Häng i en park och bli lyckligare, enligt forskare!
Häng i en park och bli lyckligare, enligt forskare! Foto: Shutterstock

Forskare: Gör detta varje dag för att känna dig lycklig

Vill du känna dig lite lyckligare varje dag?

Då är lösningen superenkel, det är bara öppna dörren och gå ut.

Forskare menar nämligen att 20 minuter utomhus per dag höjer din lycka.

Att vara lycklig är något många strävar efter, men som uppfattas som svårt att lyckas med. Lycka missuppfattas ofta som en ändstation, ett ställe dit man kommer till slut för att från det ögonblicket ”vara” lycklig. Men lycka är inget man känner hela tiden (eller ja, vissa kanske göra det, och i så fall – good for you!) Utan det är en känsla precis som alla andra. Precis som att man kan känna sig glad, ledsen, arg och upprymd ibland kan man också känna sig lycklig ibland. Vissa ögonblick och dagar i livet är lite lyckligare än andra helt enkelt.

LÄS MER: 4 goda skäl till att ha tråkigt ibland 

Kliv utanför dörren och känn dig lyckligare

För att känna dig lycklig oftare menar forskare vid University of Alabama at Birmingham att hemligheten är att tillbringa 20 minuter av din dag utomhus, skriver Elite Daily. Och det spelar ingen roll var du gör utomhus heller. Du kan hänga i parken en solig dag eller ta en liten promenad runt kvarteret på morgonen, eller som forskarna skriver i ett pressmeddelande; du kan sätta dig på en bänk i 20 minuter och känna dig märkbart mer positiv efteråt.

För deras experiment lät de 94 parkbesökare fylla i en undersökning innan och efter de tillbringat tid i parken. Besökarna fick även bära en aktivitetsspårare under tiden. Resultaten visade att bara 20 minuter i parken ledde till en ökning på 64 procent i livstillfredsställelse, oavsett om besökarna ägnade sig åt fysisk aktivitet eller inte.

Hon Yuen, en av forskarna, säger i pressmeddelandet att det är upplevelsen av att vara i en park som verkligen kan förbättra ens välmående, oavsett vad man gör i parken.

LÄS MER: 7 fantastiska fördelar med att promenera 30 minuter om dagen 

Naturen motverkar stress

Även om denna studie var relativt liten går resultaten ändå hand i hand med andra studier. 1991 genomfördes en studie där deltagarna som fick titta på en stressframkallande film, som sedan följdes av en video med naturscener, återhämtade sig snabbare från den upplevda stressen än de deltagarna som inte fick se naturscener.

Så om du vill känna lite mer lycka i vardagen är lösningen enkel, se till att tillbringa minst 20 minuter av din dag utomhus!