Levern är otroligt viktigt för kroppen.
1 av 3: Levern är otroligt viktigt för kroppen. Foto: Getty Images
Saker som läskkonsumtion, alkoholmissbruk och rökning kan skada din lever.
2 av 3: Saker som läskkonsumtion, alkoholmissbruk och rökning kan skada din lever. Foto: Getty Images
3 av 3

Fem saker som kan skada din lever

Levern är en av kroppens största organ och har bland annat ansvar för att filtrera blod, lagra näringsämnen, producera protein och bekämpa infektioner. 

Kort och gott: Levern är OTROLIGT viktig.

Inspirerade av Health listar vi fem vanor som kan skada din lever.

1. Läsk

Att läsk inte är bra för oss är knappast en hemlighet. Men det är inte bara vikten som påverkas. Läskedryck har även kopplats samman med leverskada. I en studie från 2015 ökade risken för fettlever hos personer som drack en eller fler sötade drycker om dagen. Personer som valde light-läsk påverkades inte, det betyder å andra sidan inte att light-varianter är ett nyttigt alternativ. Fettlever behöver inte vara farligt men kan utvecklas till skrumplever som är mer allvarligt.

2. Värktabletter

Paracetamol är ett febernedsättande läkemedel som bland annat återfinns i alvedon och panodil. Vid en överdosering kan du drabbas av svåra leverskador. Ta aldrig mer än den rekommenderade dosen och håll koll på vilka läkemedel du kombinerar med.

3. Övervikt

Den absolut vanligaste orsaken till fettlever är övervikt. Som tidigare nämnt behöver inte fettlever vara farligt, men det kan utvecklas till mer allvarliga tillstånd, som exempelvis skrumplever och öka risken för levercancer. I omkring 10 procent av fallen kan det även uppstå inflammation i levern.

4. Rökning

Det finns många anledningar att sluta röka och levern är en av dessa. Enligt Health ökar rökning exempelvis risken för levercancer. Kemikalierna i tobaksrök kan även orsaka inflammation vilket kan leda till skrumplever.

5. Alkohol

Det går inte att komma ifrån att alkoholkonsumtion spelar stor roll för levern. Missbruk kan leda till skrumplever och andra typer av leversjukdomar. Enligt American liver foundation drabbas 10-15 procent av personer som dricker hårt av ärrbildning på levern. Oftast går det inte att behandla de leverskador du redan fått.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

ToppHälsa – 100 % pepp & inspiration! Se erbjudande