I de allra flesta fall är feber hos barn helt ofarligt, men ibland kan barn bli väldigt påverkade av febern.
1 av 2: I de allra flesta fall är feber hos barn helt ofarligt, men ibland kan barn bli väldigt påverkade av febern. Foto: Shutterstock
Om barnet är yngre än tre månader bör du kontakta sjukvården vid 38 grader feber. Är barnet mellan tre till sex månader ska du kontakta läkare när febern går över 39 grader.
2 av 2: Om barnet är yngre än tre månader bör du kontakta sjukvården vid 38 grader feber. Är barnet mellan tre till sex månader ska du kontakta läkare när febern går över 39 grader. Foto: Shutterstock

Feber hos barn – 6 varningssignaler att se upp med

Har ditt barn feber? Oftast går det över av sig själv och är inget att oroa sig för, men vissa symtom bör tas på allvar. Här listar vi varningssignaler och svarar på vanliga frågor, exempelvis om det är okej att ge alvedon till ditt barn.

Dessutom: Så lindrar du besvären.

Barn får lätt feber och i de flesta fall är det helt ofarligt. Om barnet har över 38,0 grader eller mer efter trettio minuters vila så räknas det som feber.

Feber får man när kroppen försvarar sig mot bakterier och virus, därför ska barnet vara hemma från skola eller förskola och vila sig. Försök alltid se till att ditt barn får i sig ordentligt med vätska och undvik att barnet fryser eller blir för varmt.

LÄS OCKSÅ: Vanliga barnsjukdomar: Så skiljer du på farliga och ofarliga symtom

Alvedon och febernedsättande till barn

Febernedsättande medicin kan ges om barnet mår dåligt av febern eller har ont i kroppen. Håll koll på temperaturen genom att mäta regelbundet med termometer, bäst är rumpvarianten enligt en svensk studie.

Enligt Apoteket kan du använda receptfria läkemedel, som alvedon, till barn från 3 månader, dosens storlek beror på deras ålder. Läkemedlet bör då innehålla paracetamol eller ibuprofen. Följ anvisningarna noga. Mediciner med acetylsalicylsyra (som aspirin, bamyl och treo) bör inte ges till febriga barn under 18 år. Apoteket rekommenderar inte heller att du ger paracetamol i mer än två dygn eller ibuprofen i mer än tre dygn utan läkarrådgivning.

Vanliga orsaker till feber hos barn

Feber kan ha många orsaker, här är några infektioner som kan leda till tillfällig feber hos ditt barn:

Förkylning 

Influensa (eller andra virus såsom coronavirus)

Magsjuka eller vinterkräksjuka 

Halsfluss 

Tredagarsfeber 

Vattkoppor 

Körtelfeber 

Urinvägsinfektion 

I de allra flesta fall är feber helt ofarligt, men det kan vara ett tecken på allvarlig sjukdom och ibland kan barn bli väldigt påverkade av febern. Då ska ni alltid söka vård.

Kontakta alltid sjukvården om ditt barn uppvisar något av följande symtom:

LÄS OCKSÅ: Så skyddar du dig mot årets influensa

1. Långvarig feber hos barn

Du bör söka vård om barnet har hög feber i mer än 3-4 dagar och om barnet samtidigt med febern har utslag, ont i halsen, kräks eller har diarré.

LÄS OCKSÅ: Så vet du om ditt barn har tredagarsfeber

2. Hög feber

Om barnet är yngre än tre månader ska sjukvården kontaktas redan när febern stiger över 38,0 grader, är barnet tre till sex månader gammal bör kontakt med läkare tas när temperaturen går över 39,0 grader.

LÄS OCKSÅ: Allt du behöver veta om halsfluss

3. Barnet inte är lika kontaktbart som vanligt

Håll lite extra koll på ditt barn när det har feber, speciellt om febern är hög.

LÄS OCKSÅ: Högsäsong för ögoninflammation – så undviker du smittan

Feber och covid-19

Enligt 1177 Vårdguiden uppmanas barn från och med förskoleklass att lämna ett covid 19-prov om symtomen håller i sig längre än 24 timmar.

Vid symtom är det viktigt att stanna hemma

4. Ditt barn är slött och inte vill äta eller dricka

Visst kan barnet tappa aptiten när det mår dåligt, men se upp när inget funkar, inte ens glass eller favoriträtten och inte ens dryck går ner.

