Forskare har länge ställt sig frågan om det är infektionen eller själva febern som varit orsaken till vissa fosterskador.
1 av 2: Forskare har länge ställt sig frågan om det är infektionen eller själva febern som varit orsaken till vissa fosterskador. Foto: Fotolia
Forskarna menar att mammor kan ta paracetamol om de fått feber under graviditeten, men man ska först rådgöra med sin läkare.
2 av 2: Forskarna menar att mammor kan ta paracetamol om de fått feber under graviditeten, men man ska först rådgöra med sin läkare. Foto: Fotolia

Forskare: Därför kan feber leda till fosterskador

Att feber, under en tidig graviditet, kan bidra till olika typer av fosterskador har länge varit känt.

Däremot har man inte vetat om det är infektionen eller själva febern som är orsaken. Nu kan man ha hittat svaret.

I årtionden har forskare vetat om att feber under graviditetens första trimester ökar risken för vissa hjärtfel samt läpp- och käkspalt. Däremot har man inte vetat om det är den underliggande infektionen eller själva febern som varit orsaken till defekterna, skriver Science Daily. 

Febern stör utvecklingen 

I en ny studie som publicerats i Science Signaling har forskarna kommit fram till att det är febern i sig som stör utvecklingen av bebisens hjärta och käke, om man får feber under de första tre till åtta veckorna. 

Och nu menar forskarna att allmänheten måste bli mer upplysta om hur feber kan påverkar fostret under graviditeten. 

– Kvinnor är ofta tveksamma att ta mediciner under graviditeten, säger en av författarna till studien, Eric Benner, som bland annat är professor i pediatrik vid Duke University. 

Han menar att paracetamol är ett av de läkemedel som man studerat mest på när det kommer till graviditet och att det anses vara säkert att ta för mamman. Men kvinnan ska alltid prata med sin läkare om riskerna och fördelarna. 

LÄS OCKSÅ: 8 tidiga tecken på att du är gravid 

Gav kycklingemryon konstgjord feber

För att se hur feber påverkar utvecklingen av ett foster studerade forskarna bland annat embryon från kycklingar. De upptäckte att de celler som är kritiska byggstenar för hjärta, ansikte och käke hade temperaturkänsliga egenskaper, skriver Science Daily. 

Det forskarna fann var att de här cellerna innehöll temperaturkänsliga jonkanaler, likt de som man brukar hitta i de nervbanor som leder in till det centrala nervsystemet. 

– De är de kanalerna som talar om för din kropp att temperaturen har ändrats när du stoppar din hand i en het kopp med vatten, säger Brenner enligt Science Daily. 

Kortfattat så höjde forskarna temperaturen och skapade feber i embryot genom att manipulera de här kanalerna. Och vad som hände var att den konstgjorda febern gjorde så att kycklingembryona utvecklade hjärtfel och vanställde ansiktet. 

LÄS OCKSÅ: Därför bör gravida inte äta för mycket lakrits 

Kan förebyggas med vanliga värktabletter

Det visade sig alltså att uppvärmningen av jonkanalerna i sig orsakade fosterskador – en infektion behövdes inte. Men forskarna vet fortfarande inte om till exempel en långvarig feber påverkar defekterna ytterligare. 

– Vanligtvis anses fosterskador vara genetiska i ursprung, säger Benner. Ändå har tidigare studier knutit feber till en mängd olika fosterskador, enligt CNN

Det som är ”bra” med att de här skadorna är feberrelaterade är att de går att förebygga med hjälp av ”över-disken-medicin”, menar Benner.

Forskarna tillägger att ytterligare forskning på ämnet behövs, men hoppas att den här studien ska bidra till ökad medvetenhet hos läkare, om att feber under den första trimestern kan bidra till medfödda hjärnsjukdomar och defekter i ansiktet.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av ToppHälsa + varma tights från Röhnisch. Köp nu!