sett att det går att ersätta 15 procent av kycklingfoder med med fluglarver utan att det påverkar smak, konsistent och näring. 

Är det lagligt att äta insekter i Sverige?

Men frågan är när fluglarvskorvar och gräshoppsmjöl blir verklighet i Sverige. Det finns inget som hindrar gemene man från att äta småkryp, men det kommer dröja innan restauranger serverar bönsyrseburgare. I dag är det nämligen inte lagligt att sälja insekter som mat i Sverige, det slog Livsmedlet åter fast efter en utredning 2017. Anledningen är att man inom EU inte ätit insekter tillräckligt länge för att man med säkerhet ska kunna veta att det är ofarligt.