Om barnet är yngre än tre månader bör du kontakta sjukvården vid 38 grader feber. Är barnet mellan tre till sex månader ska du kontakta läkare när febern går över 39 grader.
1 av 2: Om barnet är yngre än tre månader bör du kontakta sjukvården vid 38 grader feber. Är barnet mellan tre till sex månader ska du kontakta läkare när febern går över 39 grader. Foto: Colourbox
I de allra flesta fall är feber hos barn helt ofarligt, men ibland kan barn bli väldigt påverkade av febern.
2 av 2: I de allra flesta fall är feber hos barn helt ofarligt, men ibland kan barn bli väldigt påverkade av febern. Foto: Colourbox

Feber hos barn – 6 varningssignaler att se upp med

Har ditt barn feber? Oftast går det över av sig själv och är inget att oroa sig för, men vissa symtom bör tas på allvar. Här listar vi varningssignaler och svarar på vanliga frågor, exempelvis om det är okej att ge alvedon till ditt barn.

Barn får lätt feber och i de flesta fall är det helt ofarligt. Om barnet har över 38,0 grader eller mer efter trettio minuters vila så räknas det som feber.

Feber får man när kroppen försvarar sig mot bakterier och virus, därför ska barnet vara hemma från skola eller förskola och vila sig. Försök alltid se till att ditt barn får i sig ordentligt med vätska och undvik att barnet fryser eller blir för varmt.

Alvedon och febernedsättande till barn

Febernedsättande medicin kan ges om barnet mår dåligt av febern eller har ont i kroppen. Håll koll på temperaturen genom att mäta regelbundet med termometer, bäst är rumpvarianten enligt en svensk studie.

Enligt Apoteket kan du använda receptfria läkemedel, som alvedon, till barn från 3 månader, dosens storlek beror på deras ålder. Läkemedlet bör då innehålla paracetamol eller ibuprofen. Följ anvisningarna noga. Mediciner med acetylsalicylsyra (som aspirin, bamyl och treo) bör inte ges till febriga barn under 18 år. Apoteket rekommenderar inte heller att du ger paracetamol i mer än två dygn eller ibuprofen i mer än tre dygn utan läkarrådgivning.

LÄS OCKSÅ: Allt du behöver veta om halsfluss

Här är sex varningstecken att se upp med vid feber:

I de allra flesta fall är feber helt ofarligt, men det kan vara ett tecken på allvarlig sjukdom och ibland kan barn bli väldigt påverkade av febern. Då ska ni alltid söka vård.

Kontakta alltid sjukvården om ditt barn uppvisar något av följande symtom:

LÄS OCKSÅ: Så skyddar du dig mot årets influensa

1. Långvarig feber hos barn

Du bör söka vård om barnet har hög feber i mer än 3-4 dagar och om barnet samtidigt med febern har utslag, ont i halsen, kräks eller har diarré.

2. Hög feber

Om barnet är yngre än tre månader ska sjukvården kontaktas redan när febern stiger över 38,0 grader, är barnet tre till sex månader gammal bör kontakt med läkare tas när temperaturen går över 39,0 grader.

3. Barnet inte är lika kontaktbart som vanligt

Håll lite extra koll på ditt barn när det har feber, speciellt om febern är hög.

LÄS OCKSÅ: Högsäsong för ögoninflammation – så undviker du smittan

4. Ditt barn är slött och inte vill äta eller dricka

Visst kan barnet tappa aptiten när det mår dåligt, men se upp när inget funkar, inte ens glass eller favoriträtten och inte ens dryck går ner.

5. Barnet verkar vara stelt i nacken

Feber och nackstelhet kan vara tecken på hjärnhinneinflammation. Men det är en ovanlig sjukdom som bara drabbar upp mot 1000 personer totalt i Sverige per år. Vid hjärnhinneinflammation har man oftast flera symtom och mår mycket dåligt.

6. Ditt barn får feberkramper

Barn kan drabbas av feberkramper och i de flesta fall är det ofarligt. Men man ska alltid kontakta vården första gången ett barn får feberkramper.

Källor: 1177.se, skane.se.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 5 nr av ToppHälsa + handkräm för 199 kr. Läs mer!