Fett i maten – här är länderna på topplistan

<p>Underbart goda tapas – ofta dränkt i olja.<br></p>

Foto: Colourbox

1 av 4: <p>Underbart goda tapas – ofta dränkt i olja.<br></p>

<p>Frankrike hamnar högt på listan.</p>

Foto: Simon Gurney

2 av 4: <p>Frankrike hamnar högt på listan.</p>

<p>Snabbmatslandet nr 1, USA, är inte i topp på fett-listan.</p>

Foto: Colourbox

3 av 4: <p>Snabbmatslandet nr 1, USA, är inte i topp på fett-listan.</p>

<p>Även Australien hamnar på topplacering.</p>

Foto: John Foxx

4 av 4: <p>Även Australien hamnar på topplacering.</p>

Var din chansning också att det är i USA man äter mest fett? Då är det dags att tänka om. Även om landet i väst är värst drabbat av fetma hamnar det en bra bit ner på listan över de 20 mest fettkonsumerande länderna. Och Sverige tar sig också in på denna topplista – även om vi hamnar i botten.

Andra har också läst

Den vanligaste uppfattningen har tidigare varit att man helt enkelt blir fet av att äta fett, men det här börjar sakta men säkert att förändras. Allt fler blir medvetna om att mängden fett i kroppen inte bara beror på fettet vi stoppar i oss. Vi hör oftare att fettrik kost faktiskt kan vara nyttig, och många ökar till och med sitt fettintag för att gå ner i vikt. Ett exempel på detta är den numera utbredda LCHF-maten, där det höga fettinnehållet kompenserar reduceringen av kolhydrater.

Socker större hälsorisk

Flera stora studier har också visat att mängden fett vi äter inte behöver hänga ihop med hur feta vi är. Nu stärks detta ytterligare i en ny studie från den schweiziska bankjätten Credit Suisse som tittar närmare på den feta matens hälso- och marknadskonsekvenser. En sammanställning över den totala fettkonsumtionen visar att USA hamnar på plats 12 av de 20 länder där fettätandet är mest utbrett. Så att USA är världsledande när det gäller fetmaepidemin betyder alltså inte att det är här man äter mest fett. I stället är det Spanien som toppar listan.

Foto: Luciano Mortula

Spanien toppar listan över fettätande länder!

– Spontant tänker jag att man äter mer socker i USA, i form av livsmedel som läsk och kakor. I Spanien äter man i stället mer fettrika livsmedel, exempelvis friterad mat, feta ostar och korvar. Det är inte primärt fettintaget som leder till övervikt – utan sockret, säger dietisten Sofia Antonsson.

Varierad kost är målet

Men visst finns det ändå ett samband mellan fetma och fettkonsumtion, vilket Spanien och Australien är exempel på. Båda länderna hamnar nämligen också hyfsat högt när det gäller utbredning av fetma.

– Det är förstås inte bra att äta för mycket mättat fett heller, även om sockret kan vara en större hälsorisk. Bäst är att äta en varierad kost bestående av fisk, skaldjur, grönsaker och nyttigt fett, som olivolja. Värst är när man kombinerar kolhydrater och fett i maten, som det ofta ser ut i snabbmat till exempel, säger Sofia Antonsson.

Här är listan, publicerad hos organisationen World Economic Forum, över de 20 mest fettkonsumerande länderna. Andel av energin i kosten som kommer från fett anges i procent.

 

1. Spanien: 45 %

2. Australien: 42 %

3. Samoa: 42 %

4. Frankrike: 41 %

5. Cypern: 41 %

6. Bermuda: 41 %

7. Ungern: 41 %

8. Polynesien: 41 %

9. Österrike: 41 %

10. Schweiz: 41 %

11. Franska Polynesien: 40 %

12. USA: 40 %

13. Italien: 40 %

14. Kanada: 39 %

15. Island: 39 %

16. Grekland: 39 %

17. Belgien: 39 %

18. Norge: 39 %

19. Tjeckien: 38 %

20. Sverige: 38 %

 

LÄS OCKSÅ: Larmet: Nu exploderar fetman

LÄS OCKSÅ: Kom över fetträdslan – ät dig mätt och smal

LÄS OCKSÅ: Fet mat är bästa maten för de som vill banta

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Exklusivt nyhetsbrev för din hälsa varje vecka - Anmäl dig här