D-vitamin bildas i huden när det utsätts för solens strålar. Men det går att få i sig även via maten.
1 av 2: D-vitamin bildas i huden när det utsätts för solens strålar. Men det går att få i sig även via maten. Foto: Shutterstock
Exempelvis fisk är rikt på D-vitamin!
2 av 2: Exempelvis fisk är rikt på D-vitamin! Foto: Shutterstock

Fem livsmedel som är rika på D-vitamin

D-vitamin är en av få vitaminer som vi svenskar kan behöva äta tillskott för. Särskilt när det blir mörkare och solen lyser med sin frånvaro.

Det livsviktiga vitaminet bildas när uv-ljus träffar huden, men det finns andra sätt att få i sig.

Här listar vi fem livsmedel som boostar ditt intag!

D-vitamin är livsviktigt för att vi människor ska fungera.

På grund av det mörka vinterhalvåret är D-vitaminbrist vanligt i Sverige varför experter rekommenderar kosttillskott under hösten, vintern och första delen av våren.

– Jag har erfarenhet av både patienter och bekanta som följt rådet om tillskott och märker att de mår bättre på många sätt, har Mats Humble, överläkare och forskare vid Örebro universitetssjukhus, tidigare sagt till Hälsoliv.

Som komplement till tillskott kan du också se över din kost. Inspirerade av Health.com och Livsmedelsverket listar vi fem livsmedel som innehåller mycket D-vitamin.

Fisk

Älskar du fisk? Grattis! Då får du en rejäl dos D-vitamin på köpet! Fisk innehåller dessutom omega-3-fetter som är bra för hjärtat.

Enligt Livsmedelsverket ligger fisk som abborre, gös, skarpsill och tilapia i topp tätt följt av exempelvis inlagd sill, lax, öring och makrill.

Enligt Health finns D-vitamin även i tonfisk och sardiner på burk.

LÄS OCKSÅ: Får du för lite D-vitamin? Symtom på D-vitaminbrist 

Svamp

Precis som människor kan svampar producera eget vitamin D när de exponeras för ultraviolett strålning. Dock är varumärkena med svampsorter som odlats i UV-ljus relativt få. Vild svamp är därför att föredra, såsom kantarell, trattkantarell och karljohansvamp.

D-vitamin: Rekommenderat dagligt intag

Spädbarn & barn under 2 år: 10 mikrogram

Barn & vuxna under 75 år: 10 mikrogram

Vuxna med lite eller ingen solexponering: 20 mikrogram

Vuxna över 75 år: 20 mikrogram

Källa: Livsmedelsverket september 2017

Ägg

Ägg till frukost, lunch och middag? Fortsätt så! Äggen, eller närmare bestämt äggulan, är nämligen en bra källa till vitamin D. Dock täcker den inte hela dagsbehovet, så komplettera med fler D-vitaminrika livsmedel.

LÄS OCKSÅ: D-vitamin kan ge skydd mot covid-19

Berikade mjölkprodukter

I Sverige är det krav på att berika all mager mjölk med vitamin D, för att se till att vi får i oss nödvändiga mängder. Med "mager" åsyftas en fetthalt på 1,5 procent eller lägre. Även yoghurt och havredryck kan berikas. Läs på förpackningen.

Kalvlever

Även kött innehåller D-vitamin och enligt Health.com är kalvlever en bra källa till just detta. Lever är måhända inget du lagar varje vecka, men utöver D-vitamin innehåller det andra nyttigheter som A-vitamin, järn och protein. På grund av det höga kolesterolinnehållet är det bra att hålla nere konsumtionen, välj hellre fet fisk och unna dig lite lever då och då.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av Topphälsa + duscholja från L´Occitane & necessär. Köp nu!