LÄS OCKSÅ: Svinkoppor - så skyddar du ditt barn

5. Barnet verkar vara stelt i nacken

Feber och nackstelhet kan vara tecken på hjärnhinneinflammation. Men det är en ovanlig sjukdom som bara drabbar upp mot 1000 personer totalt i Sverige per år. Vid hjärnhinneinflammation har man oftast flera symtom och mår mycket dåligt.

LÄS OCKSÅ: Nässelutslag – så vet du att du är drabbad

6. Ditt barn får feberkramper

Barn kan drabbas av feberkramper och i de flesta fall är det ofarligt. Men man ska alltid kontakta vården första gången ett barn får feberkramper.

Källor: 1177.se, skane.se. 

LÄS OCKSÅ: Vad är femte sjukan? Så vet du om ditt barn är drabbat

Feber är nästan alltid ofarligt

Barn drabbas ofta och lätt av feber och det är nästan alltid ofarligt. Febern är i sig ingen sjukdom, utan ett symtom på att kroppen håller på att bekämpa till exempel virus eller bakterier. Därför kan måttlig feber ses som något positivt, kroppen gör sitt jobb!

Men håll koll på temperaturen, säkrast är att mäta med en stjärttermometer till exempel på morgonen och eftermiddagen. Låt barnet vila en stund innan så att temperaturen inte är förhöjd på grund av aktiva lekar. Feber är nästan alltid ofarligt, men det finns varningstecken vid feber som du ska vara uppmärksam på, till exempel om febern blir för hög eller om barnet får feberkramper.

Ofta kan barn som har feber ändå ha ork till lek. Men har barnet feber ska det vara hemma. Låt barnet vara uppe och leka så mycket det orkar, men undvik för fysiskt ansträngande aktiviteter. Uppmuntra gärna till vila eller lugnare aktiviteter som bokläsning eller pyssel.

Vad är feberkramp?

Vissa barn som drabbas av feber får också medföljande kramper. Det kan se väldigt obehagligt ut men är sällan farligt.

Under en feberkramp kan barnet bli stelt, huvudet kan böjas bakåt, huden kan bli blek eller blå och ryckningar kan förekomma i armar och ben. Barnet kan också förlora medvetandet och ögonen kan rulla bakåt.

Vanligen händer det bara en gång men det kan inträffa vid flera tillfällen.

Första gången barnet drabbas är det bra att söka vård för att utesluta att något annat ligger bakom.

Källa: 1177 Vårdguiden

4 bästa råden om ditt barn har feber

För att undvika uttorkning är det viktigt att dricka lite extra när man har feber. Se till att ditt barn dricker mycket och bjud på drycker som barnet gillar. Isglass kan också vara gott.

Feber kan både göra att man blir varm och frusen, ibland växlar det snabbt. Anpassa efter hur barnet mår, det kan till exempel vara skönare att sova med bara lakan om barnet är varmt men ha ett täcke i närheten som antingen du eller barnet själv kan ta på sig om det börjar frysa.

Här är fyra goda råd:

1. Vila

Barn som har feber ska vara hemma från förskolan eller skolan. Låt barnet leka i sitt eget tempo, men se till att det finns möjlighet till lugna aktiviteter och mycket vila. Det kan vara mysigt att få ligga nerbäddad i soffan på dagen.

LÄS OCKSÅ: Så vet du om ditt barn lider av scharlakansfeber

2. Vätska

Se till att ditt barn dricker ordentligt. Påminn större barn. Bjud på drycker som barnet gillar, som saft, juice eller varm choklad.

LÄS OCKSÅ: Vattkoppor och bältros – allt du behöver veta

3. Svalka och värme

Anpassa kläder och täcke efter om barnet är varmt eller fryser. Men du behöver inte sätta på barnet mer kläder än vanligt om det inte fryser. Ett barn ska aldrig svalkas genom till exempel en kall dusch.

LÄS OCKSÅ: Rotavirus och magsjuka – så skyddar du ditt barn

4. Ta tempen

Använd helst en stjärttermometer och mät till exempel på morgonen och eftermiddagen. Skriv gärna ner temperaturerna.

Om temperaturen stiger till över 41,0 grader ska ni kontakta vården. Om barnet är yngre än tre månader ska ni göra det redan när febern stiger över 38,0 grader, är barnet tre till sex månader gammal bör kontakt med läkare tas när temperaturen går över 39,0 grader.