Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE
Hälsoliv>HÄLSA

Publicerad 27 feb 2019 19:00

Forskare: Ät frukt och grönt för bättre mental hälsa

Ett ökat intag av frukt och grönt kan göra att du mår bättre.

Ett ökat intag av frukt och grönt kan göra att du mår bättre.

Foto: Shutterstock

Om du mår mentalt dåligt kan frukt och grönt hjälpa.

Det menar forskare som studerat hur livsmedlen påverkar vårt välmående.

En frukt om dagen kan vara lika bra som sju promenader i månaden.

Att frukt och grönt är bra för vår fysiska hälsa är vida känt, men nu visar forskning att det även kan vara bra för vår mentala hälsa. I en studie från 2016 fann man att konsumtion av frukt och grönt förbättrade det psykiska välmåendet.

Nu har det genomförts en ny studie som visar att ett ökat intag av frukt och grönt gjorde att deltagarna rapporterade en förbättring i deras psykiska välmående och livstillfredsställelse under en femårsperiod. Detta även efter att forskarna räknat in andra faktorer som kan påverka mental hälsa så som fysisk hälsa, inkomst och konsumtion av annan mat.

LÄS MER: Flera hälsofördelar med blå och lila livsmedel 

En frukt om dagen rekommenderas

Fysisk aktivitet är bra för att även må bra mentalt, men studien menar på att genom att lägga till en portion frukt eller grönt per dag kan vara lika fördelaktigt som upp till sju extra promenader per månad. En portion räknar man som en knytnäves storlek ungefär, eller en frukt.

Det behövs mer forskning för att verkligen säkerställa forskarnas resultat, men de är ju verkligen uppmuntrande. Om det hjälper att äta frukt och grönt varje dag för att må bättre mentalt är ju det fantastiskt.

LÄS MER: 16 vegetariska livsmedel som är rika på järn 

Om du upplever psykisk ohälsa som på olika sätt hindrar dig i din vardag och i ditt liv, ska du söka professionell hjälp. Hjälplinjen, 0771-22 00 66, erbjuder stöd för dig som mår psykiskt dåligt och har öppet alla dagar 13-22.