Ostätare har lägre risk för hjärtsjukdom och stroke. Det menar en ny samlingsstudie.
1 av 2: Ostätare har lägre risk för hjärtsjukdom och stroke. Det menar en ny samlingsstudie. Foto: Shutterstock
Men det krävs mer forskning på ämnet för att säkerställa resultaten.
2 av 2: Men det krävs mer forskning på ämnet för att säkerställa resultaten. Foto: Shutterstock

Forskare: Att äta ost varje dag bra för hälsan

Vad vore livet utan ost?

Möjligen kortare, menar forskare bakom en ny samlingsstudie.

En liten bit ost om dagen visar sig nämligen ha överraskande hälsoeffekter.

Ost, precis som andra mejeriprodukter, innehåller höga nivåer av mättat fett. Något som bland annat kopplats samman med högt kolesterol, åderförkalkning och ökad risk för hjärtsjukdom.

Betyder detta att ost automatiskt är dåligt för dig? Lyckligtvis inte!

Enligt en ny samlingsstudie har personer som äter mycket ost lägre risk för både stroke och hjärtproblem jämfört med personer som sällan eller aldrig äter ost.

– Resultaten är onekligen annorlunda mot vad man kanske förväntar sig, säger läkaren Allen Stewart, som själv inte varit delaktig i studien, enligt sajten Time.

Forskare från Kina och Nederländerna strålade samman och tittade på olika 15 studier som sammanlagt involverade över 200 000 människor.

"Ost kan ha höga nivåer av probiotika vilket tenderar att minska inflammation", säger läkaren Allen Stewart. Foto: FOTOLIA

LÄS OCKSÅ: 10 anledningar – därför ska du äta ost

Så mycket ost ska du äta om dagen

Därmed inte sagt att ju mer ost desto bättre. Personer med lägst risk för hjärtsjukdom och stroke åt omkring 40 gram ost om dagen.

Studierna i fråga var självrapporterande vilket betyder att det inte går att lägga fram några 100-procentiga bevis. Men det finns teorier som pekar mot att det som är bra i ost väger upp mot det dåliga. Förutom ingredienser som kalcium och protein pekas probiotika ut som särskilt nyttogörande.

– Ost kan ha höga nivåer av probiotika vilket tenderar att minska inflammation, säger Stewart.

Samlingsstudien har inte gjort skillnad på ost och ost och mer forskning krävs för att jämföra både hälsofördelar och eventuella risker med ostätande.

– Det är lovande att något som faktiskt smakar gott - och funkar bra till ett glas rött vin - kan ha skyddande effekter, säger Stewart.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + härlig hudvård för 199 kr. Köp nu!